Viešėdami Neapolyje nenustebkite: netyčia kliudžius praeivį net ir sausakimšoje gatvėje ar tarp siaurų parduotuvių lentynų, į mandagų itališką atsiprašymą scusa, atsakoma nedraugišku žvilgsniu ir truputį pakeltomis plaštakomis su atverstais delnais. Visa minėtoji kūno poza aiškiau už bet kokius žodžius kalba, kad geriau nekliudyk mano asmeninės erdvės.
Atsiskaitymas tik grynaisiais
Prasčiau, nei atsitrenkus į kažką, bus jei bandysite susimokėti stambesne nei 10 eurų kupiūra. Ne, kasininkas nepradės nepritariamai dūsauti ar niurzgėti, jis iš karto paaiškins, kad grąžos neturi. Nesvarbu, ar tai bus kavinė ar autobusų stotis. Pasibaigę smulkieji sukėlė nepatogumų ir man su bendrakeleiviais. Norėdami panaudoti stambesnes kupiūras, pradėjome taikyti praktiką, kad vienas iš kartu keliaujančių sumoka už visus, pavyzdžiui visų kavas, picas ar autobuso bilietus. Vėliau dar ilgai skaičiavome kas, kiek ir kam skolingas.
Neapolietis tiesiog stovėjo dviejų gatvių sankryžoje ir sunėręs rankas apžiūrinėjo aplinką. Stebėti praeivius būdinga ne tik neapoliečiams, bet ir visiems italams. Jie tai daro po vieną, keliese, dar dažniau grupėmis. Pradedant popietės metu (popietė Italijoje vadinama pomeriggio ir prasideda jau nuo vidurdienio) visas vietas, kur tik įmanoma atsisėsti, nusėda italai ir stebi praeivius.
Tiesą sakant, visai įdomu stabtelėti ir porą minučių žiūrėti į tuos, gatvę stebinčius italus. Praėjus ryškesnei asmenybei jie visiškai neslėpdami susidomėjimo persisuka ir nulydi žvilgsniu, bet dar dažniau šnekasi su gatvėje sutiktais pažįstamais praeiviais. Tiesa, dažniausiai jie kalba apie itin nereikšmingus dalykus, tačiau tą daro labai emocingai.
Geriausia pica kepama išsinešti
Kiekvienas neapolietis pasakys, kad jo mieste verta aplankyti katedrą, nueiti iki paplūdimio, pakilti į Vezuvijų, bet būtiniausia išgerti espreso ir suvalgyti picą.
Italai dažniausiai patikins, kad pietiečiai yra linksmesni už šiauriečius, bet dėl geriausios picos miesto vardo, sutarimo tikriausiai niekada nebus. Kiekvienas Italijos miestas turi savo tradicinį patiekalą ir labai dažnai tai yra pica.
Pagal sertifikuotą neapolietiškos picos receptą, šis patiekalas kepamas malkomis kūrenamoje krosnyje 485 °C laipsnių temperatūroje apie 90 sekundžių. Tokiai picai būdingi aukšti tešlos kraštai, kurie reikalingi prilaikyti nuo karščio išskystėjusiai pomidorų pastos ir mocarelos sūrio masei. Į mano ragautos picos kraštus dar buvo įviniotas ir rikotos sūris. Iki šiol Italijoje nesu ragavusi nieko skanesnio nei neapolietiška pica.
Apmokestintas Vezuvijus
Vezuvijaus ugnikalnis Neapolyje matomas visur ir visada. Atrodo romantiškai, net ir nepamirštant, kad būtent šis ugnikalnis tituluojamas vienu pavojingiausių pasaulyje. Vezuvijaus papėdėje plyti milijoninis miestas – Neapolis. Vakare pasigrožėję kalno siluetu, kitą dieną leidomės tiesiai į jo viršūnę.
Kelionė už eurą