Štai ir lietuviai už kiek daugiau nei pusketvirto šimto eurų siūlo „poilsinę“ kelionę į Černobylį gegužės pradžioje. Tačiau vertėtų žinoti, kad Lonelyplanet.com kelias tamsiojo turizmo vietas rado ir Lietuvoje.

Grūto parką Lonelyplanet.com yra įtraukusi į vertų aplankyti tamsiojo turizmo vietų sąrašą.

Kai kalbame apie atostogas, ne kiekvienas galvojame jas praleisti lankydamiesi serijinio žudiko namuose ar branduolinės nelaimės zonoje. Ir nors tai ne kiekvieno tobulo laisvalaikio idėja, nusikaltimo vietų lankymo ir šiurpių potyrių ieškojimo populiarumas užsienyje auga jau kelerius metus. Pasiekė ir Lietuvą. Štai kelios pasaulio ir Lietuvos kryptys ekstremalių pojūčių ieškotojams.

Grūto parkas, Lietuva

Šalyje puikiai pažįstama vieta pasaulyje plačiau žinoma kaip „Stalino pasaulis“. Parke pilna sovietinių skulptūrų ir kitų kvapą gniaužiančių detalių, kurios primena žiaurų gyvenimą gulaguose. Visas parkas užima apie 20 ha plotą.

Tuol Sleng genocido muziejus, Kambodža

Buvusioje vidurinės mokyklos teritorijoje, kuri buvo naudojama kaip kalėjimas, turistai gali vaikščioti po vienutes, kuriose buvo kankinami ir nužudyti virš 20 tūkstančių kalinių.

Hirošimos taikos atminimo parkas, Japonijoje: Parkas skirtas 140 tūkstančių aukų, žuvusių per atominės bombos sprogimą. Parke galima pamatyti griuvėsių bei arčiausiai sprogimo buvusį pastatą.

Apleista raketų bazė, JAV

Arizonos valstijoje yra vienintele „Titan II“ raketų bazė pasaulyje, primenanti Šaltojo karo laikus. O po Antrojo pasaulinio karo Arizonoje atsirado ir nepanaudotų karinių lėktuvų kapinynas. Jame vis dar yra ir legendinis B-52 bombonešis.

Aušvitsas Birkenau, Lenkija

Koncentracijos stovykla, kurioje naciai nužudė maždaug milijoną žydų kasmet sulaukia tiek pat turistų, ieškančių neįprastų patirčių ir norinčių išvysti holokausto vietas.

Robeno salos kalėjimo muziejus, Pietų Afrika

Daugiau kaip tris amžius šiame kalėjime buvo laikomi politiniai kaliniai. Ši vieta dabar - išsilaisvinimo nuo represijos ir rasizmo simbolis.

Hoi An, Vietnamas

Turistai čia gali aplankyti vietą, kur Vietnamo karo metu Jungtinių Amerikos Valstijų kareiviai brutaliai nužudė šimtus moterų ir vaikų.

KGB kalėjimas, Lietuva

1940 metų birželio viduryje Lietuvą okupavus Sovietų Sąjungai, krašte prasidėjo masinės represijos – buvo suiminėjami, žudomi arba tremiami į Sibirą ir kitas tolimas Sovietų Sąjungos vietas okupantams neįtinkantys šalies gyventojai. Jiems persekioti ir naikinti, kraštui sovietizuoti buvo kuriamos atitinkamos žinybos, plečiamas kalėjimų ir areštinių tinklas.

Tų pačių metų rudenį buvusiuose Teismų rūmuose įsikūrė NKVD Vilniaus valdyba, o pusrūsyje buvo įrengtas kalėjimas – tardymo izoliatorius. Eksponuojamos kameros išliko tokios, kokios buvo rastos 1991 metų rugpjūtį nutraukus KGB veiklą Lietuvoje.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)