Keliauji ten, kur niekas tavęs nelaukia, tačiau žinai, kad keliaudama viena atrasi ne tik naujas vietas, bet ir save.

Šįkart apie solo keliones: kaip joms pasiruošti, kad jos būtų saugios ir tikrai nepamirštamos.

Kodėl Diana nesiryžta aplankyti savo svajonių Romos, o tuo tarpu Aistė jau apkeliavo visą Europą?

Niekam ne paslaptis, jog yra du žmonių tipai – ekstravertai ir intravertai. Pastarieji pasižymi uždarumu, sėslumu, ramesniu gyvenimo būdu. Jie daug labiau mėgsta keliauti vieni, nei su draugų kompanija. O štai ekstravertai, priešingai, be draugų kompanijos kelionėse jaučiasi itin liūdni, sutrikę, tačiau geba greitai susirasti draugų. Tiesa ta, kad beveik visi žmonės, nepriklausomai nuo jų charakterių tipų, mėgsta keliauti. Tik problema ta, kad vieni savo minusus paverčia pliusais, o kiti – taip ir lieka su savo charakterio ypatybėmis.

Diana būtent ir priklauso tai grupei, kuri savo ydų nemoka paversti privalumais. Mergina retai kada keliauja toliau nei iki savo parko, maisto parduotuvės ar darbo – šie maršrutai jai geriausiai žinomi. Ji intravertė, tačiau turi vieną didelę svajonę – kada nors gyvenime aplankyti Romą. Iki šios dienos ji Romos neaplankė dėl vienos labai paprastos priežasties – ji nenori ir bijo keliauti viena.

Aistė – ekstravertė, kuri vieną dieną nusprendė keliauti į Ispaniją, išbandyti Šventojo Jokūbo kelią (isp. Camino de Santiago). Merginai šis kelias buvo tikras iššūkis – viena, su kuprine ant pečių, ji nuėjo daugiau nei 800 kilometrų. Ant kojų pritrintos pūslės, karštis ir nuovargis Aistės neatbaidė. Priešingai – po jos mergina suprato, kad gali keliauti viena. Taip ir prasidėjo nesibaigianti Aistės odisėja aplink Europą. Dabar bent kartą per mėnesį, susiradusi pigius skrydžio bilietus, ji skrenda aplankyti Europos miestų ir miestelių. Gyvendama Londone, Aistė sau tiesiog neatleistų, jei nepasinaudotų pigių skrydžių bendrovių pasiūlymais aplankyti įvairias Europos šalis už itin žemą kainą.

Baimė keliauti vienai – iš kur ji kyla?

Ilgą laiką svajojai aplankyti vieną ar kitą Europos miestą, tačiau visada susidurdavai su ta pačia problema – niekada nerasdavai bendraminčių, kurie norėtų prisijungti prie tavęs? Tau nuolat tekdavo aukoti savo svajonę dėl kitų ir galimybę keliauti po pasaulį pamiršai vien todėl, kad neturėjai su kuo keliauti? O veltui! Artėjant naujiems metams, gali sau pasižadėti vieną paprastą dalyką – keliausi daugiau, nes kelionės – tai viena iš investicijų, kuri tikrai turi ilgai išliekamąją vertę.

Ryžkis keliauti viena. Taip, pirmą kartą bus tikrai sunku, tačiau žymios pasaulio keliautojos – moterys, sako, kad pralaužus ledus ir pirmą kartą iškeliavus vienoms, jos atrado tiek daug nuostabių dalykų, kurių nebūtų atradusios keliaudamos poroje ar draugų kompanijoje.

Keliaudama viena būni su savimi, savo mintimis. Vadinasi, ir pastebi daug daugiau, nei būdama kažkieno kito kompanijoje. Atrandi ne tik lankomo miesto objektus, bet ir save. Gali įsiklausyti į tai, ką kelionės metu tau sako intuicija ir vidinis balsas.

