Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Tai ypatinga kelionė į ypatingą Italijos salą, kurioje mėgausitės išskirtiniu kulinariniu ir architektūros paveldu bei gamtos magija. Ją mums nupasakos Gintarė Maksvytytė iš „Boutique Travel“. Taigi, pradedame...

Gamta tikrai šį kraštą apdovanojo visais savo stebuklais: kalnais, kalvomis ir, žinoma, neįtikėtinų spalvų jūra, kurioje vanduo skaidrus lyg krištolas. Viduržemio jūra ir mažos šalia Sicilijos išsibarsčiusios salos sukuria unikalų peizažą ir dovanoja svaiginantį švarios gamtos aromatą.

Salos panorama neįsivaizduojama be ugnikalnių – jie yra šio neįtikėtinai žavaus regiono nesutramdomos energijos simbolis. Sicilijos žavesį dar labiau stiprina neįkainojami architektūros lobynai, bylojantys senovės Trinakrijos (taip anksčiau buvo vadinama Sicilija) legendas.

Ši Viduržemio jūros sala garsėja kaip mafijos, arba Cosa Nostra, tėvynė. Daugelis šio filmo scenų buvo nufilmuota rytinėje Sicilijos pakrantėje – Taorminoje ir aplink ją. Taormina – tai idiliškai įsikūręs miestelis ant uolėto kyšulio, kurią supa nuostabiai restauruoti viduramžių pastatai, kvapą gniaužiantys vaizdai už kiekvieno kampo ir svaiginantis vingiuotų gatvelių labirintas su daugybe parduotuvių, barų, naktinių klubų ir restoranų. Taorminos pakrantė - viena gražiausių pasaulyje pakrančių: uolas, žvyrą ir smėlį puošia tipiška vešli Viduržemio jūros augalija, o didelės įlankos, sekdamos viena paskui kitą, piešia baltos pakrantės linijas.
Sicilija

Netoli esantis Etnos ugnikalnis – vienas didžiausių pasaulyje veikiančių ugnikalnių ir aukščiausias ugnikalnis Europoje (3320 m). Senovės romėnai tikėjo, jog Etnos kalne yra ugnies dievo Vulkano kalvė. Ugnikalnio apylinkėse įsikūrusių žmonių gyvenimas nuo neatmenamų laikų priklausė nuo didingojo kalno malonės: jo lavos upės ir dulkių debesys naikino viską, kas pasitaikydavo kelyje, tačiau ir tręšė dirvą, todėl žemesni ugnikalnio šlaitai ir aplinkinės lygumos yra vienos derlingiausių visoje Sicilijoje, čia veši milžiniški vynuogynai ir citrusinių vaismedžių sodai.

Paskutinis didesnis išsiveržimas įvyko 1999 metais. Tąsyk dūmų ir pelenų debesys iš Voradžinės (Voragine) kraterio kilo į kelių kilometrų aukštį, o sustingusios lavos gabalėlių daugiausia krito ant rytinio ugnikalnio šlaito.

Etnos parkas (Parco dell’Etna) žavi ne tik ugnikalnio išsiveržimais ir lavos upėmis, bet ir unikalia aplinka: neįprastais laukinės gamtos garsais, svaiginančiais vaismedžių sodų kvapais ir nuostabiomis kraštovaizdžio spalvomis. Sicilijoje privalu aplankyti garsiausio pasaulio matematiko ir fiziko Archimedo gimtinę – Siracusa.

Legenda sako, jog kartą valdovas Hieronas užsisakė karūną iš gryno aukso. Kai darbas buvo baigtas, Hieronas panoro patikrinti, ar meistras nepakeitė dalies jam duoto aukso sidabru, ir kreipėsi į Archimedą. Archimedas negalėjo iš karto išspręsti šio uždavinio. Tačiau kartą, besimaudydamas pirtyje, pasinėręs į vandenį, staiga suprato, kaip išspręsti šį uždavinį. Jis taip apsidžiaugė savo atradimu, kad nuogas išbėgo į gatvę šaukdamas „Eureka! Eureka!“ („Radau! Radau!“) Taip buvo atrastas garsusis Archimedo dėsnis.

Sirakūzai (Siracusa) – kadaise tai buvo svarbus Viduržemio jūros uostas ir vienas iš gražiausių graikų miestų. Miesto senamiestis įsikūręs Ortigijos saloje yra saugomas UNESCO (kartu su Pantalikos nekropoliu).

