Paieškos sistemoje „Google” tokia raktinė paieškos frazė, kaip - „kaip atrankinti spyną” vidutiniškai per mėnesį susilaukia 50 vartotojų internete paieškų? Na, o, tarkime, frazės: “automobilių atrakinimas” – 110, „kaip atrakinti spyną be rakto” – 30, „kaip atrakinti duris be rakto” – 30 vartotojų paieškų per mėnesį. O kiek dar neišmatuotų faktų supa mus kasdien, kurie tik ir dairosi, kaip kur ką nugvelbti?

Ko gero, net nereikia įrodinėti, kad vagims šventinis laikotarpis pats “darbymetis”. Kol gyventojai iš butų ar namų leisis į kelionę ar tiesiog važiuos į užmiesčius lankyti giminaičių, tėvų, senelių, vagys raitosis rankoves ir kibs į “darbus” – tai yra jūsų namų plėšimus.

Liaudyje yra toks posakis: „Besisaugantį ir Dievas saugo”. Taigi, apgalvojus tam tikrus veiksmus iš anksto, kurie galėtų sutrukdyti potencialiai vagystei į jūsų ar jūsų kaimyno namus, galima ramiau gyventi ir mėgautis artėjančiomis šventėmis.

Būkite budrūs

Vagys, prieš kurdami vagystės “strategiją” išmėto daug pėdų ir palieka potencialios vagystės ženklų. Todėl, jei būsite budrūs, galite apsaugoti savo namus.Tad stebėkite, kas vyksta jūsų namų aplinkoje, kieme, laiptinėje, garaže (jei tai daugiabutis), gatvėje, kurioje gyvenate. Įsiminkite asmenis ir situacijas, kurie “netyčia” paskambino duris ar šiaip užsuko visiškai neįprastu klausimu.

Stebėkite nepažįstamus automobilius, kurie “netyčia” ilgiau užsibūna ankstyvą rytą ar vėlyvą vakarą jūsų kieme. Svarbiausia, pastebėję neįprastų požymių, dalinkitės informacija su kaimynais. Jei ketinate per šventes išvykti ilgesniam laikui už miesto ir palikti namus vienus, geriausia, jei iš anksto sužinotumėte, kurie kaimynai liks namuose. Tokiu atveju, galima susitarti, kad dažniau žvilgteltų ir jūsų namų link.

Jūsų elgesys socialiniame feisbuko tinkle

Feisbukas daugeliui tapo antraisiais namais, kuriuose asmenys atsiveria kartais iki stebėtino atvirumo. Čia gali surasti, kur ir su kuo žmogus tą ir tą valandą šiuo metu leidžia laiką, nes ant jo minėto socialinio tinklo paskyros sienos, tik jam įžengus į kokią kavinę ar renginį iš kart atsiras nuotrauka, kaip jis gerai jaučiasi tuo ir tuo adresu tame ir tame renginyje ar kitoje vietoje.

Tiesa, žmonės čia įkelia ne tik savo informaciją, kurie jie yra šiuo metu, bet ir bilietus, jei ketina vykti į kelionę. Pinigų kupiūras, jei netikėtai gavo iš kažkur neplanuotų pajamų.

Dar neatvykę į kelionės vietą, o tik būdami oro uoste, jau “užsitagina” (atsižymi) pridėję į nuotrauką su bilietais su konkrečiom datom, kurį laiką jie bus toj ir toj šaly ir jų namai galimai liks vieni.
Jei įsigyja naujus brangesnius daiktus, kompiuterius, televizorių, automobilį - juos irgi būtinai įkelia į socialinio tinklo paskyrą.

Suprantamas noras pasidžiaugti, pasidalinti savo laimėjimais, tačiau nereikia pamiršti, kad kitą kartą jus stebi nebūtinai jūsų artimieji ir draugai. Nuo to momento, kai įkėlėte savo asmeninės aplinkos nuotrauką į viešą tinklą, jūsų privataus gyvenimo akimirkos tapo viešomis. Todėl naudodami feisubuką ar kitą socialinį tinklą ir neketindami jo atsisakyti, imkitės bent šiokių tokių savo gyvenamosios aplinkos apsaugos priemonių.

