Statistikos departamento duomenimis, pernai išlaidžiausi buvo Airijos, Portugalijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Amerikos Valstijų turistai, Lietuvoje apsistojo daugiau negu 4 nakvynėms ir išleido daugiau negu 400 eurų, taupiausi – latviai – per savo kelionę išleidę iki 222 eurų. Iš viso 2019 metais užsieniečiai kelionėse su nakvyne išleido 977,8 mln. eurų, arba 2,3 proc. daugiau nei 2018 metais.

Dalius Morkvėnas, „Keliauk Lietuvoje“ direktorius pastebi, kad nepaisant išlaidų augimo, iš naujausių duomenų matomas augimo sulėtėjimas.

„Lėtesnis augimas buvos stebimas vietinių turistų išlaidų statistikoje – 2009 m. Lietuvos turistai išleido 103,7 mln. eurų, o 2019 m. – 208 mln. eurų. Taigi, vietinių turistų išlaidos per dešimtmetį išaugo dukart, užsienio turistų – du su puse karto.

Turime galvoti, kaip maksimaliai išnaudot potencialą ir padidinti turistų išlaidas. Nors vietinių ir užsienio turistų kiekiai yra vienodi, jų išlaidos iš esmės skiriasi. Į Lietuvą atvykstantys keliautojai mūsų šalyje išleidžia beveik 6 kartus daugiau nei keliaujantys lietuviai – užsienio turistų išlaidos sudaro 82,5 proc., Lietuvos gyventojų – tik 17,5 proc. Dėl to būtina didesnė orientacija į užsienio turistų pritraukimą, jų išlaidų didinimą ir viešnagės laiko ilginimą.

Be to, iš makroekonominės perspektyvos, atvykstamasis turizmas sukuria daugiau naudos – eksportuojant turizmo paslaugas į Lietuvą įvežamos lėšos iš užsienio skatina šalies ekonomiką, kuria darbo vietas, augina turizmo sektoriaus paslaugų rinkos dydį ir pridėtinę vertę", - sako D. Morkvėnas.

Prognozuojama, kad šiemet atvykstamojo turizmo srautas susitrauks 40 proc., vietinio – 25 proc., o turizmo sektoriaus pajamos iš viso smuks apie 500 mln. eurų. Lietuvos turizmo sektorius sukuria apie 3 proc. bendro šalies produkto, tad dėl numatomo 30 proc. sektoriaus susitraukimo, šalies BVP susitrauks maždaug 1 procentiniu punktu.

Kaip teigiama pranešime, daugiausia užsienio keliautojų atvyksta su nakvyne asmeniniais tikslais – tokios kelionės sudarė 74,7 proc., verslo kelionės – 25,3 proc. Asmeninės kelionės su nakvyne siekė 2,1 mln. ir 2019 metais, palyginti su 2018 metais, jų skaičius padidėjo 2,4 proc., verslo kelionių skaičius nepakito ir sudarė 728 tūkst.

Dauguma užsieniečių keliavo kelių transportu (40,7 proc.) ir oro transportu (46,1 proc.). Į Lietuvą dažniau keliavo vyrai – jų kelionės sudarė 55,8 proc. visų atvykusių užsieniečių kelionių.
Praėjusiais metais vidutinė užsieniečio kelionė Lietuvoje truko 4,1 nakvynės. Bendras nakvynių skaičius sudarė 11,7 mln., arba 0,7 proc. daugiau nei 2018 metais.

Daugiau nei pusė (54,8 proc.) atvykusių turistų nurodė, kad nakvojo viešbučiuose ir moteliuose, 28,9 proc. – pas gimines ir draugus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją