Futuristinė stotis – vykusiai pavadinta „Kapitono Nemo sodu“ – sudaryta iš penkių peršviečiamų biosferų, pritvirtintų prie jūros dugno netoli Savonos pakrantės Italijoje. Šiose biosferose auginamos braškės, bazilikai, pupelės, česnakai ir salotos.

„Pagrindinis šio projekto tikslas – sukurti alternatyvius augalų auginimo šaltinius vietose, kur dėl ekologinių ar aplinkos sąlygų sunku arba apskritai neįmanoma auginti produktų įprastuose ūkiuose: pvz., kur trūksta gėlo vandens, derlingų žemių, kur labai staigiai keičiasi temperatūra, – sako projekto atstovas Luca Gamberini. – Siekiame surasti alternatyvią, ekonomiškai perspektyvią technologiją, kuri užtikrintų veiksmingą produkciją.“
Povandeninis sodas

Penkis kokonus, kurie šiuo metu plūduriuoja 5,5–11 metrų gylyje, iš kontrolės centro sausumoje nuolat stebi „Ocean Reef Group“ – bendrovė, gaminanti nardymo įrangą.

„Mes įrengėme daug stebėjimo kamerų, todėl viską galime lengvai sekti, – sako L. Gamberini. – Taip pat turime jutiklių skydą su tiesiogiai fiksuojamais duomenimis iš laboratorijų biosferos – visi duomenys tiesiogiai transliuojami internetu ir yra visiems prieinami.“

Pranešama, kad augalus drėkina vandens lašai, kurie susikaupia ant vidinių biosferų sienelių. Biosferos viduje visą parą palaikoma 26 laipsnių Celsijaus temperatūra ir apie 83 proc. oro drėgnumas – tokios sąlygos tobulai atitinka augalų poreikius, tad jie veši. Augimą skatina ir didelis anglies dvideginio kiekis.
Povandeninis sodas

„Ocean Reef“ prezidentas Sergio Gamberini pasakė, kad idėja auginti daržoves po vandeniu jam kilo per vasaros atostogas Italijoje. Jo paties teigimu, jis norėjo rasti originalų sprendimą ir parodyti vandenyno grožį.

Bendrovė dvejus metus bandė įgyvendinti šį projektą, bet nesėkmingai. Galiausiai jiems pavyko užauginti derlių penkiose biosferose.
Kaip rašo „Washington Post“, šis sėkmingas bandymas gali pakloti pamatus naujam derliaus auginimo metodui, kuris be visų kitų privalumų dar ir nekenkia aplinkai.

Įdomu tai, kad kapsulės traukia povandeninio pasaulio gyventojus. Po jomis slepiasi aštuonkojai ir nykstantys jūros arkliukai, krabai įropoja į pačias kapsules. Kol kas gyvūnai nepakenkė augalams.

„Tai visiška mokslinė fantastika – stebėti, kaip sąveikauja šios dvi skirtingos gyvybės formos“, – žavisi S. Gamberini.
„Ocean Reef“ užpatentavo unikalias povandenines kapsules. Bendrovė planuoja pradėti gaminti mažesnius akvariumus, kuriuos žmonės galės naudoti namuose. Jei šis eksperimentas pavyks, bendrovė taip pat ketina auginti ir kitus augalus, pavyzdžiui, grybus. Kol kas savo užaugintos produkcijos jie dar neparduoda, bet gamina iš jos pesto padažą svečiams!