Čia padėtų pasidalinti nuotraukomis iš saulėtos egzotiškos šalies jau po kelionės. Nekelkite nuotraukų kol dar esate kelionėje. Pakentėkite neatsižymėję oro uoste. Nekelkite nuotraukų su kalėdinėmis dovanomis bei įrašais, kad dar tik ketinate jas vežti seneliams į tolimą kaimą nuo jūsų namų. Įkelkite akimirkas, kaip jums buvo gera sutikti šventes kartu jau po to, kai grįšite sėkmingai į namus iš artimųjų.

Buitinės apsaugos priemonės

Lietuvos policija pataria sukurti potencialiems vagims tokias sąlygas, kad pastariesiems jūsų patalpos atrodytų „nepatrauklios“.

Jei yra finansinės galimybės, visada patartina samdyti apsaugos tarnybą, kuri jums esant toliau nuo namų, išgirdus pavojaus signalą, tikėtina, laiku atvyks į įvykio vietą.
Asmenukė

Įsirengti filmavimo kameras šiais laikais irgi sprendimas prevencijai nuo vagių, tačiau, jei nusikaltėliai su kauke, tai mažai jums tarnausiantis sprendimas. Nors, įsirengus online vaizdo stebėjimo kameras namuose ir laiku pamačius, kad kažkas šeimininkauja jūsų namuose, galima dar spėti iškviesti kaimynus ar policijos pareigūnus ir taip užkirsti kelią potencialiai vagystei iš jūsų namų.

Lietuvos policija dalinasi patarimu, jog labai gerai, jei patenkant į patalpas vagims būtų sugaišta daugiau laiko, per kurį reagavimo ekipažas gautų pavojaus signalą. Tam gali pasitarnauti: rakinamos laiptinės durys, apsauginė langų plėvė, papildomi fiksatoriai ar apkaustai, grotuoti langai arba apsauginės žaliuzes, dūžiui atsparus stiklas.

Dabartiniu metu yra plačiai naudojamos apsauginės žaliuzės. Tai gera apsauga nuo įsilaužimo į patalpą. Jos padidina patalpų saugumą, saugo langų stiklus ir patalpas nuo pašalinių daiktų įmetimo bei pašalinių žvilgsnių.

Mindaugas Jonuška, užsiimantis roletų bei žaliuzių prekyba visoje Lietuvoje patvirtina, kad apsauginių jų įrengimas vertingas sprendimas namams.

„Apsauginės žaliuzės, iš praktikos galime pasakyti, vagims yra kaip rakštis vienoje vietoje. Norint prasibrauti per apsaugines žaliuzes, jas išlaužti, žinoma, galima, bet labai nepalankiomis sąlygomis vagims. Tokios žaliuzės skleidžia itin nemaloniai garsų braškėjimą. Tikėtina, tokius garsus tikrai kažkas išgirs, kaimynai ar šiaip praeiviai.

Dažniausiai žmonės apsaugines žaliuzes įsigyja dėl garso, šilumos izoliacijos, tačiau tik vėliau supranta, kad šiuo sprendimu nušovė kelis zuikius, t.y. žaliuzės pasitarnavo ne tik namams, bet ir vagysčių prevencijai, ypač, jei išorėje sumontuotos žaliuzės papildomai blokuojamos signalizacijos priemonėmis”, – patirtimi dalinasi simena.lt atstovas p. M. Jonuška.

Dar Kung Sun Jangas yra pasakęs: „Visos šalys turi įstatymų, bet nėra tokio, kuris užtikrintų įstatymo taikymą. Visos šalys turi įstatymų, draudžiančių nusikaltimus ir niekšybes, baudžiančių vagis ir banditus, bet nėra tokio, kuris užtikrintų, kad vagis ar banditas bus sučiuptas”. Todėl net, jei po vagystės jūs informavote apie tai pareigūnus, tačiau jie juk negarantuoja, kad jūsų daiktai bus atgauti. Dėkite daugiau pastangų patys į savo aplinkos apsaugą