„Gatvės kultūra – nėra nesveiko maisto šlamštimas šalia prekybos centrų kaip daug kam gali pasirodyti. Gatvės kultūra – tai unikalumo ir įvairovės įprasminimas. Čia galima rasti draugų, kurie tavęs nevers daryti to, ko nenori, čia kiekvienas laisvas būti savimi, kiekvienam yra suteikiama galimybė išmokti, tai, ko nemoka, sužinoti, ko nežino“, – apie gatvės kultūros fenomeną pasakoja „AntDanceHouse” šokių studijos treneris Dainius Žebrauskas-Skruzdėliukas, kitą savaitgalį pasirodysiantis „Ogmios miesto“ organizuojame renginyje, „Atgal į miestą“, skirtame puoselėti gatvės kultūrą.

Prieš dešimt metų „chuliganas“ – šiandien menininkas

D. Žebrauskas – Skruzdėliukas pasakoja, kad gatvės kultūros atstovais laikomi jauni žmonės, šokantys „gatvės“ šokius, važinėjantys sportiniais BMX dviračiais, riedlentėmis, riedučiais, piešiantys grafiti ir kt. Lyginant situaciją prieš dešimt metų ir šiandien, požiūris į gatvės kultūrą propaguojantį jaunimą yra daug pozityvesnis. Tiek jauni, tiek vyresni žmonės daugiau keliauja, susipažįsta su žmonėmis, kurių gyvenimo būdas kitoks nei Lietuvoje, tampa tolerantiškesni ir galiausiai visą patirtį parsiveža į Lietuvą, kur naujos idėjos pradeda keisti ir kitų aplinkinių, draugų, kaimynų nuomonę.

„Prie šių pokyčių prisidėjo ir naujosios technologijos, kurios ne tik leidžia pamatyti, kaip gyvena jaunimas kitame žemyne, bet ir suteikia galimybę per atstumą išmokti, tarkime, naujų šokio judesių ar grafiti metodikų. Šiandien kiekvienas, turintis kompiuterį, gali kurti muziką, kitokį meną ir parodyti savo sugebėjimus visam pasauliui“, - sako D. Žebrauskas – Skruzdėliukas.

Pasak jo, prieš kelis dešimtmečius atsiradusi gatvės kultūra Lietuvoje jau turi ir savotiškų alumnų, kurių dauguma jau yra suaugę, turi savo vaikų ir jiems perduoda teigiamą požiūrį į gatvės kultūrą.

„Todėl tiek žiniasklaidoje, tiek apskritai visuomenėje vyraujantis požiūris į gatvės kultūrą jau yra pasikeitęs. Kartu su tuo atėjo ir tradicija organizuoti daugiau renginių, reklamuoti gatvės kultūrą ir taip įtraukti į ją daugiau jaunimo. Didelės kompanijos ir net kai kurių miestų savivaldybės pradėjo ja domėtis, remti tam skirtų erdvių kūrimą“, - sako Skruzdėliukas.

Žinoma, ne visi pokyčiai yra teigiami – pasak D. Žebrausko, gatvės kultūra paskatino ir jaunimo norą būti išskirtiniais, indvidualistais, dėl ko nukenčia komandinis darbas.

„Šiandien nebėra komandinio darbo, visi nori būti individualistai, būti geriausi ir pamiršta, kad darbas grupėje visada duoda geresnį rezultatą bet kurioje srityje. Pastebėjau, jog gatvės kultūrai trūksta ir valdžios palaikymo, kuri nuo senų laikų iš inercijos remia vienintelę sporto šaką Lietuvoje – krepšinį. Tačiau jaunimas, kuris užsiima kitokiu laisvalaikiu, taip pat turi būti skatinamas“, – sako D. Žebrauskas-Skruzdėliukas.

Gatvės kultūra – būdas atsikratyti kompleksų ir atrasti save

Nors paskutiniu metu gatvės kultūra populiarėja, pirmiausia į ją įsitraukia tokie jauni žmonės, kurie yra veiklūs, drąsūs, nori viską išbandyti, realizuoti savo idėjas. Tokiems paaugliams nereikia ypatingo paskatinimo, jie susidomi vedami smalsumo, draugų arba talento, kurį nori išnaudoti. Daug sunkiau pritraukti tuos, kurie iš prigimties yra kuklesni.

Jau antrus metus iš eilės vyksiančio renginio „Atgal į miestą“ organizatorius „Ogmios miesto“ rinkodaros vadovas Edgaras Valickas pasakoja, kad renginio idėja kilo pastebėjus, jog Vilniuje trūksta kokybiškų, teigiamų tikslų turinčių renginių, kurie skatintų jaunimą prisidėti prie gatvės kultūros ir parodytų kitokią jos pusę, įtrauktų į aktyvų laisvalaikį.

„Jaunimui trūksta renginių, kurie trauktų judėti, imtis naujos veiklos, domėtis miesto gyvenimu, juk ne visi yra pakankamai drąsūs ir aktyvūs, kad prisijungtų ir ieškotų to patys. Mes norime atitraukti jaunimą nuo kompiuterių, televizijų ir grąžinti į miestą, priminti, kad gatvės kultūra, naujos pažintys, patirtys yra neatsiejamos nuo jauno žmogaus gyvenimo“, - teigia E. Valickas.

Pasak renginyje pasirodysiančio alternatyvaus reperio Žygimano Kudirkos – MC Mesijaus, gatvės kultūros atsotvu gali tapti kiekvienas, kuris nori čia būti, o užmegzti ryšiai išlieka visam gyvenimui.

„Man pačiam yra tekę susidurti, jog patys talentingiausi jauni žmonės dažnai būna ir patys tyliausi, kukliausi, jiems reikia paskatinimo. Tokie renginiai – puiki vieta susipažinti ir prisijungti prie kitų šia kultūra besidominčių jaunų žmonių. Gatvės kultūra garsėja įvairumu, čia nėra stereotipų ar kitokių kriterijų, kurių neatitinkantys negali tuo užsiimti. Dažniausiai tai – žmonės, kurie linkę išbandyti naujoves, kurie ieško kažko, kas leistų kurti, atsikratyti kompleksų nelaužant savo vidinių įsitikinimų“, – teigia Ž. Kudirka – MC Mesijus.

Pasak jo, neretai pasitaiko atvejų, kai gatvėje žmonės randa ne tik draugų ar savęs realizavimo būdų, bet čia atsiskleidęs jų talentas tampa profesija ir pragyvenimo šaltiniu.

Rugpjūčio 30 d. „Ogmios mieste“ vyksiančiame reginyje „Atgal į miestą“ bus galima pamatyti gatvės gimnastikos pasirodymus, riedlenčių šou, kuriame triukus atliks profesionalūs riedlentininkai iš Latvijos, BMX dviračių, gatvės šokių grupių pasirodymus ir kovas. Gatvės kultūros šventėje dalyvaus radistas Rolandas Mackevičius, „Tavo tėvas“, „Tie geresni“, MC Mesijas ir kt. Renginį ves Viktorija Vyšniauskaitė-Vyšnia bei vienas geriausių Lietuvos riedlentininkų Einius Žiūkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)