Žemėlapyje atsispindi ir tokių įvykių, kaip karai Ukrainoje ar Izraelyje, poveikis, praneša bendrovė.

Pirmą kartą į šį žemėlapį įtrauktas klimato kaitos poveikis. Šie duomenys gali padėti įvertinti būsimas humanitarines krizes, nelaimes.

Klimato kaitos rizika kaip labai žema arba žema buvo nurodyta daugelyje Europos valstybių. Lietuvai priskirta „labai žema“ rizika, taip pat ir Estijai, Latvijai, Lenkijai. Aukščiausia rizika yra Vidurio Afrikos šalyse.

Vertinant medicinos sritį, kaip žema rizika buvo nurodyta JAV, Kanadoje, Čilėje, Urugvajuje, PAR, Australijoje, Japonijoje, Pietų Korėjoje ir daugelyje Europos valstybių. Vis dėlto Latvija, Lietuva, Baltarusija bei dalis Balkanų šalių priskirta prie „vidutinės“ rizikos. Prasčiausia situacija yra kai kuriose Afrikos valstybėse, Sirijoje, Irake, Afganistane, Jamene, Šiaurės Korėjoje.

Vertinant psichikos sveikatos sritį, yra labai mažai vietų, kur rizika būtų žemiausio lygio. Geresnė situacija yra daugelyje Azijos valstybių, tačiau likusi dalis šalių yra nusidažiusios tamsiai oranžine, raudona arba tamsiai raudona spalvomis, kas reiškia, jog rizika yra aukšta. Lietuva kartu su Latvija pateko prie „vidutinės“ rizikos.

Saugumo rizikos reitinge vertinama grėsmė, kurią kelia politinis smurtas (įskaitant terorizmą, sukilimus, politiškai motyvuotus neramumus, karą), socialiniai neramumai (įskaitant smurtą dėl religinių įsitikinimų, bendruomenių, etninių grupių), taip pat smurtiniai ir smulkūs nusikaltimai. Be to, atsižvelgiama į kitus veiksnius, tokius kaip transporto infrastruktūros tvirtumas, saugumo bei pagalbos tarnybų veiksmingumas ir šalies jautrumas stichinėms nelaimėms, jei jie yra pakankamai svarbūs, kad darytų poveikį bendrai rizikos aplinkai.

Saugumo rizika pasaulyje (International SOS nuotr.)

Rizika kaip „nereikšminga“ nurodyta tik prie kelių vietų: Grenlandijos, Islandijos, Suomijos, Norvegijos, Danijos, Šveicarijos, Slovėnijos, Liuksemburgo.

Prie „žemos“ saugumo rizikos yra daugelis Europos šalių, išskyrus Ukrainą, kuri priskirta „ekstremaliai“ rizikai. Taip pat Kanada, JAV, Čilė, Argentina, Australija, Kinija, dalis Afrikos valstybių.

„Ekstremali“ rizika yra jau minėtoje Ukrainoje, Libijoje, Pietų Sudane, Somalyje, Jemene, Sirijoje, Irake, Afganistane. Izraelis ir Gazos Ruožas kol kas priskirtas „vidutinei“ rizikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)