Savo įspūdžius jie apibendrina vienu sakiniu: „pamatėme tai, ko niekada gyvenime nematėme iki tol“.

Naujoji Zelandija – viena iš labiausiai nuo Lietuvos nutolusių šalių. Atstumas nuo Vilniaus iki bet kurio miesto Naujojoje Zelandijoje yra didesnis nei 17 000 kilometrų, tad kelionė ilga ir sudėtinga. Šalis sudaryta iš dviejų salų, jas abi apkeliavo lietuviai. Įspūdžiais dalinasi ten vykusi Jūratė.

Skrydis ir vietinis transportas

„Tiesioginių skrydžių, žinoma, nėra. Teko skristi per Kopenhagą ir Singapūrą. Tai, be abejo, buvo brangiausia kelionės dalis. Gal porą mėnesių nuolat ieškojome tinkamo laiko, patogių skrydžių ir optimalios kainos. Tačiau bilietus pirkome gerokai iš anksto – maždaug 10 mėnesių iki numatytos datos. Likusią kelionės dalį planavome dar pusmetį“, – pasakoja keliautoja.

Nors skrydis ilgas, dvi Naujosios Zelandijos salos nedidelės. Kompanija nusprendė aplankyti jas abi.

„Nuomojomės aštuonvietę mašiną, keliavome penki. Likusias vietas automobilyje naudojome lagaminams ir daiktams susidėti. Viešbučius buvome rezervavę iš anksto. Numatėme, kad dėl įvairių kelionės aplinkybių kai kurios nakvynės vietos gali keistis, todėl pasilikome galimybę nemokamai atšaukti rezervaciją. Išbandėme įvairius nakvynės variantus: hostelius, įprastus viešbučius, kotedžus ir panašiai“, – pasakojo Jūratė.
Kelionės akimirkos

Pasak merginos, eismas, kaip ir Australijoje, vyksta kita eismo puse. Neįprasta buvo tai, kad automobilio valytuvų ir posūkių svirtelė sukeista vietomis: keletą kartų vietoj posūkio vairuotojui teko įjungti valytuvus. Priprasti prie to nebuvo paprasta, tačiau keliai tiesiog puikūs. Automobilį vairavo trys žmonės. Jūratė pastebi, kad mašinos nuoma iš tiesų puikiai organizuota: paėmus ją pirmosios salos nuomos punkte, kompanija keltu persikėlė į antrą salą, apvažiavę ją ir paliko automobilį paskutiniame savo kelionės taške.

Skaniausi pasaulyje burgeriai nuvylė

„Dažniausiai valgėme pakelės kavinėse, kartais darydavomės sumuštinių. Viskas ten visiškai kitaip: perki, rodos, dešrą, ji prikimšta neaišku ko... Pyragas, kuris iš pažiūros atrodė saldus, iš tiesų buvo su elniena.“ – neatsistebi mergina. „Labai norėjome paragauti burgerių. Šalies pietuose esantis Kvinstaunas buvo oficialiai nominuotas kaip skaniausių burgerių miestas. Specialiai pasižiūrėjome internete, kur geriausia vieta pabandyti. Teko įveikti didžiulę eilę. Ar patiko burgeriai? Nieko ypatingo“, – kiek nusivylusi komentuoja keliautoja.

Ji priduria, kad vaisių ir daržovių lengva rasti visuose prekybos centruose, bet jie nėra ypač skanūs. Tačiau išbandytas midijų restoranas paliko nuostabius įspūdžius – midijos Naujojoje Zelandijoje specifinės ir kitur tokių sunku rasti.

Naujojoje Zelandijoje kur kas labiau, nei žemdirbystė, vystomas gyvulių auginimas. Lietuviai pastebėjo, jog keliaujant šalyje, dažnai matyti vien avys arba galvijų bandos. Avims aptvertos didžiulės teritorijos.
Kelionės akimirkos

Svarbiausias tikslas – gamtos pažinimas

„Zelandijoje miestai nykūs, neįdomus. Čia važiuojama dėl gamtos, kalnų“, – sako lietuvė, beveik mėnesį praleidusi salose.

Labiausiai lietuvių kompaniją traukė paslaptingi druskų ežerai, kuriuose vandens spalva specifinė. Atrodo, gamtoje tokios nė nebūna. Akį traukė ryškiai žalias ar oranžinis vanduo. Iš anksto pasidomėję ir pasižiūrėję ežerų nuotraukas, lietuviai nesitikėjo, kad realybė gali būti tokia pat.

„Manėme, kad nuotraukos pagražintos, tačiau ne, tų ežerų labai ryškios spalvos buvo tikros“, – pasakoja lietuvė.

Pramogų ar ekskursijų pasirinkimas Naujojoje Zelandijoje didelis. Jūratė pasakoja, jog ypač sužavėjo ekskursija į vulkaną, į kurį plaukė laiveliu ir matė delfinus. Tiesa, kvapas prie vulkano buvo išties siaubingas. Taip pat galima aplankyti sniegynus kalnuose, leisti į uolas po jais, aplankyti aukso kasyklas ir daugybė kitų pasiūlymų.

„Mums, lietuviams, šalyje neturintiems nei kalnų, nei uolų, viską pamatyti buvo labai įdomu“, – džiugiai apibendrina pašnekovė.
Kelionės akimirkos

Ji pasakoja, kad Naujojoje Zelandijoje patiko vandens pramogos.

„Kuo ekstremaliau, tuo įdomiau. Išbandėme „raftingą” (plaukiojimas plaustais), plaukiojimą laiveliais, panašiais į kanojas. Tai gali būti labai linksma ir labai pavojinga. Žinoma, vietinės kompanijos gidai nurodė, kaip ir ką reikia daryti, ir, reikalui esant, buvo pasiruošę padėti. Jie buvo be galo energingi. Dviems mergaitėms įkritus į vandenį, reakcija buvo žaibiška: mikliai nuplaukę, išgriebė jas iš vandens. Labiausiai pralinksmino atsitiktinė pakeliui pamatyta vištelė, kurią palaikėme kiviu. Kivis – paukštis - Naujosios Zelandijos simbolis. Džiugiai puolėme daryti vištelės nuotraukas, tikėdami, kad čia tas populiarusis kivis. Nuotraukose kiviai apvalūs, bet šioji vištelė pasirodė kiek atletiška. Gerokai vėliau pastebėjome, jog aikštelėje buvo aiškiai parašyta, kad tai ne kivis, o veka – paukštis, panašus į jį“, – šypsosi pašnekovė.

Apranga keliaujant

Vykstant į bet kokią šalį atitinkamai derinama apranga. Tačiau į Naująją Zelandiją reikėtų pasiruošti specialiai: labai pravers tikri kelionių batai ir apranga, skirta aktyvaus laisvalaikio tipui. Bent minimalus fizinis pasiruošimas taip pat reikalingas. Žygis į kalnus – 20 kilometrų, ne visiems tai paprasta įveikti.

Trasa arba įveikiama, arba reikia grįžti atgal, viduryje sustojus niekas nepadės. Lietuvė pripažįsta, jog buvo sunku. Tačiau sako mačiusi net 70-mečių senukų, įveikusių trasą. Pasirūpinta gera infrastruktūra: visos trasos veda per vaizdingas vietoves, šalia yra suoleliai pasiilsėti, takeliai puikiai prižiūrėti.
Kelionės akimirkos

Kelionės kainos

Kiekvienas savo kelionę planuoja pagal poreikius ir galimybes. Visgi, kelionė į kitą pasaulio pusę gali kainuoti ir keletą tūkstančių eurų. Priklauso nuo to, kas suplanuota ir ką norima pamatyti. Orientacinės kainos: skrydžio bilietas – nuo 1000 eurų.

„Šalyje maistas nepigus, pavyzdžiui, už paprastą picą mokėjome apie 14 eurų“, – prisimena Jūratė. Nakvynės kaina svyruoja, bet siekia maždaug 20-30 eurų žmogui už naktį. Automobilio nuomos kaina skiriasi, priklausomai nuo periodo, kuriam nuomojamas, nuo automobilio dydžio ir pan. Brangiausia kelionės dalis – pramogos, pavyzdžiui, ekskursijos į ledyną, vulkanus, požemines uolas arba įvairus vandens sportas. Visą dieną trunkanti ekskursija gali kainuoti apie porą šimtų eurų. Populiariausi turistai Naujojoje Zelandijoje – australai. Jiems netoli nuvykti, nebrangu.

„Geriausia yra tai, kad kelionės gale visi vieningai sutarėme – pirmąsias dvi savaites Naujojoje Zelandijoje kasdien pamatydavome ar išbandydavome ką nors visiškai naujo, iki tol gyvenime nematyto ir nepatirto. Ar ne puikus jausmas? Todėl į Naująją Zelandiją nuvykti nuostabu!“ – džiaugiasi pašnekovė.