Sustingusi laike Venecija kasmet pritraukia keliolika tūkstančių turistų, kurie savo akimis trokšta pamatyti ant vandens pastatytą senovinį miestą, kuriame gyvenimas verda dar ir dabar.

Kaip pasirinkti kelionės datą?

Prieš keliaujant į šią šalį, teko ieškoti nemažai informacijos ir patarimų, būtinų žinoti pirmą kartą Veneciją lankančiam turistui. Interneto platybėse knibždėte knibžda straipsnių apie tai, ką vertėtų pamatyti šiame mieste, tačiau realių patarimų, kaip optimaliausiai susiplanuoti kelionę, man rasti nepavyko. Būtent dėl šios priežasties savo asmenine patirtimi norėčiau pasidalinti ir su kitais keliauninkais.

Pirmiausia, į ką reikėtų atkreipti dėmesį planuojant atostogas Venecijoje – tai metų laikas. Daug kas sako, kad Veneciją lankant vasaros sezonu, garsieji jos kanalai ir juose stovintis vanduo dažniausiai skleidžia nemalonų kvapą. Kiek šiame teiginyje yra tiesos – nežinau, bet galiu užtikrinti, kad vasaros sezonu labiausiai baido ne vanduo, o neįtikėtina saulės kaitra.

Karščiausias mėnuo Venecijoje – rugpjūtis, kurio vidutinė temperatūra yra 27 laipsniai karščio, tačiau dažniausiai dienomis sušyla net iki 35 laipsnių šilumos. Tai – ne pats tinkamiausias oras ilgiems pasivaikščiojimams Venecijos labirintais. Mes savo kelionę suplanavome rugsėjo paskutinįjį savaitgalį ir visiškai neprašovėme, mat visą savaitgalį mus lepino rudeniška saulė, o oras karščiausią Venecijos valandą sušilo iki 26 laipsnių šilumos.

Keliaujant į Veneciją visuomet labai svarbu tinkamai apgalvoti atostogų trukmę. Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad ilgoms atostogoms čia neverta švaistyti pinigų. Norintiems išnaršyti Veneciją ir aplink ją esančias salas į valias užteks 2-3 dienų. Venecija – tai savo kanalais ir architektūra užburiantis miestas, kurio plotas nėra didelis, todėl ilgesnes atostogas planuojantiems turistams čia paprasčiausiai nebūtų ką veikti.

Savaitgalio kelionės planas

Savaitgalio atostogas Venecijoje geriausia susiplanuoti taip: 1 diena – Venecija, 2 diena – pagrindinės Venecijos salos (Murano, Burano, Torcello, Lido). Pastarąsias aplankyti galima patiems, keliaujant vandens autobusu, tačiau mes pasirinkome paprastesnį ir kiek saugesnį variantą – nusipirkome pažintinę kelionę internete.

Interneto puslapyje getyourgide.com radome 4,5 val. trukmės kelionę po Murano, Burano ir Tocello salas, kuriose galėjome praleisti po 45 min. Šis turas mums atsiėjo 17 svarų žmogui. Galiu drąsiai sakyti, kad tokia kaina yra niekas palyginti su nerealiais įspūdžiais, kuriuos patyrėme kelionės metu. Tie, kas pirkti internetu prisibijo, šią kelionę gali įsigyti ir bilietų kasoje, esančioje netoli pagrindinės San Marco aikštės. Čia bilietas žmogui kainuoja 20 eurų.

Pats šauniausias būdas pamatyti visas Venecijos kerteles – pasiklysti joje. Labai stengtis nereikės, mat šimtai mažučių kanalėlių traukte traukia nusukti į vieną ar kitą pusę, o atsiveriantys vienas už kitą gražesni vaizdai tiesiog atima nuovoką.

Tiesa, pasiklysti beprotiškai lengva, tačiau kelią atgal surasti gali būti beveik neįmanoma, nes vingiuoti labirintai jus suka aplink. Todėl nepasikliaukite savo orientacinėmis žiniomis ir nuojauta, jog einate teisinga kryptimi, o užsisakykite internetą ir buvimo vietą tikrinkite GPS signalu. Būtina paminėti, kad didįjį kanalą (Grand Canal) galima pereiti tik vienoje vietoje, todėl, ieškodami išėjimo iš labirinto, sekite Rialto tilto nuorodų link, kurios iškabintos ant daugumos pagrindinių pastatų sienų (geltonos lentelės).

Kur apsistoti?

Keliaujant į Veneciją yra svarbu tinkamai pasirinkti viešbutį, kurio pagrindinis kriterijus turėtų būti – lokacija. Žinoma, pats geriausias variantas yra apsistoti pačioje Venecijos saloje, tačiau čia viešbučių kainos neretai būna tiesiog stebinančios.

Net ir ne sezono metu dauguma viešbučių čia kainuoja kelis šimtus eurų, o vietai, kurioje tu praleisi mažiausiai laiko, skirti didelį biudžetą – tiesiog neapsimoka. Savo atostogų metu mes apsistojome žemyninėje Venecijos dalyje, trijų žvaigždučių viešbutyje netoli Mestre traukinių stoties. Tai yra pagrindinė traukinių ir autobusų stotis, iš kurios jūs galite nusigauti tiek į oro uostą, tiek į Venecijos salą.

Mūsų viešbutis vadinosi Hotel Mondial ir buvo niekuo neišskirtinis, paprastas, tačiau švarus ir tvarkingas. Prabanga čia tikrai nekvepėjo, tačiau kaina ir lokacija buvo mažų mažiausiai tobula. Nuo Mestre stoties, kurioje mus išleido iš oro uosto vežęs autobusas, iki viešbučio vos 8 min. pėsčiomis; nuo viešbučio iki autobuso (vežančio į Venecijos salą) stotelės – vos 10 metrų!!! Viešbučio personalas – neįtikėtinai draugiškas ir paslaugus, todėl visų klausimų galima drąsiai klausti ten.

Pasirinkus viešbutį žemyninėje dalyje akivaizdu, kad į Venecijos salą teks keliauti viešuoju transportu – traukiniu arba autobusu. Mes pasirinkome mums patogiausią variantą – autobusą, kuris į Veneciją vyksta kas kelias minutes. Bilietas į vieną pusę žmogui kainuoja 2,5 eurus (perkant autobuse), tačiau vietiniame spaudos kioske, kurį galima atpažinti iš užrašo IL GAZETINO, bilietėlis kainuoja vos 1,5 eurus. Kelionės bilietas iš Mestre stoties iki Treviso oro uosto žmogui kainuoja 12 eurų, o jį galima įsigyti visą parą dirbančioje stoties kasoje (su užrašu Airport Travel) arba šalia jos esančiame automate.

Čia svarbu paminėti, kad autobusų, keliaujančių į oro uostą, grafikas keičiamas kiekvieną mėnesį. Čia, kaip ir Londone, dažnai vyksta vairuotojų streikai, o sekmadieniais autobusai važiuoja rečiau, todėl tinkamo ACTV autobusų tvarkaraščio paprašykite savo viešbučio registratūroje. Keliaujant iš Treviso oro uosto į Veneciją, autobuso bilietą galima įsigyti šalia oro uosto išėjimo esančioje kasoje arba pačiame autobuse.

Ką būtina pamatyti Venecijoje?

San Marco aikštė;
San Marco bazilika (įėjimas nuo 5 eu);
Doge’s rūmai;
Rialto tiltas;
San Marco Campaline bokštas (įėjimas į bokštą nuo 8 eu, tačiau eilės – labai ilgos. Laukti tikrai verta, nes bokšto viršūnėje atsiveria visa Venecijos panorama);
Murano, Burano, Torcelo ir Lido salos (turai nuo 20 eu);
Ženklų tiltas (Bridge of Sights);
Didysis kanalas (Grand Canal);
Contarini rūmai (Palazo Contarini del Bovolo);
Caffe Florian (18 amžiaus kavinė).