Nuotykių troškimas ir meilė aukštumoms yra esminiai reikalavimai visiems poilsiautojams, trokštantiems išbandyti naujausią atrakciją Prancūzijos Alpėse. „La Tyrolienne“ - didelio greičio naujovė, jau vasario pabaigos jungianti du Prancūzijos slidinėjimo kurortus.

Tačiau tai nėra gąsdinanti tik profesionalams skirta pramoga ar pavojingas nuotykis nutrūktgalviams. Tai milžiniška trasa, lynu skraidinanti keliautojus tarp dviejų snieguotų viršukalnių. Net 3230 metrų siekianti trasa – pati aukščiausia pasaulyje.

Kelionė lynu virš snieguotų Savojos regiono stogų tęsiasi 1,3 kilometro - nuo Bouchet krėslinio keltuvo Orelle gyvenvietėje (3230 m. aukštyje) iki 3000 metrų aukščio viršukalnės kaimyniniame Val Thorens kurorte. Pastarojo aukštumos ir dangų remiančios nuokalnės pelno Val Thorens‘ui aukščiausios slidinėjimo zonos Europoje titulą.

Norintiems išbandyti šią pramogą drąsuoliams pritvirtinamos specialios apsaugos, užtikrinančios saugų 100 kilometrų per valandą skrydį tarp Maurienne ir Tarenaise slėnių.

Šis jaudinantis nuotykis trunka 1 min. 45 s., iš viso 230 metrų leidžiantis žemyn. Galvos svaigimo besibaiminantys keliautojai turbūt turėtų ignoruoti faktą, kad skriejant trasa aukščiausioje vietoje pasiekiamas 250 metrų virš žemės lygis.

Tam, kad padovanotų nuotykių ieškotojams šias 105 sekundes adrenalino, naujoji trasa iš jos įrengėjų pareikalavo daug pastangų. Daugiausia darbų buvo atlikta ant žemės, slidinėjant numatytu maršrutu ir tempiant plieninį lyną rankomis.

Pirmasis išbandęs šį ekstremalų nuotykį buvo 34-erių metų Thibault. „Kai pradėjau leistis, širdis daužėsi kaip pašėlusi“, - teigė vyriškis. „Tada apėmė tikrasis džiaugsmas, 2 minučių ekstazė, kurios metu pamačiau kalnus naujomis akimis. Skrieji virš žemės, jausdamas visišką gamtos laisvę ir jos netrikdydamas“, - dalijosi įspūdžiais Thibault.

25-erių Ingrid, taip pat nelikusi abejinga šiai naujai pramogai, irgi liko patenkinta: „Tai fantastika, kadangi nejauti jokio svaigulio, nors skrieji 300 metrų aukštyje!“

„Šios idėjos įgyvendinimas buvo iššūkis, kuriuos kalnuose tikrai mėgstu“, - teigė Mathieau Berger‘is, vienas iš projektą įgyvendinusių slidininkų. „Turėjome būti itin išradingi, kad sugalvotume kaip nutiesti lyną tarp Orelle ir Val Thorens kurortų ir praslidinėti šiuo snieguotu maršrutu“, - sakė jis.

Baimę kelia ne tik pašėlęs greitis, bet ir šios pramogos kaina – vos 50 eurų (apie 173 litus).