Švyturių diena buvo organizuota ir pernai, tačiau šiais metais savo pobūdžiu jau visiškai atitinka šio gražaus tarptautinio renginio formą. Pagrindinis šventės akcentas – švyturiai atviri lankytojams.
Praėjusiais metais ši diena paminėta tik Klaipėdos švyturyje, o šiemet šioje iniciatyvoje dalyvaus ir Šventosios švyturys.

Tad sekmadienio vidurdienį, 12 val., visi, besidomintys jūrine kultūra, kviečiami rinktis prie Šventosios švyturio. Šventę simboliniu lipimu į švyturį bei vėliavos pakėlimu pradės alpinistai. Tuomet švyturys bus atvertas lankytojams.

Renginio metu norintieji galės susipažinti su šiais kranto navigaciniais įrenginiais (švyturiais) ne tik iš tolo, bet ir iš visai arti – pačiupinėti, paliesti, sužinoti jo paskirtį ir istoriją.

Nebijantiems aukščio bus sudaryta galimybė trumpam pakilti į švyturio viršų ir pasigrožėti miesto bei jūros panorama. Beje, Šventosios švyturyje dėl techninių apribojimų bus galimas pasikėlimas tik į apytiksliai 20 metrų aukštį.

Būtina paminėti, kad lankytojai galės pamatyti pagrindinio Tarptautinio švyturių savaitgalio paminėjimo iniciatoriaus Aido Jurkšto švyturių parodą-ekspoziciją „Šviesos namai“, bus galima įsigyti suvenyrų švyturių tematika.

Žiūrovų Šventojoje lauks ir daugiau atrakcijų, vieną iš jų – protų kovos, kurių metu bus galima laimėti įvairių prizų.

„Šventės, skirtos Pasauliniam švyturių savaitgaliui paminėti, tikslas – populiarinti švyturius kaip jūrinės kultūros objektus bei dalyvauti pasaulį suvienijusiame renginyje, prie kurio pernai prisijungė 56 valstybėse šviečiantys 544 švyturiai. Praėjusiais metais Klaipėdos švyturio viršūnę pasiekė per 700 drąsuolių“, – sakė A. Jurkštas.

Pasaulinio švyturių savaitgalio programa

Rugpjūčio 15 d. KLAIPĖDOS ŠVYTURYS (Klaipėda, Burių g. 9).
Pradžia 12 val.
– Ekstremalus alpinistų pasirodymas.
– Sveikinimo žodis: švyturiui, miestui ir pasauliui.
– Švyturys atveriamas lankytojams.
– Romantikams: Paulius Stalionio koncertas.
– Protų kovos išmaniesiems, prizai.
– Aido Jurkšto paroda „Šviesos namai“.

Rugpjūčio 16 d. ŠVENTOSIOS ŠVYTURYS (Šventoji, Švyturio g. 14 A).
Pradžia 12 val.
– Ekstremalus alpinistų pasirodymas.
– Palangos orkestro koncertas.
– Sveikinimo žodis: švyturiui, miestui ir pasauliui.
– Ekstremalų atranka lipimui į švyturį.
– Roko šviesa: Kęstutis Jablonskis ir grupė.
– Protų kovos išmaniesiems, prizai.