Ispanija

Nuo gruodžio 23 iki sausio 6 dienos Ispanijoje bus ribojamas eismas tarp autonominių sričių ir atskirų miestų. Vis dėlto numatyta ir išimčių, pavyzdžiui, tiems, kuriems teks grįžti namo arba norėsis aplankyti artimuosius.

Ispanams bus leista kartu su šeimomis susėsti prie kalėdinės arba naujametinės vakarienės stalo, tačiau bendras į namus susirinkusių žmonių skaičius negalės viršyti dešimties. Šis nurodymas galios gruodžio 24, 25 ir 31 dienomis, taip pat sausio 1 dieną.

Kalėdų ir Naujųjų metų naktį lauke bus leidžiama būti ne ilgiau kaip iki 1.30 val. Vis dėlto tai nereiškia, kad nuo šios valandos bus galima dalyvauti pasilinksminimuose ar vykti į vakarėlius. Tokiu metu piliečiai privalės sugrįžti namo. Likusiomis dienomis Ispanijoje galios įprasta komendanto valanda.

Šalyje uždrausti bet kokie naujametiniai renginiai, į kuriuos galėtų susirinkti didelis skaičius žmonių. Juos siūloma pakeisti virtualiomis programomis. Negana to, Ispanijos sveikatos apsaugos ministerija rekomenduoja susilaikyti nuo dainavimo ir net religinių giesmių giedojimo, kadangi dainuojant padidėja viruso plitimo rizika.

Vokietija

Vokietijoje dalinį karantiną numatyta tęsti iki sausio 10 dienos. Kaip sakė šalies kanclerė Angela Merkel, ribojimų galiojimo termino pratęsimo tikslas – užsikrėtimų koronavirusu skaičių sumažinti iki mažiau nei 50 atvejų, tenkančių 100 tūkst. žmonių. Šiuo metu Vokietija jau ruošiasi netrukus prasidėsiančiai vakcinacijai, rašo „Deutsche Welle“.

Vokietijoje gali susieiti tik dvi ne gausesnės nei penkių asmenų šeimos, tačiau nuo šių metų gruodžio 23 iki 2021-ųjų sausio 1 dienos bus leidžiami ne daugiau nei dešimties asmenų susitikimai, nepriklausomai nuo to, kokiam šeimų skaičiui tie asmenys priklauso. Minėtina, kad vaikams ir jaunesniems nei 14 metų paaugliams minėti ribojimai netaikomi. Vis dėlto Berlyne švelninti apribojimų neketinama. Be to, šalies vadovybė paragino žmones iki Kalėdų laikytis namų karantino, kad sumažėtų rizika užsikrėsti koronavirusu per šventes.

Kalėdinis Drezdenas

Rusija, Sankt Peterburgas

Sankt Peterburge ribojamas viešojo maitinimo įstaigų darbas ir naujametinių koncertų rengimo iniciatyvos. Taip miesto valdžia siekia sumažinti miesto patrauklumą turistams, rašo „Interfax“.

„Laukia ne tik šventės, bet ir atostogos. Kad ir kaip mėgstame svečius bei turistus, šiais metais jų, deja, nelaukiame. Štai kodėl stengiamės sumažinti miesto patrauklumą turistams ir sakom jiems, kad, visų pirma, reikia pagalvoti apie jų ir jų vaikų, taip pat vietos gyventojų sveikatą, todėl šiais metais pas mus geriau nevažiuoti“, – sakė Sankt Peterburgo vicegubernatorius Jevgenijus Jelinas.

Jis taip pat ragino miestelėnus Naujuosius metus švęsti namuose, šeimos rate, susilaikyti nuo įmonių organizuojamų švenčių ir banketų.

Jau kiek anksčiau Sankt Peterburgo valdžia paskelbė apie papildomus apribojimus, galiosiančius ir per Naujųjų metų šventes. Nuo gruodžio 4 d. buvo sugriežtinti reikalavimai renginiams, kuriuose dalyvauja daugiau nei 50 asmenų. Šiuo metu uždarinėjami vandens parkai ir okeanariumai.

Nuo gruodžio 25 iki 29 dienos, taip pat nuo sausio 4 iki 10 dienos viešojo maitinimo įstaigos galės dirbti tik nuo 6.00 iki 19.00 val. Nuo gruodžio 30 iki sausio 3 dienos šių įstaigų darbas bus visiškai sustabdytas. Jos galės prekiauti tik išsinešti skirtu maistu.

