Spalio mėnesį vykusiame susitikime su žurnalistais kultūros ir turizmo ministras Mehmetas Nuri Ersoy paskelbė apie naujus planus, susijusius su turizmu bei pajamomis iš šios srities. Jis priminė, kad 2022 m. pradžioje šalis tikėjosi sulaukti 42 mln. turistų ir gauti 34,5 mlrd. dolerių pajamų, tačiau Turkija persvarstė turistų srauto ir pajamų iš turizmo prognozes, skelbia „Atorus“.

Turkija tikisi didesnio turistų srauto ir daugiau pajamų

„Dėl konflikto Juodosios jūros regione visi tikėjosi, kad mes peržiūrėsime turizmo srities planus į [apimčių] mažinimo pusę. Tačiau mes peržiūrėjome juos didinimo linkme. Pagal 2022 m. rodiklius, dabar tikimės 47 mln. turistų srauto Turkijoje ir 37 mlrd. pajamų iš šių turistų. Šis sezonas buvo labai sėkmingas, o iš kito sezono tikimės dar daugiau“, – teigė ministras.

Kiek turistų Turkija gali priimti 2023 m.? Turkijos viešbučių federacijos atstovo Mehmeto Ishlerio teigimu, 2023 m. į šalį gali atvykti 53 mln. turistų, jei pasiteisins prognozės dėl žiemos bumo iš Europos rinkų.

Jis pabrėžė, kad jau šiuo metu užsakytų viešbučių Antalijoje, Stambule ir Izmire žiemos sezonu padaugėjo 25 proc., lyginant su praėjusiais metais.

Turkija eilinį kartą nori sulaukti daugiau pasiturinčių turistų

2023 m. ir ministras, ir viešbučiai tikisi ne tik gausesnio turistų srauto, bet ir daugiau pajamų iš jų viešnagės Turkijoje.

„Svarbiausia, kad Turkija pereina į kitą turistinių valstybių lygį. Mes norime įeiti į Viduržemio jūros šalių, sulaukiančių turistų su didelėmis pajamomis, lygą. Šiame kontekste mums svarbiausias klausimas – kad turistai per parą Turkijoje išleistų daugiau pinigų“, – paaiškino M. N. Ersoy.

Ar tai reiškia, kad kainos Turkijoje toliau didės?

Be abejonės – taip, teigia Turkijos turizmo verslo atstovai.

Viduržemio jūros regiono viešbučių asociacijos prezidentas Erkanas Yagci mano, kad Turkijoje turizmas turėtų lygiuoti į Žydrosios pakrantės Prancūzijoje ar Ispanijos modelius.

„Mes einame ta kryptimi. Antalijoje jau nebėra viešbučių po 20–30 eurų už naktį, su tuo baigta“, – konstatavo jis.

Kiti ekspertai pabrėžė, kad 2023 m. vasarą, jei situacija dėl lėktuvų bilietų brangimo ir energetinės krizės pasaulyje nesikeis, Antalijoje bus turistų iš Europos antplūdis ir neišvengiamas viešbučių deficitas, o tada, savaime suprantama, didės kainos.

Vieštbutis Turkijoje

Kokios bus viešbučių Turkijoje kainos 2023 m.?

Turkijos viešbučių asociacijos prezidentė Muberr Eresin pareiškė, kad 2023-ieji bus geresni metai, kalbant apie pajamas iš Turizmo, nei 2022 m., o dar vėlesniais metais pelnas iš turizmo Turkijoje didės iki „labai rimtų rodiklių“.

Ji pabrėžė, kad viešbučių kainos Turkijoje 2023-iems m. jau padidėjo mažiausiai 20 proc. užsienio valiuta, o kai kuriuose viešbučiuose ir regionuose kainos padidėjo 50 proc., lyginant su šių metų vasara.

M. Eresin nuomonei dėl kainų didėjimo pritaria ir Egėjo jūros turizmo agentūrų ir viešbučių asociacijos prezidentas Bulentas Bulbuloglu.

Jis pranešė, kad viešbučiai jau sudarinėja sutartis 2023-iems m. su turizmo agentūromis. Jo duomenimis, 2023 m. kainos turistams viešbučiuose bus vidutiniškai 15–20 proc. didesnės nei šiais metais.

B. Bulbuloglu nuomone, dėl didėjančių kainų viešbučiuose daugelis užsienio turistų trumpins atostogų Turkijoje laiką.

Vieštbutis Turkijoje
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją