Pirmojoje vasario pusėje dabartinis Turizmo ministras Hisham’as Zaazou atskleidė planus skatinti poilsiautojus rinktis Egipto Raudonosios jūros paplūdimius ir istorines vietoves. Taip keliautojai bus nukreipiami nuo labiau žinomų pramogų sostinėje ir aplink ją.

Keliauk į Egipto kurortus su Perpasaulį.lt Geriausių pasiūlymų ieškok čia.

Per paskutiniuosius 18 mėnesių į Egiptą atvykstančių turistų smarkiai sumažėjo. Praeitą rugsėjį tik 300 000 užsienio turistų aplankė legendinį Tutanchamono ir Kleopatros kraštą – beveik 90% mažiau nei tą patį mėnesį 2012-aisiais.

P. Zaazou tikisi, kad dabartiniai turistai pamirš Kairą bei neramumus sostinės gatvėse ir vis tiek rinksis Egiptą.

„Įsivaizduojama, kad panaši į Kairo situacija tvyro visoje šalyje, tačiau tai netiesa, - sako jis. - Šiuo metu renkamės pragmatišką planą neskatinti kelionių į Kairą, o į kitus šalies regionus – Luksorą, Asuaną ir Raudonąją jūrą”.
Kairas, Egiptas
„Yra milijonai kvadratinių kilometrų, neprilygstamų savo patrauklumu ir be Kairo. Problemos, su kuriomis susiduriame kelyje į demokratiją, yra tarp egiptiečių ir koncentruojasi tik sostinėje, užsienio svečiai nėra taikinys”, - tikino ministras.
Egiptas, piramidė

Jau nuo Arabų pavasario 2011-aisiais Kaire neslopsta neramumai. 2011-ųjų vasarį po liaudies protestų nuverstas Hosni Mubarakas, tačiau nušalinus 30 metų šalies politikus valdžiusį prezidentą suirutė nesibaigė.

2012-ųjų birželį šalies vadovu tapęs Mohamedas Mursi yra laikomas pirmuoju demokratijos būdu išrinktu prezidentu. Tačiau atrodo, kad jis tik pagilino Egipto visuomenės susiskaldymą. Musulmonų brolijos lyderis Mursi buvo nušalintas per dar žiauresnius susirėmimus liepos mėnesį.

Kadangi Egipto Turizmo ministerija pati pataria nevykti į Kairą, Tautų Sandraugos atstovybė tik įspėja, kad dabartinės demonstracijos pareikalavo žmonių gyvybių. Tai reiškia, kad keliautojai praras vieną iš puikiausių planetos reginių.

Gizos piramidės yra apie 25 kilometrus į pietvakarius nuo Kairo centro, tačiau kelias iš sostinės yra praktiškai vienintelis būdas pamatyti vieną iš iki šiol egzistuojančių 7 pasaulio stebuklų. Egipto muziejus, kuriame eksponuojami lobiai, rasti „berniuko-karaliaus” Tutanchamono karste - kita priežastis, kodėl Kairas taip domina turistus.

Musulmonė

Ponas Zaazou planuoja nukreipti turistus į kiek piečiau esantį Luksorą, kur kaip kompensacija praeities mylėtojams laukia Karalių slėnis – senovinė faraonų laidojimo vieta.

„Mes stengiamės vėl pradėti ir išplėsti tarptautinius „EgyptAir” skrydžius iš Londono į Luksorą, jie vėl veiks nuo vasario 17-osios”, - sakė Turizmo ministras. „Aš įsitikinęs, kad mūsų pragmatiški planai atitolinti Kairą nuo likusio Egipto 2014-aisiais padės atsigauti turizmui”, - tikino H. Zaazou.