Šie gyvūnai mus ir žavi, ir baugina, visgi jų įkandimų tikimybė gana maža – viena iš keturių milijonų, teigiama duomenų bazėje apie ryklių įkandimus „International Shark Attack File“.

Praeitais metais visame pasaulyje (turint omenyje 8 mlrd. gyventojų) tebuvo 57 žmonių niekaip neišprovokuoti ryklių užpuolimai, iš kurių penki baigėsi mirtimi. Kita vertus, kai kuriose pasaulio šalyse rykliai dažniau užpuola žmones, o metams bėgant šis skaičius didėja, rašoma CNN.

Apžvelkime vietoves, kuriose 2012–2021 m. ryklių užpuolimų skaičius buvo didžiausias.

Bukasnukis ryklys

Florida (259 įkandimai)

Trokštantiems ekstremalių potyrių, t. y., ryklių įkandimų, tinkamiausias metas yra išeiti paplaukioti su banglente Floridos Volušos apygardoje rugsėjo popietę apie 14–15 val. Žinoma, į tai reikėtų žiūrėti rimtai ir būtent šio laiko vengti.

Voluša, kur yra visame pasaulyje garsus Daytona paplūdimys, garsėja dar ir tuo, kad yra vadinama „ryklių įkandimų pasaulio sostine“. Į pietus nuo miesto esantis paplūdimys New Smyrna – ryklių aktyvumo epicentras.

Australija (143 įkandimai)

2022 m. įvyko devyni žmonių neišprovokuoti incidentai su rykliais Australijoje: keturi Naujajame Pietų Velse, keturi Vakarų Australijoje ir vienas Viktorijos valstijoje.

Visame pasaulyje dažniausiai užpuolami vandenyje esantys žmonės – plaukiojantys banglentėmis, vandens slidėmis ar pan.

„Stenkitės nesudaryti daug purslų vandens paviršiuje, nes jie skleidžia garsus ir primena kovojančių žuvų skleidžiamus garsus“, – teigė Floridos ryklių tyrinėjimų programos direktorius Gavinas Nayloras.

Havajai (76 įkandimai)

Maui – antra pagal dydį Havajų sala, kuri neabejotinai pasižymi dideliu aktyvumu kalbant apie ryklių ir žmonių susidūrimus. Čia labai svarbus veiksnys yra povandeninis reljefas: Maui švelniai nuožulnus šelfas ypač traukia tigrinius ryklius.

Nieko stebėtino, kad vandenyse, kur knibžda ryklių, žvejyba yra rizikinga veikla. Šių metų gegužę vienas vyriškis išplaukė su valtimi žvejoti į seklius vandenis Vindvarde ir į jo valtį kone įšoko ryklys.

Pietų Afrika (29 įkandimai)

2012–2021 m. Pietų Afrikoje buvo 29 atvejai, kai neerzinti, niekaip neprovokuoti rykliai užpuolė žmones, šešiais atvejais asmenys žuvo.

Vakarų Kyšulio provincijoje ryklių užpuolimų būta visai neseniai. Gansbajuje dažnai matomi baltieji didieji rykliai, tiesa, pastaraisiais metais juos išstūmė orkos.

Ekspertai pabrėžia – sunku tiksliai nustatyti, kokios rūšies ryklys užpuola, nes, savaime suprantama, užpultasis patiria didžiulį stresą; vis dėlto tikėtina, kad dažnai užpuolikai būna baltieji rykliai.

Smėlinis tigrinis ryklys

Pietų Karolina (45 įkandimai)

Nė vienas iš 45 neišprovokuotų išpuolių Pietų Karolinoje per dešimtmetį nebuvo mirtinas.

„Turėkite omenyje, kad vandenyje galimi susidūrimai su rykliais, taip gali nutikti bet kada ir bet kur, – teigė Majamio universiteto Ryklių tyrimo ir saugojimo programos dėstytojas Neilas Hammerschlagas. – Laimė, rykliai netrokšta ėsti žmonių ir apskritai jie labiau linkę jų vengti.“

Kalifornija (29 įkandimai)

San Diegas Kalifornijoje garsėja dėl tų pačių ryklių – nuo 1926 m. čia užfiksuota 20 atvejų, kai rykliai užpuolė žmones.

Statistika rodo, kad rykliai dažniausiai užpuola žmones vasaros popietėmis, nes tuo metu daugiausia jų būna vandenyje, bet iš tiesų geriau vengti vandens auštant ir saulei leidžiantis, aiškino ryklių elgsenos ekspertas Richardas Peirce.

Šiaurės Karolina (31 įkandimas)

Šiaurės Karolinoje, Bransviko apygardoje yra daug paplūdimių, tad nieko stebėtino, kad ir ryklių pasitaiko – nuo 1935 m. užfiksuoti 17 atvejų, kai jie užpuolė žmones.

Kaip rašoma žurnale „Coastwatch“, Šiaurės Karolinos vandenys – svarbiame jūrų migracijos kelyje, todėl dauguma JAV rytinėje pakrantėje gyvenančių ryklių rūšių pro čia praplaukia.

Reunjono sala (19 įkandimų)

Indijos vandenyne tarp Madagaskaro ir Mauricijaus esanti Reunjono sala – vulkaninės kilmės sala, kurioje gausu įvairios gyvūnijos, taip pat ir ryklių skaidriuose salą skalaujančiuose vandenyse.

2012–2021 m. žuvo aštuoni ryklių užpulti žmonės (vienas didžiausių mirčių skaičių pasaulyje). Svarbus vaidmuo tenka geografijai – sala yra Australijos ir Pietų Afrikos vandenyse, kuriuose knibžda ryklių.

Brazilija (10 įkandimų)

Pernambuko valstijoje Brazilijos šiaurės rytų dalyje yra Boa Viagem paplūdimys ir 21 salos. Čia šešis kartus dažniau susiduriama su rykliais, nei kitur pasaulyje. Šių metų balandžio mėn. žurnale „International Journal of Oceanography and Aquaculture“ rašoma, kad vietos valdžia nori finansuoti mokslinius tyrimus, jog būtų išsiaiškinta, kodėl daugėja neprovokuojamų ryklių užpuolimų, nuo dešimto dešimtmečio prasidėjusių Pernambuko pakrantėse.

Bahamos (5 įkandimai)

Rykliai auklės nėra agresyvūs, jie taikūs, tad plaukiojimas šalia jų – populiari turistų pramoga Bahamose. Tiesa, jie užauga dideli, na, o laukiniai gyvūnai kartais užpuola.

Tuo įsitikino instagramo modelis Katarina Zarutskie – 2018 m. braidžiojant pakrantėje ryklys staiga apžiojo jai ranką.

„Atrodė, lyg 15 žmonių būtų suspaudę man riešą, – pasakojo ji. – O po akimirkos atsidūriau po vandeniu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją