- Ar kiekvienais metais vykstate atostogauti į užsienį?

Taip. Tai jau tapo savotiška tradicija, o gal tiesiog natūraliu įpročiu. Jau nepamenu, kada atostogas leidau, lietuviškame pajūryje. Šią vasarą bandžiau, bet orai nuvylė - pačiame vidurvasaryje buvo šalta ir pliaupė lietus. Keliaudama toliau nuo Lietuvos, nuo tokių dalykų apsidraudi. Be to, atostogas užsienyje renkuosi arba pavasarį, arba rudenį, tokiu būdu dar prasitęsiu vasarą.

- Kuo ypatingos atostogos rudenį?

Atostogas rudenį renkuosi ir dėl to, kad vykstant ten, kur šilčiau, vidurvasaryje būtų ne poilsis, o kančia. Man pakanka 25-30 laipsnių šilumos, nemanau, kad kepinant 40-iai laipsnių galima pailsėti. Dar viena priežastis - rudeniop patys pietiečiai jau būna išsiilsėję savo šalyse, tad taip išvengiu grūsties, nes ispanai, italai, graikai ir kitų aplinkinių šalių gyventojai atostogoms renkasi liepos, rugpjūčio mėnesius.

- Ar pirmą kartą aplankėte Siciliją? Kodėl išsirinkote atostogoms būtent šį kraštą?

Sicilijoje buvau pirmą kartą, bet ten nuvykti norėjau senokai. Tai išties įspūdingas kraštas, bet manau, kad šiai Italijos salai yra sukurtas neblogas „pijaras" (šypsosi). Mafija, turtuoliai, jachtos, garsenybės, ugnikalnis, pribloškiantis gamtovaizdis. Ši vieta išties gniaužia kvapą, bet vykti tikintis kažko „nežemiško" - nerekomenduočiau. Kuo mažiau tikiesi, tuo labiau maloniai nustembi.

- Kokias vietas aplankėte? Kas paliko didžiausią įspūdį?

Aplankėme rytinę salos dalį, esančią prie Jonijos jūros (Siciliją skalauja net trys jūros). Važiavome prie Etnos ugnikalnio, į aukštai ant kalvos įsikūrusią Teorminą ir labai Havaną primenantį Sirakūzų miestą. Visos šios vietovės skirtingos ir savaip įdomios. Matėme, kaip atrodo sustingusioje lavoje gyvenantis miestelis. Teorminoje keri architektūra, siauros gatvelės ir nuo kalno į jūrą atsiveriantys vaizdai. Sirakūzai prilygo trumpai viešnagei Kubos sostinėje.

- Teormina ir visa Sicilija garsėja tuo, dažnais pasaulinio garso žvaigždžių apsilankymais. Galbūt kelionės metu teko jų sutikti?

Garsių žmonių nemačiau, o gal jie tiesiog buvo meistriškai užsimaskavę (nusišypso). Tikriausiai visi įsivaizduoja, kad Sicilijoje knibždėte knibžda garsenybių, bet taip nėra. O patys siciliečiai yra vieni vargiausiai gyvenančių šalyje.

- Kuo ypatingi Sicilijos patiekalai?

Sicilijoje, kaip ir visoje Italijoje, maistas užima svarbią vietą: ne tik valgymas, bet ir gaminimas. Todėl viskas visada šviežia ir skanu. Net paprasčiausia pica atrodo kaip delikatesas. Sicilija garsėja tuno ir kardžuvės didkepsniais, taip pat jūrų gėrybių gausa, vietoje auginamais raudonaisiais apelsinais, kurių sultys tokios saldžios, kad net sunku visą stiklinę išgerti (šypsosi). Dar Sicilijoje gaminami saldumynai su pistacijomis, marcipanais, įvairūs ledai.

- Ką teko ne tik pamatyti, bet ir paragauti?

Ragavau visko. Labai patiko kardžuvės ir tuno kepsniai. Skaniai kepamos picos - su trintais šviežiais pomidorais ir mocarelos sūriu. Taip pat italai neįsivaizduoja nei dienos be savo „duonos kasdieninės" - pastos (makaronų), kurių turi apie 500 rūšių. Ir valgo juos ne kaip pagrindinį patiekalą, o kaip užkandį.

- Galbūt kelionės metu teko patirti kažkokių nuotykių?

Šiaip nieko ekstremalaus neįvyko. Tik prieš užsisakant patiekalą, geriau vis dėlto išsiaiškinti, iš ko jis pagamintas ir nepasitikėti tik gražiai skambančiu pavadinimu.

- Ar teko pabendrauti su vietiniais gyventojais?

Su vietiniais bendrauti neteko, bet jau keletą metų Italijoje gyvenanti lietuvė gidė papasakojo apie italus įdomių dalykų. Siciliečiai į turistus reaguoja teigiamai, kitaip ir negalėtų būti, juk tai - pagrindinis jų pajamų šaltinis. Nes šiaip Sicilijoje didelis nedarbas, gyventojų amžius sensta, o jauni siciliečiai migruoja darbo ieškoti į Šiaurės Italiją.

,b>- Per atostogas labiau mėgstate pabūti ramiai, tinginiauti ar renkatės aktyvų poilsį?

Mėgstu įvairovę. Tad šį kartą ir pajūryje gulėjau, ir šiek tiek keliavau.

- Kas Jums svarbiausia, kad atostogos būtų geros?

Gera kompanija. Tuomet net iš blogo oro, nevykusio maisto ar nenusisekusios išvykos galima saldžiai pasijuokti.

,b>- Kokia Jūsų savijauta po atostogų? Ar esate pasiruošusi kibti į darbus su nauja energija?

Atostogos, ypač geros, visada turi tą patį šalutinį poveikį: iškart imu planuoti kitą kelionę, o ne galvoti apie darbus (nusijuokia).