Kapueira pakeičia gyvenimą – pasakys bet kuris „prakutęs“ šio kovos meno puoselėtojas.

Lietuvoje kapueira praktikuojama jau ne vienerius metus. Vilniuje įsteigtas brazilų kapueira mokyklos filialas. Liepą vyksiančiose TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynėse „Šiauliai 2012“ patys brazilai pristatys tradiciniu pripažintą sportą.

Teigiama, kad kapueira išsivystė XVI a. Portugalijos valdytos Brazilijos plantacijose. Nepatenkintus vergus iš skirtingų Afrikos regionų suvienijo ritualiniai šokiai su kovos elementais, kuriuos jie praktikuodavo vakarais prie laužų.

Šokinėjančius, besisukančius, smūgiuojančius tačiau priešininko neliečiančius kovotojus plodami, dainuodami, diktuodami ritmą berimbau instrumentais ir kitaip pritardami stebėdavo likę vergai, taip formuodami rodą – gyvą ratą aplink kovos lauką. Kapueira padėjo ne tik išgyventi vergovę, bet ir išlaikyti nors dalį iš Afrikos atsivežtų tradicijų.

1888 m Brazilijoje panaikinus vergovę kapueira tapo nusikaltėlių ginklu. Todėl 1892 m kapueira paskelbiama už įstatymo ribų. Nors pagautam bepraktikuojančiam kapueirą buvo perpjaunamos kojų sausgyslės, tai nenumarino kapueiristų. Prisidengdami slapyvardžiais jie mokėsi patys ir mokė kitus.

Dabar šis kovos menas su šokio elementais paplitęs po visą pasaulį. Visų judesių pagrindas – ginga (tariasi džinga), kuris ir primena šokio žingsnį. Ginga – tai pastovus ritmingas judėjimas, kuriuo kovotojas ne tik slopina priešininko budrumą, ruošiasi smūgiui, bet taip įgauna papildomos jėgos akrobatiniams elementams atlikti.

Kapueira – kovos menas mokantis drąsos, ryžto, gudrumo ir išminties, šokio judesiai – maskuojanti priemonė padėjusi išlikti ir atgimti.
1934 metais kapueira bei jos propaguojama pagarbos bei disciplinos filosofija paliko didelį įspūdį tuometiniam Brazilijos prezidentui Getúlio Vargas, todėl šis kovos menas buvo pripažintas Brazilijos paveldu. Dabar kapueira Brazilijoje yra mokoma mokyklose, tapo antra pagal populiarumą sporto šaka po futbolo.

5-ųjų TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynių „Šiauliai 2012“ tikslas – skatinti visus per sportinius mainus suvokti ir pripažinti skirtingas nacionalines kultūras, skatinti bendradarbiavimą, taiką ir gerovę, pristatyti visuomenei ir populiarinti gilias istorines tradicijas turinčias įvairių šalių sporto šakas ir žaidimus, populiarinti sportą, sveiką gyvenimo būdą. Žaidynių programoje numatyti 43 pasaulio šalių nacionaliniai pasirodymai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)