Liepos 8 dieną vyksiančioje „Pasaulio tautų“ šventėje mūsų šalies atstovai pristatys senovės lietuvių sporto žaidimą – ritinį. Ne tik pristatys, bet ir pakvies visus norinčius išbandyti.

Ritinio entuziastas Jonas Klapatauskis, „Saulėtekio“ gimnazijos kūno kultūros mokytojas sako, jog šio žaidimo populiarumas Lietuvoje įgauna pagreitį. O jį populiarinti padeda ir TAFISA žaidynės.

„Tai išties smagus žaidimas, gal kažkiek primirštas, bet entuziastų dėka pamažu populiarėja. Tie, kas išbando, susižavi. Šį žaidimą ne veltui mėgo mūsų protėviai – azarto, jėgos, emocijų čia ne mažiau nei krepšinio aikštelėje.“ – sako J. Klapatauskis.

Manoma, kad ritinio pradžia – XV amžius, Vytauto Didžiojo laikai. Jį žaisdavo didžiojo kunigaikščio kariaunos kareiviai fiziniam pasirengimui bei ištvermei stiprinti. XVII amžiuje Daukantas rašė: „Ritinis buvo lietuvių jaunuomenės, kalnėnų ir žemaičių, kaipo didžiausia karo mokslinyčia...“

Motiejus Valančius „Palangos Juzėje“ aprašo: „Sustojo mūsų keturi iš vieno galo, keturi iš antro, kaip droš kuris su ritmuša, ritinis lek brumzdamas...“

Molėtuose, Kupiškyje, Užventyje šis žaidimas buvo vadinamas ripka, Klaipėdos krašte rifle, o pietryčiuose katilka.

Senovinis ritinio žaidimas – keturi prieš keturis. Ritinis žaidžiamas ritmušio (riestos lazdos, panašios į naudojamą ledo ritulyje) pagalba. Ritmušiu reikia išritinti už varžovų aikštelės galinės linijos ribų, arba įmušti į vartus ritinį – medinį diską, maždaug 17-18 cm skersmens, pagamintą iš medžio, arba šiais laikais – kietos gumos.

„Literatūroje galima surasti, kad ritinį žaisdavo kaimas prieš kaimą. Kaimas kaimą nustumdavo per penkis kaimus: išsikerta lazdą, ripką nusipjauna iš ruplėto beržo, sudužo, kitą išsipjauna, lazda sulūžo, kitą išsikerta, vienas pavargsta, kitas prisijungia, taip kaimas kaimą nustumdavo.“ – pasakoja ritinio entuziastas J. Klapatauskis. „Ir šiais laikais nerasite nei vienos tokios pat ritmušio lazdos – jų ir dabar nėra pirkti, tenka viską pasidaryti savomis rankomis.“ – pasakojo J. Klapatauskis.

Ritinis iš kaimo keliukų ir aikščių persikėlė į stadionus, kai 1923 metais Lietuvos pedagogas, gydomosios kūno kultūros specialistas, visuomenės veikėjas Karolis Dineika apibendrino ritinio taisykles ir pirmą kartą nustatė žaidėjų skaičių – septyni. Tad dabar sportinį ritinį futbolo aikštėse žaidžia septyni prieš septynis.

Istorines šaknis turinčių nacionalinių sporto šakų ir žaidimų demonstravimas į TAFISA žaidynių programą įtrauktas neatsitiktinai. Žaidynes globoja UNESCO, kuri pabrėžia šių žaidimų ir sporto šakų, kaip nematerialiojo kultūros paveldo, išsaugojimo svarbą.

TAFISA žaidynės – šiais metais bus bene reikšmingiausias ir didžiausias sporto, kultūros ir sveikatingumo renginys ne tik visame Šiaulių regione, bet ir Lietuvoje. Žaidynės vyks liepos 5-11 dienomis, jose ketina dalyvauti neprofesionalūs sportininkai iš 53 pasaulio šalių.Žaidynių programoje numatyti 50 pasaulio šalių nacionaliniai pasirodymai, vyks 41 sporto renginys, trys sporto čempionatai. Gausi kultūros programa, kurioje – 23 renginiai.

TAFISA sportas visiems žaidynės vyksta kas ketverius metus. Dėl teisės surengti pasaulinę sporto entuziastų šventę Šiauliai konkuravo su tokiais miestais, kaip Kvala Lumpūru (Malaizija) bei San Paulu (Brazilija). TAFISA – Tarptautinė sporto visiems asociacija (The Association For International Sport for All) buvo įkurta 1991 metais Bordo (Prancūzija). Jos sudėtyje yra per 180 narių, remiančių ir prijaučiančių sporto visiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)