Ką turi bendro Jamaika, Iranas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Uganda, Tanzanija ir Kataras? Visos šios šalys yra populiarios kelionių kryptys, visos susižeria nemažą pelną iš turizmo. Vis dėlto, kai kuriems turistams vykti į jas pavojinga. Dėl moralinių ir teisinių priežasčių, rašo welt.de.

Visos šios išvardintos šalys garsėja netolerancija ir homofobija. Jose niekuo nekalti žmonės gali patirti diskriminaciją ar būti nubausti vien dėl to, kad jie myli tos pačios lyties asmenis. Ir tai galioja tiek vietiniams, tiek turistams.

Pasak Tarptautinės lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų ir interseksualų asociacijos, visame pasaulyje yra 72 valstybės ir teritorijos, kuriose galioja prieš seksualines mažumas nukreipti įstatymai. Ir tai sudaro 37 procentus iš visų įvertintų valstybių. Trylikoje Afrikos ir Azijos šalių – tarp jų yra Iranas, Saudo Arabija ir kai kurios Nigerijos dalys – homoseksualams netgi gresia mirties bausmė. Tas pats pasakytina ir apie tokias svarbias kelionių šalis kaip Jungtiniai Arabų Emyratai ar Kataras, tačiau, pasak minėtos asociacijos, šiuo metu ši bausmė čia nėra vykdoma.

Iš Europos šalių žemiausia vieta tenka Rusijai

Visai nenuostabu, kad visos šios šalys atsidūrė 2018 metų „Gėjų kelionių indekso“ gale. Šis indeksas sureitingavo 197 šalis ir regionus. Homofobiškos šalys gavo taškus su minusu, kitos – taškus su pliusu.

Lentelės apačioje atsidūrė Jungtiniai Arabų Emyratai ir Jemenas (192 vieta, -11 taškų), Iranas ir Saudo Arabija (194 vieta, -14 taškų), Somalis (196 vieta, -15 taškų). Pati paskutinė vieta teko Rusijai priklausančiai Čečėnijos respublikai (197 vieta, -16 taškų). Čia 2017 metais neapsieita be valdžios organizuoto homoseksualių asmenų persekiojimo ir žudynių.

Tačiau šio reitingo gale atsidūrė ne vien musulmoniškos šalys. Štai Jamaikoje (174 vieta, -9 taškai) gyventojai atvirai demonstruoja savo homofobiją, o Rusijoje (157 vieta, -8 taškai) – tai žemiausiai atsidūrusi Europos valstybė – draudžiama homoseksualų „propaganda“, be to, situaciją stipriai veikia homofobiškomis pažiūromis pasižyminti stačiatikių bažnyčia.

Dėl daugybės gėjų, lesbiečių ir transseksualų žmogžudysčių prastai įvertinta ir Dominikos Respublika (143 vieta, -7 taškai). Dėl tų pačių priežasčių taip pat homofobiška Brazilija iš 22 vietos krito į 55. Netgi JAV 2018 metų reitinge iš 34 vietos nusileido į 39. Lietuva šiame reitinge vertinama gana gerai ir užėmė 45 vietą.

Visą reitingą rasite ČIA.

Gėjai ir lesbietės turėtų žinoti įstatymus

„Homoseksualų kelionių indeksą“ kasmet sudaro Berlyno „Blu-Mediengruppe“ priklausantis kelionių portalas „Spartacus“. Šalims pagal keturiolika kriterijų (pavyzdžiui, teisė tuoktis homoseksualioms poroms, antidiskriminaciniai įstatymai, kelionių apribojimai, religinė įtaka, persekiojimas, kalėjimas, mirties bausmės) dalijami pliusai ir minusai, ir taip skiriama vieta bendrame reitinge.

Gėjai ir lesbietės, kurie keliaudami per metus visame pasaulyje išleidžia apie 180 milijardų dolerių, prieš vykdami į konkrečią šalį dėl savo pačių saugumo ir neliečiamumo turėtų pasidomėti joje galiojančiais įstatymais. Ir net heteroseksualūs keliautojai galėtų pagalvoti, ar verta leisti savo eurus ir dolerius šalyse su netolerantiškais įstatymais, valdžia ir gyventojais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)