Montserato vienuolynas yra 50 km nuo Barselonos, įkurtas tarp uolų 725 metrų aukštyje. Dėl vykstančių karų vienuolynas buvo ne kartą sugriautas. Pagal legendą, jis buvo įkurtas po to, kai vienoje kalnų oloje piemenys rado medinę Madonos statulėlę su kūdikiu ant rankų ir žemės gaubliu. Žmonės bandė ją pernešti į kitą vietą, tačiau vos tik norėdavo tai padaryti, statulėlė pasidarydavo ypač sunkiai pajudinama. Nuo to laiko pradėta tikėti, kad ji turi stebuklingų galių ir toje vietoje 1008 metais buvo įkurtas benediktų vienuolynas. Statulėlė yra pajuodusi nuo dvasininkų žvakių.

Naudingi patarimai tiems, kurie nori aplankyti šią Ispanijos vietą:

Atvykimas. Į Montserato vienuolyną galite atvykti automobiliu, autobusu ar traukiniu. Pastarasis išvyksta iš Barselonos Placa d'Espanya stoties kas valandą. Traukiniu šventą vietą pasieksite per pusantros valandos, už bilietą sumokėdami į abi puses apie 18 eurų. Rekomenduojama vykti traukiniu, nes jo maršrutas yra nusidriekęs per kvapą gniaužiančias vietoves, tad turėsite galimybę matyti įspūdingą panoramą. Tiesa, išlipti turėtumėte Montserrat-Aeri arba Monistrol de Montserrat stotelėje.

Išgirskite berniukų chorą. Vienuolyne kasdien gieda seniausias Europoje berniukų choras, kuris susikūrė dar XIII amžiuje. Norėdami juos išvysti ir pasiklausyti tą reikėtų padaryti 13 valandą, būtent tokiu metu jie Bazilikos lankytojams skiria dvi giesmes. Chorą sudaro apie 50 berniukų - ispanų. Sakoma, kad giedoti šiame chore yra didelė garbė.

Vienuoliai. Garsiajame Montserato vienuolyne gyvena apie 80 vienuolių, tačiau retą jį sutiksi toje teritorijoje, kur lankosi turistai. Vienuoliai turi savo atskirą pastatą, į kurį turistai pakliūti negali.

Pakilkite į aukščiausią tašką. Vienuolyno teritorijoje yra funikulierius. Juo pasikėlę pateksite į aukščiausią tašką, kuris vadinamas Švento Jeronimo vieta. Nuo jos atsivers Katalonijos panorama. Pasikėlimas funikulieriumi jums kainuos 4 eurus. Vėliau galite grįžti juo (už papildomus 4 eurus) arba nusileisti pėsčiomis.

Palieskite Juodosios Madonos statulėlę. Tikima, kad palietus ją išsipildys norai. Gidų teigimu, vienuolyne galima pamatyti nuotakų suknelių, daug asmeninių suaugusiųjų ar vaikų nuotraukų, visa tai byloja, kad turistai sugrįžta ir taip parodo padėką šventajai Madonai ir įrodymą kitiems, kad jie susilaukė vaikų, kad jų artimieji pasveiko, ar išsipildė kitas, dažniausiai moterų noras - laimingai ištekėti. Tiesa, minėta statulėlė yra virš altoriaus, norintiems ją paliesti gali tekti pastovėti eilėje, kol prieisite, kone valandą. Bet, sakoma, kad verta.

Suvenyrai. Vienuolyne nemažai teritorijos skiriama suvenyrams, kurie, pasak turistų, yra nepigūs. Pavyzdžiui, norėdami nupirkti atviruką ar magnetuką, jis jums kainuos nuo 5 eurų. Joje taip pat galėsite įsigyti Ispanijos ūkininkų medaus ir didelio populiarumo sulaukusio sūrio.

Maistas. Vienuolyne yra vieintelė vieta, kurioje galite pavalgyti. Tai - greito maisto valgykla, kurioje teks stovėti eilėse ir ragauti ne patį kokybiškiausią maistą. Tad, patariama patiems pasirūpinti ir įsidėti užkandžių, juolab vienuolyne praleisite mažiausiai pusdienį.