Keliauti vienoms mums trukdo baimė. Baimė pasiklysti, nesusikalbėti ir būti nesuprastoms. Kai tokios baimės mus užvaldo, reikia prisiminti teigiamus pavyzdžius iš gyvenimo, kuomet pasiekėte vieną ar kitą savo tikslą. Motyvuoti keliauti vienai gali padėti ir įkvepiančios mintys, tokios kaip: „Jei manai, kad gali tai padaryti – vadinasi tikrai gali. Bet jei manai, kad negali – irgi esi teisus!“.

Taigi, viskas priklauso tik nuo mūsų išankstinio nusistatymo ir noro. Nori keliauti? Pirmyn! nugalėk visas baimes ir neturėk jokių išankstinių nusistatymų. Yra sakoma, kad tūkstančio žingsnių kelionė prasideda nuo pačio pirmo žingsnio, tad drąsiai jį ženk – vėliau trauktis jau neturėsi kur ir pamatysi, kaip puikiai viskas dėliosis savaime.

Keletas patarimų toms, kurios susiruošė į solo kelionę

Išmokite tinkamai susidėti kelioninį lagaminą. Internete yra daugybė nuorodų apie tai, kaip talpiai ir gražiai susidėti visus norimus kelionės drabužius. Mes, moterys, mėgstame puoštis, tačiau kuomet keliaujate viena, privalote atsiminti vieną auksinę taisyklę – rūbai turi būti patogūs. Patogumas – svarbiausias kriterijus, kai svarstote, ar į lagaminą įsimesti tą gražią suknelę, ar plėšytus džinsus. Rinkitės džinsus – jie universalesni, o štai apsirengusios seksualia suknele pritrauksite vyrų žvilgsnius. Reikia nepamiršti, kad ne visi vyrų ketinimai dori, tad keliaujant vienai reikėtų neprovokuoti priešingos lyties atstovų savo seksualia apranga.Ir dar, nepamirškite, jog batai privalo būti itin patogūs.

Svarbus ne tik lagamino turinys, bet ir pats lagaminas! Atsisakykite nepatogių ir didelių lagaminų – juk keliaujate viena, tad tikrai nenorėsite paskui save tampyti ir visos spintos ant ratukų. Geriau juos iškeiskite į lengvą kuprinę, kurią užsidėjusi ant pečių galėsite skersai ir išilgai apkeliauti visą pasaulį.

Nepamirškite ausinuko – jis padės tuomet, kai pasijausite vieniša. Yra pasakymas „Ausinukas įjungtas, pasaulis – išjungtas“, o jame slypi ir dalis tiesos: kuomet keliaujame, negalime atsiriboti nuo vaizdų, tačiau galime atsiriboti nuo nemalonių garsų. Užsidedame ausinuką ant ausų ir negirdime gatvės triukšmo, o skambanti daina kaip mat pakelia mūsų nuotaiką. Be to, žmonės, matydami, kad jūs su klausote muzikos, vengs užmegzti pokalbį nebent tai būtų ypatingai svarbu, taigi, tai – puikus būdas išvengti nemalonių pašnekovų.

Programėlės mobiliajame telefone. Šiuolaikiniai žmonės retai kada naudojasi popieriniais žemėlapiais, nes viskas dabar yra išmaniajame telefone. Prieš keliaujant į naują šalį būtinai parsisiųskite žemėlapį, kuris veiktų be interneto, t.y. „offline“ rėžimu. Taip pat yra daugybė programėlių, kurios padės apsispręsti, kokioje kavinėje pavalgyti, ar kokius turistinius objektus aplankyti – „Tripadvisor“ viena iš jų.

Prieš keliaujant į svečią šalį – atlikite namų darbus. Sako, kad tie, kurie nesimoko iš istorijos, yra pasmerkti daryti praeities klaidas. Mokykimės iš kitų klaidų. Spaudoje buvo minėtas ne vienas atvejis, kai kelionės Maroke metu merginos buvo patekusios į pavojingas situacijas, nes nežinojo tos šalies papročių ir tradicijų – net neįsivaizdavo, koks įkyrus vyrų dėmesys jų laukia. Kad išvengtumėte nemalonių nesusipratimų, atlikite namų darbus ir pasidomėkite, kur keliaujate: ar toje šalyje galima saugiai vienai keliauti? Jei atsakymas – ne, tuomet rinkitės šalį, kurioje jūsų tykos mažiau pavojų.