Keliauk į Katmandu su Perpasaulį.lt! Geriausių skrydžių pasiūlymų ieškok čia.

Vakare sulaukiame paskutinio ekspedicijos dalyvio Donato Zigmanto. Donato atvykimo ir Naujųjų Metų proga patraukiame į Thamelį. Naujųjų pasitikimas ir Katmandu yra Naujųjų pasitikimas – daug šurmulio, garsų, šviesų ir šėlstančių žmonių.

Nepaliečiui nesudėtinga pereiti iš 2070 į 2071 metus, o europiečiui ar amerikiečiui per naktį tenka peršokti per 57 metus ir iš 2014 nusikelti į 2071. Toks metų šuolis turi svorio, ir mes trumpai įkvėpę Naujųjų sutikimo dvasios neriame į viešbutį.

Balandžio 14-a diena. Naujųjų rytą Geldžiumas švytinčiu veidu pranešė, kad anketas Kinijos vizai gauti pavyko sėkmingai priduoti. Smagu, dar smagiau bus, jei rytoj bus ir pačios  vizos.

Šarūnas su Juru vis dar randa ekspedicinių darbelių (kurių tikriausiai bus iki ekspedicijos pabaigos), Donatas pasišvenčia moksliniam darbui, o likę: Mindaugas, Juozas, Vidas ir Dangė važiuoja į Baktapūrą.

Važiavimo procesas čia, Katmandu, atima amą. Viskas vyksta pagal kažkokias “nerašytas” taisykles, be šviesoforų, be jokio reguliavimo. Savireguliacija pas kiekvieną eismo dalyvį intuityvus nujautimas, kas bus po sekundės ar kelių, žaibiška reakcija.

Smagi atrakciją, akimirkomis atimanti žadą. Baktapūre pakliūname į Naujųjų sutikimo festivalį. Daugybė pasipuošusių žmonių, sėdinčių ant centrinės stupos, pasirodymui besiruošiantys šokėjai.

Vaizdas toks įspūdingas, kad paties pasirodymo nesulaukėme. Klaidžiojame po siauras gatveles, išsižioję apžiūrinėjame stupas, rūmus. Kelyje sutinkam laiminantį indą, kuris akimirksniu deda ant kaktos raudoną tašką, beria palaiminimo žodžius, barsto galvą žiedlapiais ir prašo pinigų.

Duodame šimtą rupijų, o jis prašo penkių šimtų. Kadangi jau esame palaiminti ir laimingi, nusišypsome, sakom ačiū ir patraukiam toliau. Pasisotinę šventinių Baktapūro įspūdžių, užlipame ant vienos iš stupų ir atsisėdę leidžiame sau atsiduoti gyvenimo tėkmės stebėjimui…

Vakare pakuojamės bendrą maistą ir tikrinamės inventorių.

Laukiame vizų ir ryto.

Šarūno Zigmanto nuotraukos.