Vilniaus savivaldybė bendradarbiaudama su žydų bendruomene, šiomis kapinėmis ėmė rūpintis praėjusių metų rugsėjį: pašalino brūzgynus dėl kurių nedaugelis vilniečių iki šiol žinojo, kad Olandų gatvėje yra tokios senos žydų kapinės, sutvarkė mišką, suformuodama kraštovaizdį ir pritaikė teritoriją lankymui.

Tikimasi, kad artimiausiu metu senosios žydų kapinės bus vis labiau lankomos ir pastebimos turistų. Sutvarkytos kapinės tampa ramia gražia susikaupimo ir atminties vieta, kurioje galima sužinoti daugiau apie Vilniaus ir čia gyvenusių žydų istoriją.

Kapinių teritorijoje įrengti informatyvūs stendai, kuriuose galima rasti informaciją apie senųjų Vilniaus žydų kapinių istoriją, sužinoti, kaip jos keitėsi nuo 1831-ųjų iki šių dienų.
Žydų kapinės

„Kapinės buvo suskirstytos į 8 kategorijų sklypus. Rabinus ir turtingus žmones laidojo pirmos, antros ir trečios kategorijos, brangiai apmokestintose vietose. Labiau pasiturintiems ar visuomenei nusipelniusiems nariams buvo statomi ypatingos meninės vertės paminklai“, – rašoma viename informacinių stendų.

Iki 1946-ųjų veikusios žydų kapinės buvo sunaikintos sovietmečiu ir per daugelį metų buvo apaugę brūzgynais. Kapinės anksčiau užėmė 11 ha teritoriją, kurioje per visą veikimo laikotarpį palaidota apie 70 tūkst. žmonių. Tarp jų - ne vienas iškilus žydų tautos mokslo, kultūros, visuomenės veikėjas, prisidėjęs prie žydų kultūros puoselėjimo Vilniaus krašte.

Vilniaus žydų kapinių teritorijoje pastatytas memorialinis paminklas su iškaltais įrašais žydų rašmenimis. Šis paminklas, pastatytas prieš daugiau nei dešimtmetį, sudėtas iš Tauro kalno laiptams sovietmečiu panaudotų paminklinių akmenų, kurie buvo išmontuoti ir sugrąžinti į šias kapines. Kapinių teritorijoje taip pat yra apie 70 betono antkapinių paminklų ir jų fragmentų.
Žydų kapinės

Vilniaus savivaldybė prižiūri ir tvarko ne tik Užupio žydų kapines, bet ir kitas memorialines žydų vietas: kapinaites miške Titnago gatvėje, žydų sušaudymo vietą Naujanerių miške, Sudervės žydų kapines, žydų kapines Olimpiečių g.

Vilniaus žydų senosios Olandų kapinės yra įtrauktos į kultūros paveldo vertybių sąrašą. Šiuo metu kapinės patenka į Pavilnių regioninio parko teritoriją.