Nuo gruodžio 30 iki sausio 10 dienos neveiks muziejai, teatrai ir kitos meno ekspozicijas rengiančios įstaigos. Jose nebus galima rengti nei parodų, nei koncertų, taip pat renginių, kuriuose galėtų dalyvauti daugiau nei 50 žmonių.

Prancūzija

Prancūzijos valdžia nutarė išimties tvarka atšaukti komendanto valandą gruodžio 24 ir 31 dienomis.

„Tai jokiu būdu nereiškia, kad Kalėdas ir Naujuosius metus bus galima švęsti taip, kaip anksčiau“, – perspėjo Prancūzijos ministras pirmininkas Jeanas Castexas.

Prancūzų paprašyta pasistengti, kad prie švenčių stalo susirinktų kuo mažiau žmonių, taip pat vengti masinių susitikimų su draugais ir giminėmis. Šalies ministras pirmininkas taip pat pareiškė, kad per kalėdines atostogas vietos kalnų slidinėjimo kurortams bus leista priiminėti svečius, tačiau keltuvai veikti negalės.

Slidinėjimo kurortai

Austrija

Nors nuo gruodžio 7 dienos griežtas karantinas Austrijoje atšautas, daugelis apribojimų tebegalioja. Uždrausta rengti kalėdines muges ir masinius renginius. Be to, nuo gruodžio 19 dienos Austrijoje bus įvesti nauji apribojimai, susiję su įvažiavimu į šalį per laiką nuo Kalėdų iki sausio 10 dienos.

Šie apribojimai bus taikomi žmonėms, atvykstantiems iš šalių, kuriose per pastarąsias 2 savaites susirgimų lygis viršija 100 atvejų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų, ribą. Iš padidinto užsikrėtimų skaičiaus šalių atvykstantys asmenys 10 dienų turės laikytis saviizoliacijos. Šis terminas gali būti ir sutrumpintas, jei po penkių dienų atlikto koronaviruso testo rezultatas būtų neigiamas, informavo „Austria-Today“.

Nuo gruodžio 8 dienos parduotuvės šalyje dirbs nuo 9.00 iki 19.00 val. Tik gruodžio 12 ir 19 dienomis prekybininkams bus leista dirbti valanda ilgiau.

Vis dėlto nuo gruodžio 24 dienos Austrijoje bus atidaryti kalnų slidinėjimo kurortai, kad vietos gyventojai per kalėdines atostogas galėtų užsiimti aktyvia veikla gryname ore. Kadangi viešbučiai ir restoranai iki sausio 7 dienos nedirbs, kalnų slidinėjimo kurortų paslaugomis galės naudotis tik Austrijos gyventojai, atvykstantys paslidinėti tiktai dieną.

Italija

Italijos valdžia bus priversta sugriežtinti Kalėdų ir Naujųjų metų švenčių laikotarpiu galiosiančias kovai su koronaviruso plitimu skirtas priemones – kitaip trečiosios pandemijos bangos ateinančiais metais išvengti nepavyks. Apie tai pranešė Italijos sveikatos apsaugos ministerijos vadovas Roberto Speranza, rašo „Interfax“.

Remiantis jo žodžiais, pagal naujus nurodymus bus draudžiama važiuoti ne tik į užsienį, bet ir į kitus Italijos regionus. Taip pat įvedami didelių žmonių susibūrimų, ypač per Kalėdas ir Naujuosius metus, ribojimai. Šalies sveikatos ministras taip pat pažymėjo, kad per šventes bus ribojamos galimybės išvykti iš miesto.

„Judėjimas tarp savivaldybių turėtų nutrūkti gruodžio 25 ir 26 dienomis, taip pat sausio 1 dieną“, – nurodė R. Speranza.

Ministras akcentavo, kad apribojimai turės galioti dar kelias savaites. Priešingu atveju sausį ir vasarį teks įvesti dar griežtesnes taisykles.

„Jei prarasime budrumą, trečiosios bangos neišvengsime“, – perspėjo jis.

Kaip praneša Italijos žiniasklaida, šalies valdžia svarsto galimybę neatšaukti komendanto valandos, uždrausti kalnų slidinėjimo kurortų veiklą, o Kalėdas leisti švęsti tik šeimos rate.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)