Kaip žinome, per atostogas norime kuo geriau pailsėti, tapti laimingesniais. Tyrimų įrodyta, kad geras poilsis, kokybiškos atostogos gerina žmogaus sveikatą.

Tačiau neretai pasibaigus atostogoms dažnai vėl įsisukame į rutiną ir atostogų poilsio ar laimės kaip nebūta.

Ką reikėtų daryti, kad atostogų pojūtis tęstųsi kuo ilgiau?
Pasak ekspertų, yra būdų, kaip atostogų dvasią ir nuotaiką išlaikyti kuo ilgiau, nors ir tenka grįžti į namus ar eiti į darbą.

Planas į priekį. Rekomenduojama suplanuoti atostogas, ką per jas veiksite, ką aplankysite, galite įtraukti naują dalyką, kuris ilgainiui galėtų tapti naudingu įpročiu: joga, sveikas kokteilis ryte. Minėtas įprotis taps kadienybės dalis ir pasibaigus atostogoms.
Tiesa, psichologų teigimu, vertėtų susiplanuoti, ką norėtumėte išmokti, sužinoti, aplankyti ir pasibaigus atostogoms. Tai gali būti smulkūs, daug išlaidų nereikalaujantys dalykai, tačiau malonūs. Žinojimas, kad yra tikslas arba yra ko laukti verčia žmones jaustis laimingesniais net ir pasibaigus atostogoms.

Leiskitės į unikalią, neįprastą kelionę. Psichologų teigimu, žmogus, kuris per atostogas leidžiasi į neįprastus nuotykius ilgiau jaučiasi laimingas. Pavyzdžiui, aplanko egzotiškas šalis, paragauja jam svetimo maisto, išbando vandens ar kitą pramogą. Adrenalinas sukelia emocijas, kurios vėliau lieka nepamirštamais įspūdžiais. Jomis žmogus dar kurį laiką dalinasi su kitais, pats prisimindamas tampa geresnės nuotaikos.

Gera atostogų pradžia. Tyrimai rodo, kad atostogų pradžia padaro kone didžiausią poveikį žmogui. Jei ji buvo įdomi, gera, tikėtina, kad tokios atostogos žmogui liks kaip geras prisiminimas. Todėl vertėtų jas planuojant atidžiai pasirinkti viešbutį ar kitą jūsų kelionės aplinkybę, kad atvykus netektų nuo pirmų akimirkų susigadinti nuotaiką.

Keliaukite su laimingais žmonėmis. Pasak psichologų, gera nuotaika yra užkrečiama. Todėl į kelionę reikėtų leistis su pozityviais, netgi nebūtinai gerai pažįstamais žmonėmis. Geras tarpusavio ryšys, įdomus bendravimas, humoro jausmas ir pozytyvumas yra ypač svarbus atostogų aspektas.

Užsitikrinkite, kad pailsėsite fiziškai. Kaip žinome, žmonės skirtingi: vieni renkasi aktyvias atostogas, kurių metu daug vaikšto, kopia, lankosi ekskursijose, kiti – pastyvias, per kurias gulėjimas pliaže užima kone visą laiką. Pasak psichologų, ypač turiningos atostogos yra gerai, tačiau reikėtų derinti tai su fiziniu poilsiu: pavyzdžiui, gulėjimas hamake paplūdimyje ypač atpalaiduoja kūną, galvą.
Poilsis

Šypsokitės kitiems. Tyrimų įrodyta, kad dažnai šypsantis, besikeičiant veido mimikai - visa tai gali paveikti smegenis ir žmogus iš tiesų gali pasijausti laimingesnis. Toks jūsų elgesys taip pat turės teigiamos įtakos tiems, kurių nepažįstate, bet sutiksite per atostogas.

Būkite lankstūs. Rekomenduojama atostogų laiką suplanuoti, tačiau stebėkite savo nuotaiką, kūną, jeigu norisi tą dieną leisti kitaip – taip ir padarykite, būkite lankstūs savo planams, ypač atkreipkite dėmesį į naujoves, kurias gali pasiūlyti kelionėje sutikti žmonės: pavyzdžiui, išbandyti pramogą, kurios nesate patyręs.

Tinkamai fotografuokite. Viena svarbiausių kelionės dalių yra prisiminimai. Atostogaudami žmonės linkę kuo daugiau įamžinti objektų, gamtos peizažų foto aparatais ar išmaniaisiais mobiliaisiais. Tačiau būkite budrūs: sakoma, kad veiksmo atlikimas (fotografavimas) gali atimti tą patyrimo, pasigrožėjimo ar atradimo jausmą. Tiesa, yra išimtis: jeigu fotografuosite augalus, jų žiedus, vadinasi stengsitės kuo geriau, įdomiau tai įamžinti, prieš tai gerai apžiūrėję augalą, jo struktūrą. Tokios fotografijos sukuria jausmą, kurį vėliau stebėdami nuotraukas atsiminsite, grįšite į tą malonią būseną.

Grįžkite namo anksčiau. Kai kurie nori maksimaliai išnaudoti atostogas ir iš kelionės grįžta paskutinę laisvą dieną, kai jau kitą reikia keltis ir skubėti į darbą. Ekspertai rekomenduoja namus pasiekti dienai ar dviem likus iki atostogų pabaigos. Tokiu atveju nekils streso dėl buities, daiktų, pasiruošimo į darbą.

Darbe pasinaudokite atsakikliais. Kad atostogų pojūtis greitai nedingtų patariama prieš išvykstant darbe informuoti kolegas, kurie galėtų jūsų pasigesti. Žinoma, visų informuoti apie tai nepavyks, tačiau pasinaudokite tokiomis kompiuterio, elektroninio pašto funkcijomis, kurios automatiškai informuotų kiekvieno laiško siuntėją apie tai, kad jūs atostogaujate ir artimiausiu metu į šį laišką neatsakysite.

Tai padės išvengti papildomo streso ir grįžus po atostogų ramiai skaitysite gautus laiškus, kurių siuntėjai negalės turėtų jums jokių priekaištų, kad neatrašėte iš karto.

Pasidalinkite savo istorijomis su kitais. Tyrimų įrodyta, kad žmonės, išleidę pinigus kelionėms ir kitoms pramogoms patiria daugiau laimės ir tai sukelia daugiau emocijų negu materialūs daiktai. Tiesa, mokslininkų teigimu, patirti įspūdžiai palieka didelę išliekamąją vertę, tad, norėdami ilgiau išlaikyti atostogų pojūtį - būtinai nuotykius papasakokite draugams, bičiuliams, kolegoms.

Būtina paminėti, kad kiti daro klaidą: pasakodami apie atostogas ima lyginti jas su kitų kolegų ar bičiulių praleistu laiku, to, pasak ekspertų, nereikėtų daryti: nelyginkite savo laiko su kitų, tiesiog pasidalinkite patirtimi.