Neišpasakyto grožio baltosios kaskados

Tai tikrai unikali vieta žemėje, kur kalcio oksido prisodrintas vanduo, tekėdamas kalno šlaitu suformavo neįprastus akiai, baltus terminius baseinus. „Pamukalė“ išvertus reiškia „medvilnės pilį“, o netoliese yra ir antikinis Hierapolio miestas, kurio pavadinimas reiškia „šventąjį miestą“. Sakoma, kad tai buvęs vienas seniausių pasaulyje kurortų.

Iš žemės gelmių besiveržiantis terminis kalcio prisodrintas vanduo tekėdamas palieka baltas nuosėdas, kurios kaskadomis formuoja įspūdingus baseinėlius. Jų baltomis terasomis ilgai negali atsigerėti. Atrodo, lyg šis kalcis iš tiesų būtų minkštas ir purus, lyg medvilnė. O ant susidariusių baseinėlių kraštų besiformuojantys stalaktitai primena net ir baltą cukraus glajų.

Vanduo, priklausomai nuo krentančios šviesos, gali būti įvairiausių melsvų, žalsvų atspalvių. Čia galima braidyti ir maudytis (jei nėra per karšta), vaikščioti reikia basomis, nusiavus batus. Netoliese, Pamukalės mieste esančiuose Kleopatros baseinuose, kur vandens temperatūra yra maždaug 30 ⁰C, galima patogiau išsimaudyti. Yra įrengtas ir vandens parkas.

XX amžiaus viduryje netoli terminių Pamukalės baseinų buvo pradėti statyti viešbučiai ir gydyklos, bet vietovę įtraukus į UNESCO saugomų gamtos paminklų sąrašą, jie buvo iškelti toliau. Šiuo metu už mažiau nei 20 kilometrų esančiame Denizlio miestelyje vienu metu viešbučiuose gali apsistoti maždaug 500 svečių. Terminiai gydyklų vandenys yra 42–56 ⁰C, turtingi hidrokabonatu, siera, kalciu, anglies dvideginiu ir geležim. Jie tinka ir gerti, ir maudytis, padeda nuo širdies ir kraujagyslių ligų, taip pat gerina virškinimą, tulžies veiklą, gydo reumatą ir inkstų ligas. Šios gydyklos, kaip ir natūralūs baltieji baseinai, yra tinkamos lankyti ir žiemą.

Iš Turkijos pajūrio kurortų į Pamukalę galima atvažiuoti ir vienai dienai, bet išvyka bus gana varginanti, nes daug laiko sugaišite kelyje, o patį gamtos stebuklą apžiūrėti laiko pritrūks. Geriau jau pasirinkus atostogoms Turkiją, keliones į Pamukalę suplanuoti kelioms dienoms, tuomet galėsite pasigrožėti visomis baltosiomis kaskadomis, apžiūrėti gamtos rezervatą nuo viršaus iki apačios, o ne tik praeiti turistų sausakimšu maršrutu. Nakvynę netoliese esančiame Denizlyje siūlo ne vienas viešbutis, tad rasti, kur apsistoti, neturėtų būti sunku.
Pamukalė, Turkija

Už terminių šaltinių – antikinio miesto griuvėsiai

Nusileidę šiuo neišpasakyto grožio unikaliu slėniu kitapus Pamukalės, pateksite į antikinį Hierapolio miestą. (Čia netgi galioja tas pats lankymo bilietas.) Pagrindinė jo alėja yra 13 metrų pločio, papuošta įėjimo arkomis, grįsta kalkakmenio luitais, tęsiasi visą kilometrą. Pirmiausia pamatysite buvusias romėnų pirtis iš II-ojo mūsų eros amžiaus. Tai buvęs tikrai ištaigingas, marmuru, kolonomis ir skulptūromis puoštas kompleksas, kuriame ilsėdavosi ir patys imperatoriai. Hierapolis savo laiku buvo išskirtinis ir prabangus kurortas. Tuo galima įsitikinti apsilankius šalia pirčių įrengtame muziejuje, kur eksponuojami vertingiausi šios vietovės radiniai.

Toliau pagrindinė alėja nuves jus iki palyginti neblogai išsilaikiusio antikinio amfiteatro po atviru dangum. Jis turėjęs 45 akmeninių suolų eiles, padalintas į aštuonis sektorius. Čia tilpdavę 15 tūkstančių žiūrovų. Yra išlikę kaip dekoracijos tarnavusios kolonos ir dalis pastato už scenos. Galima užlipti laiptais į viršų ir pasigrožėti atsiveriančiais kalnuotais apylinkių vaizdais. Ypač gražu čia pasitikti saulėlydį.

Paėjėjus dar toliau bus Apolono šventyklos liekanos. Šis antikinis saulės šviesos, muzikos ir poezijos dievas buvęs pagrindinis Hierapolio miesto globėjas. Pasakojama, kad būtent čia, dabartinėje Turkijos žemėje, Apolonas susitikęs savo seserį dvynę Artemidę.

Už buvusio miesto ribų yra ištaigingas nekropolis – didžiulės senosios kapinės su mauzoliejais ir dailiais sarkofagais, kur yra palaidotas ir šventasis kankinys Pilypas, sakoma, buvęs nukryžiuotas žemyn galva. Viso čia yra per tūkstantį du šimtus kapaviečių, kai kurioms jų – jau du tūkstančiai metų. Čia esančius mauzoliejus juosė sienos ir nedideli sodeliai. Nekropolio teritorija tęsiasi beveik du kilometrus. Vertingi yra čia išlikę antkapiniai užrašai su epitafijomis. Pavyzdžiui, ant buvusio malūnininko Marko Aurelijaus Ammiano kapo (III m.e.a) yra pavaizduotas pirmasis žinomas rato sukimo mechanizmas su stipinu.

Apsilankymas Pamukalėje

Daug žmonių, pabuvoję Pamukalėje, sako, kad tai labiausiai įsimenanti vieta Turkijoje. Vienos išvykos metu galima pamatyti unikalų gamtos stebuklą, aplankyti garsaus antikinio miesto griuvėsius ir dar išsimaudyti gydomuosiuose terminiuose vandenyse. Ypač į baltąsias Pamukalės vandenų terasas norisi sugrįžti vėl ir vėl. Sezono metu į Turkiją organizuojamos kelionės lėktuvu. Išvyką į Pamukalę galėsite užsisakyti beveik visuose pakrantės kurortuose. O parsivežtus nepakartojamus įspūdžius atmintyje išsaugosite dar ilgai.