Vieną dieną po nuobodžios paskaitos su kursiokėmis sėdėjome valgykloje ir gėrėme arbatą, kai netyčia, landžiojant po internetą, žvilgsnis užklydo už pigių skrydžių, visiškai nieko neplanavusios užsisakėme bilietus ir pasidarėme geriausias atostogas - atostogas mokslo metų pradžioje!

Kadangi kelionė buvo neplanuota, tai vos per kelias dienas turėjome viską išsiaiškinti: rasti kur miegoti, nuspręsti, kokias vietas aplankyti. Tiesą pasakius, nė viena nesitikėjome, kad Stokholmas mums taip patiks.

Atskridome anksti ryte, bet dar reikėjo apie 80 min. važiuoti autobusu iš oro uosto iki Stokholmo, taigi mieste atsidūrėme apie 11 val. Pirmas įspūdis atvykus - švara ir tvarka. Nesvarbu, kur buvome: stotyje, mažoje gatvelėje ar centrinėje gatvėje - visur buvo be galo švaru. Antras dalykas, kuris mus iš kart nustebino - kainos. Mažas negazuoto vandens buteliukas kainuoja 22 kronas (~8.75 Lt).

Kadangi esame studentės, ieškojome kuo pigesnės vietos nakvynei ir radome „Crafoord Place“. Vykdamos ten tikrai nesitikėjome to, ką radome. Pati pigiausia nakvynė, rasta Stokholme, ir dar šalia pagrindinės gatvės, taigi, įsivaizdavome, kad ten tikrai nebus labai žavu. Bet klydome!

Ir vėl, kaip būdinga švedams, viskas labai tvarkinga, švaru, gražu. Ten apsistoję tik jauni žmonės, dauguma iš jų studentai. Vos atvykus iškart susipažinome su jaunimu iš kitų šalių: Vokietijos, Australijos, Amerikos, Kolumbijos ir t.t...

Patį pirmąjį vakarą ėjome visi į barą žiūrėti futbolo. Taigi ši vieta tobula jauniems žmonėms, kurie nori ne tik pakeliauti, bet ir susipažinti su naujais žmonėmis iš viso pasaulio.

Tiesa, naktinis gyvenimas lietuvaičiams gali pasirodyti liūdnokas. Parduotuvėse alkoholis pardavinėjamas tik iki 3 laipsnių, visi stipresni gėrimai, net mums įprastas alus, sidras parduodami tik alkoholio parduotuvėje, kurių per visą miestą yra labai nedaug ir jos užsidaro anksti.

Visi geresni klubai ne tik gana brangūs, bet ir turi amžiaus cenzą N-23 arba net N-25. Į daugumą barų įleidžia nuo 20 m. Nedaug barų, kurie dirbtų ilgiau nei 1 val. ryto. Bet tame įžvelgėme ir pliusų - turėjome pakankamai laiko kokybiškam miegui, kad nuo pačio ryto energingai lėktume tyrinėti miesto.

Pirmiausia užėjome į City Hall, jos aplankyti bet kada negalima, reikia laukti, kol prasidės gido vedamas turas. Kaina studentams 100 kronų (~40 Lt), bet tiek sumokėti tikrai vertėjo, nes ne tik labai įspūdingas vidus, bet ir papasakojo daug įdomių dalykų.

Veliau vykome į Vasa muziejų. Visas muziejus skirtas nuskendusiam laivui, tačiau galima ne tik į jį pasižiūrėti, bet ir paklausyti pasakojimų, pažiūrėti mini filmukų, pasakojančių apie šią nelaimę. Kaina studentams 100 kronų (~40 Lt).

Ir galiausiai aplankėme Skansen muziejų po atviru dangumi. Ši vieta vadinama mažąja Švedija. Tai aptverta teritorija, kurioje galima rasti visko: kavinukių, dirbtuvių, gyvūnų ir t.t... Kaina studentams 100 kronų (~40 Lt).

Mes nepaklausėme internete perskaitytų patarimų įsigyti Stokholmo kortelę. Buvo rašoma, kad su ja viešnagė Švedijos sostinėje daug pigesnė, nes su ja galima neribotai naudotis viešuoju transportu ir įeiti į daugiau nei 80 muziejų.
Tačiau neverta aklai pasitikėti patarimais, pats miestas nėradidelis, viską, ką norėjome, apėjome pėsčiomis, tikrai nereikėjo naudotis viešu transportu. Visos gatvės ir gatvelės tokios gražios, kad pro jas tikrai norisi praeiti, o ne greitai pravažiuoti. Taigi tiems, kurie mėgsta pajudėti ir žada važiuoti į Stokholmą, siūlom imti žemėlapį į rankas ir eiti pėstute!

Žmonės pasirodė labai paslaugūs, sulaukėme patarimų ir paaiškinimų stotyje, nes matė, kad nesuprantame, kodėl neatsidaro durys (autobuso reikia laukti viduje, negalima, kaip Lietuvoje, išeiti ir laukti lauke), bet kur mieste, jei mato, kad kažkas neaišku, mielai švedai patys siūlo savo pagalbą.

Maistas per daug nenustebino, nes gana panašus į lietuvišką. Daug mažų kepyklėlių, kuriose paragavome tradicinius jų skanėstus: Punschrulle (labiausiai mums patikęs dalykas, tai maži skanėstai pagaminti iš likerio, marcipano, šokolado, trintų sausainių), Kanelbulle (cinamoninė bandelė), Prinsesstårta (saldus, žalios spalvos tortas).

Taigi, Stokholmas mums labai patiko. Kaip jau ir minėjau, visur galima nueiti pėsčiomis, nes senovinė architektūra tikrai įspūdinga ir norisi ją visą pamatyti, pasigrožėti. Aplink daug vandens, jachtų, nuo salos iki salos veda tiltai, mieste (tik dieną) labai daug judesio, žmonių. Puiki vieta atostogoms.

Radvilė

Kviečiame įvertinti rašinį!


------------------------------------------

Šis rašinys yra konkurso „Mano atostogų atradimai“ dalis. Dalyvauk ir tu ir laimėk kelionę į Tunisą dviems!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)