Europoje apie laisvėjančius reikalavimus keliautojams dar sausio pabaigoje arba nuo vasario paskelbė Jungtinė Karalystė, Airija, Norvegija, Šveicarija, Švedija, Italija, o kitos šalys apie tai aktyviai svarsto šiuo metu. Pavyzdžiui, Jungtinė Karalystė ir Airija prieš kelionę nebereikalauja papildomo neigiamo testo iš asmenų, paskiepytų pagal visą vakcinacijos schemą. Atvykstant į šalį pakaks pateikti vakcinaciją įrodantį dokumentą bei užpildyti atvykimo anketą. Štai Italija nuo šiandien atsisako PGR testo reikalavimo, jei turistas turi galiojantį Europos Sąjungos COVID sertifikatą.

„Tikrai galime pasidžiaugti, kad ES valstybės perima gerąją praktiką ir švelnina reikalavimus keliaujantiems. Šiandien Italijoje įsigalioja laisvesni reikalavimai žmonėms, kurie pasiskiepiję pagal visą vakcinacijos schemą. Daugelis valstybių taiko PGR, antigenų arba skiepų sertifikato reikalavimą, ir jei žmogus gali pateikti vieną iš dokumentų, jam izoliacija netaikoma. Norintys laisviau keliauti gali rinktis tokias valstybes kaip Italija, Ispanija, Portugalijos sala Madeira, šiek tiek laisvesni reikalavimai taikomi ir Prancūzijoje, o tai aktualu slidinėjimo entuziastams“, – vardija M. Plepytė-Rainienė.

Ispanija yra viena iš šalių, kurios koronaviruso situaciją pasaulyje ima vertinti kaip endeminę, o ne pandeminę. Šioje šalyje taip pat planuojama atšaukti esamus ribojimus. Danijoje viruso situacija irgi nebelaikoma kritine grėsme visuomenei, nes net kylant atvejų skaičiui mirtingumas mažėja, o ligoninės nepilnėja taip sparčiai, kaip anksčiau, – Danija pirmoji iš Europos Sąjungos (ES) šalių nusprendė panaikinti visus likusius COVID-19 apribojimus šalies viduje, planuojama naikinti ir visus papildomus reikalavimus keliautojams.

Atkreipkite dėmesį į dokumentų galiojimą

M. Plepytė-Rainienė priminė, jog dvi dozes gavusių keliautojų Europos Sąjungos COVID sertifikato galiojimas sutrumpintas iki 9 mėnesių (lygiai 270 dienų) po pasiskiepijimo pagal vakcinacijos schemą.

„Pasiskiepijusių trimis dozėmis ES pažymėjimas galioja neribotą laiką. Bet kiekvienai šaliai palikta galimybė nacionaliniu lygmeniu priimti nutarimus, kiek jų šalyje galios sertifikatas asmenims, kurie turi tik du skiepus. Taigi labai raginame asmenis, pasiskiepijusius ne pagal visą vakcinacijos schemą, renkantis kelionės kryptį atkreipti dėmesį, kokie sertifikato galiojimo reikalavimai keliami konkrečioje šalyje.“

Pašnekovė aptarė ir dažną situaciją, kai neseniai COVID-19 persirgę asmenys negali laisvai keliauti, nes jų PGR testas net kelis mėnesius gali būti teigiamas. Ji siūlo atsargiai vertinti keliones į tokio tyrimo reikalaujančias šalis, nes gali kilti problemų.

„Dalis valstybių prašo persirgimo įrodymo (po ligos užfiksavimo turi būti praėję 14 dienų) ir tuomet nereikalauja PGR testo. Vis dėlto reikėtų išlikti budriems keliaujant į tas šalis, kurios reikalauja testo net ir iš persirgusių asmenų.“

Pavyzdžiui, Norvegija panaikino izoliacijos reikalavimą visiems asmenims, nepriklausomai nuo jų vakcinacijos statuso, tačiau 24 val. iki atvykimo privaloma atlikti PGR arba greitąjį antigenų testą bei užpildyti atvykimo anketą. Be to, atvykus į šalį, per 24 val. nuo atvykimo reikės atlikti pakartotinį tyrimą.

Sparčiai plintant omikron atmainai užsikrėsti galima bet kur, todėl niekas neapsaugotas nuo teigiamo testo ir privalomos saviizoliacijos. Kaip pastebi M. Plepytė-Rainienė, su kelionių organizatoriais keliaujančių lietuvių atostogos nebūna ilgos, todėl jos gali pasibaigti sulig izoliacijos pabaiga.

Kalbėdama apie keliones į tolimesnius kraštus, kur reikalavimai keliautojams kiek griežtesni, pašnekovė pastebi, jog jos paprastai būna ilgesnės, o tai lemia drąsesnį turistų pasirinkimą. „Lygindami keliautojų srautus matome, jog yra rizikuojančių ir vykstančių į egzotiškas šalis, tačiau didesnė dalis lietuvių keliauja po Europą – taip mėgina išvengti sunkiai prognozuojamos saviizoliacijos gavus teigiamą PGR testą.“

Pašnekovė taip pat pažymėjo, kad lietuviai nėra tie keliautojai, kurie spontaniškai išsirenka kelionę. „Lietuvis nuodugniai ir išsamiai išsinagrinėja keliamus reikalavimus. Tik išsiaiškinus, kokie reikalavimai taikomi vykstant į norimą šalį ir grįžus iš jos į Lietuvą, pasirenkama kryptis. Tiesa, anksčiau lietuviai keliones planuodavo metus į priekį, o šiomis dienomis tas terminas gerokai sutrumpėjęs.“

Kelionių ekspertė priminė, jog visą informaciją apie šalių taikomus ribojimus galima rasti Užsienio reikalų ministerijos puslapyje bei Reopen EU programėlėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją