Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Kaip pailsėti kalnuose ne tik smagiai, bet ir saugiai? Šiame straipsnyje rasite aštuonis paprastus patarimus, į ką atkreipti dėmesį ruošiantis kelionei.

Pasitikrinkite sveikatą

Prieš kelionę profilaktiškai pasitikrinkite sveikatą, ypač jei jau buvote gavę rimtų traumų arba turite problemų su širdimi. Slidžių ar snieglenčių sportas itin apkrauna raumenis, ir jei jums nereikia nemalonių staigmenų atostogaujant, nenumokite ranka į profilaktiką.

Tinkamai pasiruoškite

Sustiprinkite savo organizmą. Jei kasdieniame gyvenime ne itin aktyviai sportuojate, pasistenkite pripratinti savo kūną, ypač kojų, nugaros ir pilvo raumenis, prie didelių apkrovų. Likus bent vienam-dviem mėnesiams iki kelionės (dar geriau – anksčiau) pradėkite aktyviai lankytis sporto salėje. Tai padės ne tik sustiprėti, bet ir labiau mėgautis slidinėjimu.

Rinkitės tinkamą ekipuotę

Ji turi atitikti oro sąlygas (pirmiausia temperatūrą) ir patikimai apsaugoti nuo galimų traumų, būti patogi, leisti odai kvėpuoti, apsaugoti nuo vandens,turi būti lengva ir neperšlampama. Čia svarbu viskas: nuo snieglentės iki saulės apsaugos kaukės.

Nepamirškite apsaugos elementų. Kruopščiai juos patikrinkite, nes bet kokie gedimai gali būti traumų priežastis. Traukdami į kalnus skirkite laiko tam, kad tvarkingai sukrautumėte daiktus į kuprinę ir striukę. Netinkamai padėti kieti daiktai gali tapti traumų priežastimi krentant.

Atsižvelkite į riziką

PlanetSki duomenimis, praeitą žiemą vien tik Austrijoje 203 žmonės patyrė traumas poilsio metu slidinėjimo kurortuose, o 27 žuvo. Standartinis medicininis draudimas vykstantiems į užsienį nepadengia visos rizikos, su kuria galite susidurti aktyviai sportuodami. Atsižvelkite į tai rinkdamiesi savo draudimą, rinkitės tinkamus jums tarifus.

Nusipirkę draudimą, skirtą užsiimantiems žiemos sporto šakoms, apsaugosite ir savo sveikatą, ir piniginę. Gavus traumą, draudimo kompanija kompensuos su gydymu susijusias išlaidas pagal pasirinktą polisą.

Be to, galite apdrausti ir savo atsakomybę, kadangi slidininkai dažnai susiduria su kitais ir pakenkia ne tik sau, bet ir kitiems žmonėms.

Nepamirškite aklimatizacijos

Taigi pagaliau atvykote ir trokštate nedelsdami išbandyti savo naująją snieglentę? Neskubėkite. Duokite sau laiko priprasti prie naujo klimato, drėgmės lygio, spaudimo ir kitų klimato ypatybių. Po skrydžio būtinai išsimiegokite, pailsėkite, pasivaikščiokite. Taip pasijusite kur kas geriau ir galėsite kaip reikiant pasimėgauti kalnais.

Susilaikykite nuo alkoholio vartojimo iki slidinėjimo ir jo metu

Pasirengę slidinėti nevartokite alkoholio, tai gali būti pavojinga jums ir kitiems aplink. Be to, draudimas nepadengia traumų, gautų apsvaigus.

Būkite dėmesingi ir blaiviai įvertinkite savo jėgas

Atkreipkite dėmesį į perspėjamuosius ženklus apie lavinų pavojų tose vietose, kur slidinėjate. Rinkitės trasą, atitinkančią savo pasirengimo lygį, venkite apledėjusių dalių, trasos centre, neslidinėkite esant prastam matomumui. Susilaikykite nuo slidinėjimo vakare, nepažymėtose zonose, nuo varžymosi su labiau patyrusiais slidininkais.

Visi kontaktai turi būti po ranka

Jei kažkas nutiko, nepasiduokite panikai. Pirmiausia kreipkitės į gelbėtojus, budinčius kurorte – jų telefonus reikia turėti po ranka. Tuomet paskambinkite į draudimo kompaniją telefonu, nurodytu jūsų draudimo polise. Geriau būtų, jei jūsų artimieji ir jus lydintys draugai taip pat žinotų gelbėtojų ir draudimo kompanijos telefonus, kad galėtų paskambinti, jei jūs prarastumėte sąmonę.

Esant būtinybei, jus nugabens į artimiausią ligoninę, su kuria pasirašyta sutartis dėl bendradarbiavimo. Ten suteiks ekstrinę pagalbą, atliks diagnostinius tyrimus, pasirūpins medikamentais ir medicinos įranga.