Jau kelerius metus nuotykių parkus ir vaikų žaidimų aikšteles įrenginėjantys „UNO Parks“ darbuotojai tai puikiai žino. Jų teigimu, bendra šeimos veikla gryname ore, kartu įveikiami nedideliai iššūkiai ugdo pasitikėjimą ir suartina visus šeimos narius. Juk nuotykių parkai ir yra projektuojami bei statomi taip, kad atitiktų visus šiuos poreikius, o „kopinėtojų“ saugumą užtikrina kokybiškai įrengtos trasos, naudojama speciali įranga ir kvalifikuoti instruktoriai.

Parke saugu net mažiausiems

Kauno „UNO park“ Lampėdžiuose vadovas Martynas Žemaitis pasakoja, jog nuotykių parke lankosi nemažai šeimų su ketverių – penkerių metų mažyliais, tačiau nieko nestebina ir jaunesni laipiotojai. Tokio amžiaus vaikai, pamokyti, kaip segtis saugos diržus, ir prižiūrimi instruktorių jiems skirtas trasas, esančias vos 1,5 m. aukštyje, puikiai įveikia savarankiškai. „Esame turėję ir dvimetį, kuris dar nemokėjo gerai kalbėti, bet puikiai naudojosi įranga“, – prisimena M. Žemaitis.

Parkuose dirbantys instruktoriai pastebi, kad tėveliai tokias trasas dažnai taip pat „įveikia“ kartu – tiesa, nuo žemės, džiaugsmingai fotografuodami vaikų pastangas ir tik retkarčiais ištiesdami pagalbos ranką. Vyresnėliai jiems įrengtas trasas „ima“ žaibo greitumu ir, vos baigę vieną, bėgte puola prie kitos. Vis dėlto daugiausia džiaugsmo visai šeimai suteikia vaikų ir tėvelių kartu įveikiamos trasos.

Saugumą užtikrina profesionalai

Dauguma parkuose dirbančių instruktorių patys turi atžalų, todėl puikiai supranta, kad tėveliams – o ypač mamytėms – būna neramu: ar ši pramoga saugi, ar mano vaikas nenukris, ar neužsigaus?

„Pramogos medžių parkuose yra visiškai saugios ir pritaikytos tiek vaikams, tiek suaugusiems”, - užtikrina Kauno nuotykių parko vadovas. „Pats turiu vienerių sūnų. Jis laipiojimui jau turi savo įrangą. Kažkas juk turės pakeisti tėtį“, - mirkteli.

Nuotykių parkų instruktoriai užtikrina, jog atvykusiems suteikiamas išsamus instruktažas. „Tiek vaikams, tiek jų tėvams bandomojoje zonoje pademonstruojame naudojamą įrangą, paaiškiname, kaip ja naudotis. Viską išvydę savo akimis, tėveliai greitai nusiramina“, - pasakoja M. Žemaitis.

Ypatingas dėmesys – saugumui

Pagrindinės saugos taisyklės – gana paprastos, tačiau instruktoriai stebi, kad jų būtų nuosekliai laikomasi. Pradėdamas bet kurią trasą, dalyvis prisisega dviem saugos karabinais. Įveikdamas kliūtis, juos persega ant rungties lyno, tačiau niekuomet negali atsegti abiejų saugos karabinų. Kitas svarbus nurodymas – saugumo sumetimais vienu metu ant tos pačios platformos medyje negali būti daugiau nei trys žmonės.

„UNO Park“ Kaune siūlo 6 trasas, kurias galima rinktis pagal amžių, ūgį ir fizinį pasirengimą. Kiekvieną rytą visos rungtys kruopščiai patikrinamos: instruktoriai patys pereina visas trasas, patikrina diržus, virves ir konstrukcijas. Tik tada, kai parko vadovas įsitikina, kad trasos yra visiškai saugios, į parką įleidžiami lankytojai.

Negana to, pačių instruktorių žinios nuolat tikrinamos ir atnaujinamos. „Darbuotojai turi mokėti naudotis specialia alpinistine įranga, žinoti parkuose galiojančias taisykles ir bendąją tvarką. Kiekvieną savaitę vykdomas bazinių žinių patikrinimas“, - pasakoja M. Žemaitis.

Instruktorių darbas reikalauja gero fizinio pasirengimo, tačiau parko darbuotojams aktyvus gyvenimo būdas yra tiesiog įaugęs į kraują. Net ir laisvalaikį visi komandos nariai leidžia aktyviai – žaidžia krepšinį ar futbolą, užsiima automobilių ar žiemos sportu.

Profesionalų teigimu, laipiojimas medžiuose padeda įveikti aukščio baimę, lavina pusiausvyrą ir stiprina raumenis, ugdo savisaugą, pasitikėjimą ir tarpusavio santykius,. Būtent todėl šį nuotykį galima drąsiai rekomenduoti įvairaus amžiaus vaikams ir suaugusiems.