„Į šventę atvyko daugiau nei pusė tūkstančio svečių iš visos Lietuvos, kurie turėjo puikią progą įsitikinti, jog šventės gali būti labai linksmai ir turiningai švenčiamos prie puošniais ir skaniais vegetariškais valgiais nukrautų stalų, ant kurių nėra alkoholio“, - sakė Sveikuolių sąjungos viceprezidentė Sigita Kriaučiūnienė. Sveiko maisto šventės konkursuose dalyvavę klubai ir organizacijos buvo itin išradingi patiekalų ruošime, stalų serviravime ir jų pristatyme.

Senovės lietuvių vestuvių tradicijose gausu dvasingumo ir susitelkimo, tačiau tai itin džiaugsminga šventė, lydima energingų šokių ir dainų. Šventės dalyviai turėjo galimybę mokytis jų vakaronės metu kartu su lietuvių tradicinės kultūros ekspertu Valdu Rutkūnu.

„Šeimininkių šeimininkės“ konkurse dalyvavo dvi šeimininkės – Aldona Širmulienė su trimis savo vaikučiais iš Kauno bei Vilma Narkauskienė iš Elektrėnų. Aldona Šîrmulienė pristatė Deimantinių vestuvių stalą, Vilmos Narkauskienės stalą puošė sudaigintos įvairių ryškių spalvų sėklos ir grūdai. Šeimininkių šeimininkės titulą iškovojo Vilma, kurios mama Bronelė Vasiliauskienė jau yra gavusi šį titulą. Pergalę konkurse Vilmai padėjo pasiekti gilios žinios apie sveiką ir vegetarinę mitybą, maisto suderinamumą.

Kauno jungtinis sveikuolių klubas mini spektakliu pristatė lietuvių vestuvių tradicijas. Kiekviena šio spektaklio detalė atspindėjo sveikas vestuves. Klubo nariai parodė, kaip galima paruošti gausų, nuo skanių valgių lūžtantį, puošnų ir sveiką stalą. Erškėtrožių, įdarytų obuolių sūriu, lėkštė buvo puiki stalo puošmena.

Anykščių klubo stalas taip pat buvo išskirtinis savo subtilumu, patiekaluose susiliejo gamta, grožis ir tardicijos. Stalo pristatymas buvo labai giliai išmąstytas ir elegantiškai pateiktas. Ukmergės sveikuolių klubas, atstovaujamas Ukmergės senamiesčio pagrindinės mokyklos, pristatė stalą „Marčpietis“, kuris buvo gausus marčios ragaišių. Apsijungęs su Veprių etnografiniu ansambliu, Ukmergės klubas džiugino visus šventės dalyvius vestuvinėmis dainomis.

Plungės klubas sugebėjo suderinti dviejų kartų idėjas ruošiantis konkursui. Stalus ruošė ir pagyvenę žmonės, ir vaikai. Džiugu, kad senoliai perduoda savo patirtį tokiu būdu ir, kad vaikai pradeda domėtis sveiko maisto gamybos tradicijomis.

Pirmą kartą sveiko maisto šventėje degustacinį stalą ruošė Ajurvedos akademija, kuri sulaukė daug žmonių simpatijų dėl skanaus, estetiškai pagaminto šventinio maisto.

Panevėžio klubas ir jo šeimininkė paruošė, kaip visuomet, gausiausią stalą, nuo kurio žmonės ilgai negalėjo atsitraukti dėl patiekalų įvairovės ir itin skanių Elenutės Baltakienės pyragų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją