Smagia ir įspūdžių kupina kelione Malta dar ilgai išliks ir širdyje, ir atmintyje, ir gomuryje. Švelnus Viduržemio jūros klimatas suteikia galimybę mėgautis šiuo kraštu ištisus metus. O gomurį maloninantys valgiai leidžia vieną kitą idėją parsivežti ir į namus. Taigi Maltoje savo vietą ras kiekvienas: ir povandeniniu pasauliu besidomintis nardytojas, ir istorija besižavintis keliautojas, ir kaitrios saulės bei gurmaniško maisto mėgėjas. O maisto šioje šalyje yra daug ir įvairaus – pradedant delikačia našlių sriuba baigiant egzotinių šalių virtuvės pavyzdžiais. Visai nesvarbu, ar esate įprasto maisto mėgėjas, ar gurmanas – Maltoje alkanas neliks nė vienas, skelbia „Magelano kelionės“.

Virtuvės tradicijos

Maltoje vyrauja Viduržemio jūros šalims būdinga virtuvė, kurios kilmė sietina su Antika. Taigi tradicijos čia gana senos ir svarbios. Pati maltiečių virtuvė yra įvairialypė, perėmusi kitų šalių tradicijas, interpretuotas savaip. Anuomet, kai į Maltą atvykdavo riteriai, su jais kartu keliaudavo ir virėjai, pasiėmę savų produktų. Taigi maltiečiai, kurie kartu darbuodavosi virtuvėse su kitataučiais, perėmė pastarųjų teikiamą patirtį, žinias. Taip pamažu formavosi vietos gyventojų virtuvė, pagardinta svetimtaučių prieskoniu.

Maltiečių virtuvei, kaip ir daugeliui kitų Viduržemio jūros regionų virtuvių, būdingi jūros gėrybių patiekalai, vaisiai, daržovės. Taip pat čia mėgstami įdaryti patiekalai, saldėsiai, angliavandenių gausūs produktai, tokie kaip antai duona, kuri itin vertinama šio krašto žmonių. Teigiama, kad maltiečiai duonos receptą perėmė iš Rodo salos gyventojų. Rodo riteriai, atkeliaudami į Maltą, atsiveždavo savus duonos kepėjus. Pastarieji ir pasidalijo gardžios duonos receptu su maltiečiais.

Skirtingi skoniai, atkeliavę iš kitų šalių kultūrų, pagardinti maltietiškomis interpretacijomis, sukuria margaspalvių skonių gamą, kuria mėgautis, rodos, galima tik šiame krašte. Angliavandenių gausi duona, iki sielos gelmių saldūs konditeriniai šedevrai, delikataus skonio jūros gėrybės, riebi mėsa – visa tai ir dar daugiau suburia maltiečių virtuvės tradicijas draugėn. Šventė jūsų gomuriui ir skrandžiui – garantuota.

Populiariausi valgiai

Maistas Maltoje nemažai priklauso ir nuo sezono. Tačiau visuomet čia galima paskanauti žuvienės, žuvies pyrago, tradicinio triušienos troškinio, daržovių troškinio, ožkos ir / ar avies sūrio. Patiekalų gausa ir įvairovė ne tik nustebins, bet ir sužavės. Iš daugybės skirtingų skonių tikrai galima rasti tai, kas patinka labiausiai.

Apsilankę Maltos žuvies turguje išvysite gausybę jūros gyventojų: ešerių, karšių, midijų, aštuonkojų ir kitų spalvingų jūros gelmių gardėsių. Taip pat čia galima paragauti tradicinės maltiečių žuvienės, vadinamos aljota. Žuvies sriuba verdama su ryžiais bei pomidorais, gardinama česnakais, paprika, mairūnu. Žuvies pyragas šiame krašte taip pat yra mėgstamas tiek vietos gyventojų, tiek turistų.

Tradicinis Maltos patiekalas – troškinta triušiena, kuri yra pakankamai riebi, tačiau labai mėgstama. Maltiečiai triušius augina fermose, tad patiekalai iš šios mėsos yra išties kokybiški ir skanūs. Apskritai šis kraštas garsėja šviežiais, puikaus skonio valgiais, tinkančiais tiek gurmanams, tiek greito maisto mėgėjams. Beje, pastarieji tiesiog dievina sluoksniuotos tešlos suktinukus su rikotos sūriu ir saldžiosiomis pupomis.

Ypatingi Maltoje yra ir moliūgai, kurie, prieš patiekiant, yra nulupami, išimamos jų sėklos ir prikemšama maltos mėsos, parmezano sūrio, kiaušinių, česnakų bei kitų prieskonių, suteikiančių šiam patiekalui išskirtinį skonį. Įdaryti moliūgai verdami sultinyje ir patiekiami su riekele ožkų sūrio.

Viešint Maltoje rekomenduojama paskanauti ir tradicine tapusios našlės sriubos, kuriai tradiciškai yra naudojamos baltosios ir žaliosios daržovės. Sriuba gardinama maltietišku sūriu bei kiaušiniu, gaminama pakankamai tiršta. Iš vietinėje bendruomenėje gautų maisto likučių seniau tokią sriubą virdavo vargingos našlės. Dabar tai pigus, bet mėgstamas patiekalas šioje šalyje.

Saldumynai čia išties saldūs ir skanūs. Mėgstamas desertas yra kannoli – traškus pyragaitis su rikota. Mėgstami yra ledai, cukruje virti vaisių ir grietinėlės mišiniai. Taip pat Malta gali didžiuotis išskirtinio skonio čiobrelių medumi, kurio verta ne tik paragauti, bet ir lauktuvių parvežti.

Gėrimų asortimentas

Užkandus įvairialypio maltietiško maisto, galima pasimėgauti kava bei arbata, kuri geriama prabaltinus ją pienu. Prie pikantiškų patiekalų, sūrių puikiai tiks švelnus maltiečių alus arba vynas. Nors Malta nėra itin garsi vyndarė, vis dėlto vynas čia brandaus ir sodraus skonio, mėgstamas ir vertinamas tiek mėgėjų, tiek gurmanų. Raudonasis ir baltasis vynas puikiai paįvairins tiek mėsos, tiek jūros gėrybių valgius.

Vienas populiariausių šio krašto gėrimų yra ruošiamas iš karčiųjų apelsinų. Tai nealkoholinis gėrimas, kuriuo noriai mėgaujasi ir vietiniai, ir svečiai. Desertui galima pasimėgauti anyžiniu arba kriaušiniu likeriu. Ir akis, ir gomurį poilsinės kelionės metu tikrai yra kuo pamaloninti, tereikia pasirinkti iš siūlomo asortimento įvairovės.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!