Kompanija „Economist Intelligence Unit“ (EIU), vykdanti 133 pasaulio miestų įvertinimą ir kas dieną lyginanti iš 138 prekių sudaryto krepšelio kainas, minėtus miestus įrašė pačiame sąrašo viršuje – trise jie dalijasi pirmą vietą.

Gal pasirodys keista, tačiau Europos miestai pralenkė net Singapūrą ir Osaką, nors po ankstesnių, kovo mėnesį atliktų pragyvenimo išlaidų tyrimų buvo nustatyta, kad jie beveik lygiuojasi su Honkongu.

Sąrašo pasikeitimai atspindi šiam laikotarpiui būdingas tendencijas – įrodo, kad COVID-19 pandemija tikrai turi poveikį kainoms įvairiose pasaulio vietose.

Dėl pandemijos vykstantys valiutų svyravimai, įskaitant ir JAV dolerio kritimą, nulėmė tai, kad pragyvenimas Afrikos, Amerikų ir Rytų Europos miestuose nuo kovo atpigo. O štai Vakarų Europoje, kai euro vertė, palyginti su doleriu, pakilo, išaugo ir kainos. Minėtina, kad pabrango ir Šveicarijos frankas.

Brangiausi pasaulio miestai

Tad kaipgi pasikeitė miestų vertinimas pagal pragyvenimui tenkančias išlaidas? Singapūras ir Osaka nukrito į ketvirtą ir penktą vietas atitinkamai, be to, penkta vieta su Osaka dalijasi Tel Avivas. Dėl Singapūro smuktelėjimo kaltas masinis darbuotojų iš užsienio išvykimas užėjus pandemijai. Kaip skelbia EIU, dabartinis šalyje gyvenančių žmonių sumažėjimas fiksuojamas pirmą kartą per 17 metų laikotarpį.

Brangiausių miestų dešimtuką užbaigia Ženeva, Niujorkas, Kopenhaga ir Los Andželas.

Sidnėjus atsidūrė 15-oje sąrašo vietoje, Londonas – 20-oje, o Nairobis – 77-oje.

Maskva įrašyta prie 106 numerio, o Delis – prie 121.

Labiausiai pragyvenimas pabrango Teherane: šis miestas iš 106 užkopė į 79 vietą, ir taip įvyko dėl JAV paskelbtų sankcijų. Reikjavike, Rio de Žaneire ir San Paule kainos labiausiai nukrito. Brazilijos miestų vertinimą EIU aiškina silpna valiuta ir kylančiu skurdo lygiu. Brazilija, be jokio abejo, ypač nukentėjo per pandemiją.

Sirijos sostinė Damaskas pasižymi mažomis pragyvenimo išlaidomis. Po jos eina Uzbekistano sostinė Taškentas, Zambijos – Lusaka, Venesuelos – Karakasas ir Kazachstano – Almata.

Paskutinį dešimtuką sudaro Karačis (Pakistanas), Buenos Airės (Argentina), Alžyras (Alžyras) ir Bangaloras bei Čenajus (Indija). Buenos Airių padėtį derėtų aiškinti Argentinos vyriausybės per pandemiją įvestomis kainų kontrolės priemonėmis.

Štai kaip atrodo pirmasis brangiausių pasaulio miestų dešimtukas, remiantis pragyvenimo juose išlaidomis 2020 metais.

1. Paryžius, Prancūzija
1. Honkongas
1. Ciurichas, Šveicarija
4. Singapūras
5. Osaka, Japonija
5. Tel Avivas, Izraelis
7. Ženeva, Šveicarija
8. Niujorkas, JAV
9. Kopenhaga, Danija
10. Los Andželas, JAV

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)