Nuo pirmadienio, gegužės 4 d., panaikinus draudimą Lietuvos piliečiams išvykti iš šalies, lietuviai galės lengvai iškeliauti, tačiau parvykti bus sunkiau. Be to, grįžus lauks privaloma dviejų savaičių saviizoliacija.

Trečiadienį po Vyriausybės posėdžio premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad leidimas išvykti iš šalies nebus taikomas turistavimo tikslais. „Nemanau, kad šiuo metu turistauti kitoje šalyje yra protinga, reikia pasidomėti, kur vykstate. Prieš išvykdami turėkime omenyje, kur važiuojame, ar galėsime sugrįžti“, – atkreipė dėmesį jis.

Nepaisydami šių siūlymų ir įspėjimų, kelionių organizatoriai ir toliau lietuviams siūlo įsigyti poilsinių kelionių bei pabėgti į šiltus kraštus jau gegužės 12 d.

Lietuvoje veikiantys kelionių organizatoriai savo tinklalapiuose siūlo įsigyti kelionių į Ispaniją, Graikiją, Turkiją ir į kitas šalis. Tiesa, kelionių kainos kur kas mažesnės nei įprastai tokiu metų laiku – vos daugiau nei 300 Eur asmeniui. Vis dėlto susigundžiusieji nedidelėmis kainomis prieš įsigydami kelionę turėtų gerai pagalvoti, ar siūlomomis datomis tikrai galės išvykti, o vėliau – sugrįžti.

„Tez Tour“ pasiūlymas į Turkiją

Kada lietuviai galės keliauti į Pietų Europos šalis, itin stipriai nukentėjusias nuo COVID-19, vis dar nėra aišku. Toliau tvyrant nežinomybei, kada bus atidarytos visų Europos valstybių sienos, apie keliones už Šengeno zonos ribų nekalbama iš viso.

Lietuvai ir kai kurioms Europos šalims švelninant dėl koronaviruso paskelbto karantino apribojimus bei dėl konkrečių skrydžių poreikio sutarus tarpvalstybiniu lygiu, Vilniaus oro uoste nuo gegužės 13 dienos bus tęsiami reguliarūs keleiviniai skrydžiai. Pirmieji du maršrutai iš Vilniaus oro uosto – Ryga ir Frankfurtas. Apie užsakomuosius skrydžius už Šengeno zonos ribų, pavyzdžiui, į Turkiją, dar nepranešama.

O keliauti į lietuvių pamėgtus Turkijos kurortus kelionių organizatoriai siūlo jau nuo gegužės 12 d., nors praėjusią savaitę Turkija paskelbė grafiką, kada turi baigtis karantinas, ir turistų lauks nuo gegužės 27 d.

„Novaturo“ pasiūlymas į Turkiją

Grįžti prie įprasto gyvenimo Turkijoje planuojama keturiais etapais, o turistinė veikla bus pradėta atgaivinti antruoju etapu, kuris truks tris mėnesius.

Antruoju etapu, nuo gegužės 27 iki rugpjūčio 31 d., suplanuota nuolat naikinti tarpmiestinių ir tarptautinių kelionių apribojimus, atidaryti viešbučius. Iš pradžių ketinama atnaujinti transporto susisiekimą šalyje, atgaivinti vietos turizmą (apie ribojimų naikinimą Turkijoje skaitykite ČIA).

Delfi susisiekė su didžiausiais kelionių organizatoriais „Novaturu“ bei „Tez Tour“ ir domėjosi, ar jų parduodamos kelionės gegužės mėnesiui iš viso yra įmanomos. Minėtų organizatorių atstovai savo komentarus perdavė Lietuvos turizmo asociacijai (LTA), atstovaujančiai šalies turizmo atstovams, ir į visus klausimus atsakė LTA vykdomoji direktorė Milda Plepytė-Rainienė.

Ji teigė, kad kol neaišku, kada tiksliai populiariausios ir labiausiai Lietuvos keliautojų mėgstamos vasaros atostogų kryptys (Turkija, Graikija, Bulgarija) keliautojams atvers savo kurortus.