Auksinio baroko trikampis - Komisas, Modica, Noto. Komisas – barokinis miestas, atstatytas prieš daugiau nei 300 metų po įvykusio žemės drebėjimo. Mieste dominuoja renesansinė Naselių pilis, statyta ir perstatyta įvairiais laikotarpiais, kyšo barokiniai bažnyčių kupolai, o miesto pagrindinėje aikštėje, Piazza del Municipio, trykšta Dianos fontanas į kurį suteka vanduo, kažkada tekėjęs į viešas romėnų pirtis. Jų liekanos šiandien slepiasi po miesto rotuše.

Modica miestelis – tai istorinis miestelis pietryčių Sicilijoje, kuris UNESCO pasaulio paveldo sąraše įrašytas kaip vienas iš baroko miestų. Modica miestelis labiausiai garsėja dėl savo turtingu, tamsiu ir trapiu šokoladu, kuris čia gaminamas tradiciniais vietos metodais.
Sicilija

Notas yra geriausias barokinio miesto plano ir architektūros pavyzdys. Kai 1693 m. stiprus žemės drebėjimas jį iki pamatų sugriovė, gyventojai miestą atstatė naujoje vietoje, nuo griuvėsių nutolusioje maždaug 10 kilometrų. Notas buvo atstatomas vadovaujantis baroko idealais.

Architektai siekė sukurti linijinį, tobulai proporcingą miesto centrą su lygiagrečiomis gatvėmis, iš kurių atsivertų daugybė gražių panoramų. Miestą į tris dalis padalijo trys keliai, einantys iš rytų į vakarus, todėl miesto gyventojus nuolat lepina saulės spinduliai. Aukščiausioje miesto dalyje gyveno kilmingieji, vidurinėje – dvasininkija, o apatinėje – prastuomenė. Statyboms daugiausia naudotas vietoje išgaunamas kalkakmenis – medžiaga, kuri, regis, sugeria saulės spindulius ir ima švytėti aukso spalva.

Keliaujant toliau į vakarus pasiekiame Agrigento - seną, margą ir gražų miestą, apdainuotą daugelio poetų. Jame gimė ir garsus italų rašytojas Luigi Pirandello. Nuo kalno atsiverianti spalvinga Agrigento panorama, senoviniai rūmai, simbolizuojantys perėjimą iš žemdirbystės į urbanistinės civilizacijos ištakas, yra tikras džiaugsmas akiai ir vaizduotei. Nors pastaraisiais metais miestas stipriai išsiplėtė, jis tebevadinamas istorijos ir archeologijos lobynu.

Vakarinėje Sicilijos salos pakrantėje Trapani provincijoje netoli Paceco driekiasi druskos laukai. Druskos laukų gamtos rezervatas (it. Riserva Naturale delle Saline di Trapani el Paceco) – tai didžiuliai laukai, kuriuose baltuoja druskos krūvelės. Druska šiame regione išgaunama nuo senų senovės, mat čia tam itin palankus klimatas.

Palermas – Sicilijos regiono sostinė – vienas tų miestų, kurie išsiskiria itin savita ir su niekuo nesupainiojama atmosfera. Tai nuolat kunkuliuojantis, milijoninis Viduržemio jūros pakrantės centras – nepakartojamas kontrastų mišinys.

Sicilija taip pat turi miestelį kuris užburia savo jaukumu ir savitumu – tai Čefalu (Cefalù). Ilgi aukso spalvos smėlio paplūdimiai, skaisčiai mėlyna jūra, tipiška Viduržemio jūros atmosfera, kurioje skamba arabiški motyvai, – štai kodėl Čefalu yra vienas nuostabiausių Sicilijos pajūrio kurortų.

Svaiginantis žydinčių apelsinmedžių kvapas smelkiasi iki pačios širdies gelmių, o miestelio užnugaryje stūksantys aukšti Madonių (Parco regionale delle Madonie) parko kalnai žadina vaizduotę. Parke įrengta galybė takų, kuriais keliaujant atsiveria kvapą gniaužiantys Lipario salų ir Etnos ugnikalnio vaizdai.

Sicilija – nedidelė sala, bet joje telpa viskas, ką geriausio turi Italija.

include '/www/htdocs/delfi/includes/apie/newsletter/subscribe-box.inc' ?>