Kas žino, gal pasinaudoję jais, sukursite įspūdingiausią savo nuotrauką ir laimėsite dabar vykstantį Delfi.lt ir „Canon“ konkursą „Mano namai kvepia Kalėdomis“!

1. Fotografuodami žmones atsiminkite, kad gražiausios nuotraukos yra natūralios. Jose geriausiai matosi nesuvaidinta akimirkos emocija. Tad įamžinkite savo namiškius ką nors veikiančius – pakuojančius dovanas, ragaujančius ką tik iškeptą kalėdinį pyragą ar jaukiai besikalbančius prie šventinio stalo.

Jei pozuojate, darykite tai linksmai – nevenkite originalių aksesuarų ar jums mielų smulkmenų. Pasipuoškite blizgančiomis girliandomis, pasiimkite į rankas spalvingų kalėdinių sausainių ar saldainių, eglutės žaislų – darykite viską, kas tik šauna į galvą.

2. Norite, kad kalėdinės nuotraukos nebūtų tokios kaip visada? Tada žaiskite su savo fotoaparato efektais. Geresnės kokybės nuotraukas su efektais galima išgauti ir su paprastomis „muilinukėmis“.

Jei norite meniškos nuotraukos, vienas geriausių būdų yra „bokeh“ efektas arba susiliejęs fonas. Naudojant tokį efektą, itin gražiai atrodo šviečiantys objektai: kalėdinės lemputės, žvakės, šaltos ugnelės.

Kaip tokį efektą išgauti? Savo fotoaparate susiraskite specialų režimą – „Backround defocus“ (liet. „Fono nefokusavimas“). Jei jūsų fotoaparate galima reguliuoti diafragmos dydį, pabandykite padaryti kelis kadrus, jį reguliuodami. Priklausomai nuo fotoaparato modelio, „bokeh“ efektas gali būti išgaunamas esant skirtingam diafragmos dydžiui, pavyzdžiui, f/1,8 ar f/1,4.

Fiksuojant šventines akimirkas, nereiktų pasikliauti vien automatiniais nustatymais, nes ir paprastuose kompaktiniuose fotoaparatuose galima pasirinkti skirtingus apšvietimo ir fono režimus. Pavyzdžiui, fotografuojant žiemą tinkami nustatymai – „Sniegas“ (angl. Snow), „Fejerverkai“ (angl. Fireworks), „Žvaigždės“ (angl. Stars).

Susiraskite efektą „Fisheye“ (liet. „Žuvies akis“) (naudojant šį efektą nuotraukos vaizdas iškreipiamas pusrutuliu) ar vienos, kurios nors atskiros spalvos išryškinimą, pavyzdžiui raudonos. Spalvomis galima žaisti ir kitaip – pasirinkti fiksuoti nuotraukas nespalvotai ar naudojant sendintos fotografijos spalvas, kitaip vadinamą „sepija“ efektą.

3. Išbandykite kuo įvairesnes aplinkas. Šventės – tai ne tik kalėdinis stalas ir dovanų pakavimas. Pasivaikščiokite po papuoštą miestą ar mišką, fotografuokite vaikus žaidžiančius sniege.

Tiesa, nufotografuoti vaikus ne visada būna taip paprasta, nes jie nuolatos kažką veikia ir daug juda. Kad kadrai nesigautų susilieję, fotografuodami vaikus galite tam tikras situacijas inscenizuoti. Kartu su mažuoju žaiskite, pakuokite dovanas, juokitės – tai turi būti natūralios akimirkos. O fotoaparatas gali tapti žaidimo dalimi.

Fiksuodami tokį smagų šurmulį, kaip didžiosios šaltojo sezono ir metų šventės, atsipalaiduokite ir nebijokite padaryti kuo daugiau kadrų. Kuo jų daugiau, tuo didesnė galimybė, kad būsite nupaveikslavę bent keletą nuostabių, parodos vertų akimirkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)