Iš pradžių tvirtovė buvo vadinama Sveaborg („Švedijos tvirtovė“), tačiau suomiai ją pervadino Suomenlinna („Suomijos pilis“). Šiam žingsniui juos paskatino patriotinės nuotaikos, be to, Suomijos pilimi suomiškai kalbantys gyventojai šią tvirtovę vadino jau nuo seno.

Švedija pradėjo šią tvirtovę statyti 1748 m. kaip apsaugą nuo Rusijos ekspansionizmo. Atsakinguoju už įtvirtinimų įrengimą tapo Augustinas Ehrensvärdas - garsusis švedų karininkas, išgarsėjęs kaip itin gabus karinis architektas. Būtent Sveaborgo tvirtovė ir tapo žymiausiu juo kūriniu, galiausiai tapusiu Ehrensvärdo gyvenimo darbu - Suomenlinnos išplėtimu ir vis naujų įtvirtinimu įrengimu jis aktyviai užsiėmė iki pat savo mirties 1772-aisiais.

Be įtvirtinimų, įrengtų salose, Sveaborgas apėmė ir krante įrengtas fortifikacijas, potencialiai turinčias sutrukdyti priešui užimti svarbų paplūdimio ruožą, besidriekiantį iš karto priešais įtvirtintas salas. Vis dėlto, po įnirtingo mūšio su gausiomis rusų pajėgomis, 1808 metų gegužės 3 d. tvirtovė buvo užimta carinės kariuomenės.

Savo karinę reikšmę Suomenlinna išsaugojo iki pat 1973-ųjų, kai naudoti ją pirminiais tikslais tapo beprasmiška. Šiandien tai - ne tik didžiulė turistinė Helsinkio atrakcija, tačiau ir mėgstama vietinių gyventojų iškylų vieta.