„Vis daugiau lietuvių išdrįsta pabandyti keliauti savarankiškai ir atranda keliavimo vienam džiaugsmą. Tendencijos natūralios, nes šalyje daugėja namų ūkių, kuriuos sudaro vienas asmuo. Eurostato duomenimis, pagal šį rodiklį, esame ES trejetuke. Tokie žmonės komfortabiliai jaučiasi ne tik gyvendami vieni, bet ir keliaudami vieni“, – sako „Estravel Vilnius“ generalinė direktorė Žydrė Gavelienė.

Didžiausias privalumas – visiška laisvė

Solo kelionių metu paprastai išsamiau pažįstama konkreti šalis ar vietovė, todėl tokios kelionės yra lėtesnės ir trunka vidutiniškai 25 proc. ilgiau. Kaskart stengiamasi rinktis vis kitą kryptį: tai dažniausiai lemia skrydžių pasiūla.

„Vienas didžiausių savarankiško keliavimo pliusų – laisvė. Pajutus, kad aplankyta vieta nedomina ar norisi kažko kito, paprasta tiesiog pakeisti kelionės kryptį ir leistis ten, kur traukia širdis. Arba priešingai – atradus savąjį rojaus kampelį ir norint jame pasilikti ilgesniam laikui nesi pririštas nei prie grupės, nei prie draugų kompanijos“, – sako Ž. Gavelienė.

Jos teigimu, toks keliavimo būdas yra paprastesnis, neretai – pigesnis, leidžia gyventi savo ritmu, derinti laisvalaikį ir darbą. Tai ypač aktualu jauniems, šeimų nesukūrusiems ir atžalų neturintiems žmonėms.

„Šį keliavimo būdą dažniausiai renkasi žmonės gimę po 1980-ųjų. Neretai jį derina ir su darbu – tiek nuotoliniu būdu įgyvendindami įvairius projektus, tiek atostogų sąskaita pasiilgindami buvimo užsienyje laiką po komandiruotės. Ir lytis šiuo atveju neturi jokios reikšmės – į solo keliones vienodai leidžiasi tiek vyrai, tiek moterys“, – pasakoja turizmo ekspertė.

Ji atkreipia dėmesį, kad taip pat populiarėja ir ilgesnės kelionės, kurių tikslas ne tik atrasti užsienio šalis, bet ir išbandyti save. Tokie keliautojai leidžiasi į ilgas klajones nežinodami galutinio kelionės tikslo ar išbando ekstremalesnį gyvenimą laukinėje gamtoje.

Pasak jos, nėra šalių į kurias vykti griežtai nerekomenduojama, tačiau kiekvienoje šalyje galima rasti teritoriją, kurioje nerekomenduojama lankytis naktį vienam. Be to, kiekvienoje šalyje reikia paisyti vietos kultūrinių normų bei gerbti tradicijas.

Saugumas ir sveikata – svarbiausia

Augančias solo keliautojų skaičiaus tendencijas patvirtina ir draudikų duomenys. Draudimo bendrovės BTA duomenimis, dažniausiai po vieną keliauja 20–30 metų žmonės ir penkiasdešimtmečiai bei vyresni.

„Pirmą kartą iškeliauti vienam reikia drąsos ir pasiryžimo. Tačiau svarbiausia – pasidomėti šalimi, į kurią vykstate, įsidėmėti esmines saugaus keliavimo taisykles, apie išvyką būtinai informuoti artimuosius bei aiškiai žinoti, kaip elgtis ir kur kreiptis sunegalavus ar nutikus nemaloniam incidentui“, – sako BTA asmens draudimo specialistas Andrius Žilėnas.

Pasak jo, net ir trumpose kelionėse pasitaiko įvairių nesklandumų ar sveikatos sutrikimų, iš kurių dažniausi – galūnių lūžiai, raiščio patempimai, skrandžio problemos, apsinuodijimai ar peršalimai.
„Sveikatos sutrikimų, užsienio šalyse nuvedančių iki gydymo įstaigos, pasitaiko įvairių, todėl būtina po ranka laikyti svarbiausius kontaktus. Esame administravę itin sudėtingų atvejų, kai prireikia operacijų, sutrinka širdies darbas, tuomet ir žalos siekia tūkstančius eurų. Svarbu žinoti, kad susirgus pirmiausia reikia susisiekti su draudimo atstovais, kurie nukreips į patikimą gydymo įstaigą, ir, žinoma, perduoti žinią artimiesiems“,– sako A. Žilėnas.

Svarbiausi patarimai leidžiantis vienam į kelionę:

• Užsitikrinkite gerą interneto ryšį, kad kai norėsis bendrauti ar atsiras būtinybė perduoti žinią, būtų galima nesunkiai susisiekti su artimaisiais.

• Pasirūpinkite, kad mobiliojo telefono baterija nuolat būtų įkrauta. Tam galima naudoti ir išorines baterijas.

• Išsiaiškinkite, kokiais telefonais galite pranešti apie nelaimę šalyje, kurioje keliaujate. Užfiksuokite Lietuvos diplomatinių atstovybių kontaktus, kad reikalui esant galėtumėte susisiekti.

• Pasirūpinkite kokybišku kelionės draudimu, nes jeigu įvyks nenumatytas atvejis, būsite tikri, kad nenukentėsite finansiškai ir bus galima gauti ne tik medicininę pagalbą, bet slaugą ar lydintįjį asmenį, turėti galimybę kompensuoti papildomas viešbučio išlaidas.

• Turėkite profesionalų kelionių konsultantą, kurio kontaktus galite duoti artimiems žmonėms, ir pačiam prireikus patarimo ar pagalbos turėsite profesionalią pagalbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)