„Sunku tiksliai prognozuoti, koks bus vasaros atostogų sezonas ir kada jis prasidės. Bet kuriuo atveju, didieji kelionių organizatoriai pasiruošę atnaujinti veiklą, kai tik keliauti bus saugu“, – Delfi sakė M. Plepytė-Rainienė.

Pasak organizacijos atstovės, pagal dabartines Užsienio reikalų ministerijos ir Vyriausybės rekomendacijas, suplanuotos kelionės nevykdomos iki gegužės 11 d.

„Rūpindamiesi keliautojų saugumu, kelionių organizatoriai, vykdydami veiklą, vadovaujasi atsakingų institucijų informacija. Jei karantinas bus pratęstas ilgiau ar galios kitos aplinkybės, dėl kurių kelionių organizatoriai negalės vykdyti skrydžių, bus reaguojama iškart. Bendraujame su priimančių šalių verslo partneriais ir vietos atsakingomis institucijomis, stebime jų planuojamus veiksmus dėl sezono atidarymo – kitų šalių sprendimai lems mūsų skrydžių planus ir galimas artimiausių kelionių korekcijas“, – apie gegužės mėnesiui parduodamas keliones kalbėjo M. Plepytė-Rainienė.

Jeigu karantinas bus pratęstas, turizmo atstovai žada klientų keliones nukelti vėlesniam laikui arba siūlyti kelionių kuponą.

„Kad kelionės būtų saugios, organizatoriai, vykdydami veiklą, remiasi atsakingų institucijų rekomendacijomis, pirmiausia – Užsienio reikalų ministerijos. Būtent ji ir rekomenduoja, kur keliauti saugu, o kurių šalių geriau nelankyti.

Kol keliauti nebus saugu, tol kelionės nebus vykdomos, ir kelionių organizatoriai suteiks sąlygas jas nukelti vėlesniam laikui ar rinktis kitas alternatyvas – pavyzdžiui, kelionių kuponą.

Ateitį prognozuoti itin sunku, nes nežinoma, kiek tęsis kelionių ribojimai, todėl, atšaukdami būsimas keliones, remiamės atsakingų institucijų sprendimais. Šiuo metu karantinas Lietuvoje, ribojantis keliones, yra paskelbtas iki gegužės 11 d., todėl ir kelionės sustabdytos iki minėto laiko. Jei karantinas bus tęsiamas toliau, nedelsdami reaguosime“, – kalbėjo LTA atstovė.

Pasak pašnekovės, Turkijos vyriausybės siūlomam turizmo gaivinimo etapui nuo gegužės 27 iki rugpjūčio 31 d. pritaria ir šalyje veikiančių viešbučių atstovai.

„Kelionių organizatorių partnerių Turkijoje pozicija iš esmės sutampa su Turkijos vyriausybės skelbiama informacija. Jų manymu, pirmiausia vasaros pradžioje palaipsniui bus atidaryti viešbučiai vietos turizmo paslaugoms teikti. Planuojama, kad pirmasis tarptautinius skrydžius priims Antalijos oro uostas. Turkijos valdžios atstovai šiuo metu baigia sveikatos ir saugumo užtikrinimo procedūras, kurių turės laikytis viešbučiai, norėdami pradėti savo veiklą. Kokios jos bus tikslios, žinosime artimiausiu metu.

Tikrai ne visi viešbučiai Turkijos kurortuose bus atidaryti iškart, kai bus leista priimti tarptautinius skrydžius. Pirmiausia atsidaryti turės teisę tik tie viešbučiai, kurie galės užtikrinti Turkijos vyriausybės sveikatos ir saugumo reikalavimus. Ši sąlyga greičiausiai lems ir tai, kad viešbučiai patirs papildomų kaštų, kad užtikrintų poilsiautojų saugumą. Antra, dėl sumažėjusių turistų srautų kai kurių viešbučių tinklai vasarai planuoja atidaryti ne visus savo valdomus viešbučius. Kol kas sunku prognozuoti, koks procentas Turkijos viešbučių bus pasiruošę priimti poilsiautojus. Galbūt ateitį bus galima prognozuoti tiksliau, kai viešbučiai atsidarys ir priims pirmuosius poilsiautojus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)