Daugiau nei 70 šalių apkeliavęs Jokūbas Laukaitis yra tikra „Youtube“ žvaigždė, jis savo kanale turi daugiau nei 400 tūkstančių prenumeratorių. O jo sukurtas siužetas apie Lietuvą sulaukė daugiau nei milijono peržiūrų ir tapo tikra sensacija, apie kurią kalbėjo visi. Ir nors vaikinas kuklinasi žvaigždės statuso, jo darbai ir pasiekimai kalba patys už save – šiandien jis pasauliui pristato Vilnių.

„Anksčiau negalvojau, kad tai smagus miestas. Maniau, kad yra geresnių. Bet dabar, kai nuolat keliauju ir galiu Vilnių palyginti su daugybe kitų miestų, galiu pasakyti, kad Vilnius yra absoliučiai nerealus“, – sako 10 minučių trukmės Lietuvos sostinę užsieniečiams pristatantį vaizdo klipą sukūręs J. Laukaitis.

Savo naujausiame siužete jis glaustai ir žaismingai apžvelgia įdomiausius Vilniaus aspektus: istoriją, įdomiausius miesto rajonus, žmones, maisto įvairovę, susisiekimą, lankytinus objektus – ne tik populiariausius tarp turistų, bet ir savo mėgstamus, tokius kaip Šiuolaikinio meno centrą, MO muziejų, Halės turgų, Vingio parką.

Jokūbas Laukaitis drauge su Vytautu Jašausku kurdami šį siužetą bendradarbiavo ir su Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“.

„Miesto turtas yra ne tik gatvės ir pastatai, o ir kūrybingi, aktyvūs, plataus akiračio žmonės. Būdamas pasaulio piliečiu, Jokūbas yra tikras Vilniaus ambasadorius, padedantis skleisti žinią apie Vilnių pasauliui, – sako „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė. – Mūsų bendradrabiavimo dėka gimė pasakojimas apie Vilnių, kuris yra įkvepiantis, šiuolaikiškas ir kartu autentiškas daug pasaulio mačiusio žmogaus žvilgsnis į gimtą miestą.“

Pasak jos, daug sekėjų turinčios socialinių tinklų žvaigždės suteikia galimybę žinią paskleisti didelei tarptautinei auditorijai. „Youtube“ kanalas, jaunesniajai kartai atstojantis tradicinę televiziją, yra vieta, kurioje daugelis vartotojų ieško kelionių patarimų.

Žinomas keliautojas J. Laukaitis DELFI papasakojo, kokių reakcijų sulaukė po filmuko apie Lietuvą ir kas paskatino siužeto apie Vilnių gimimą.

– Lygiai prieš metus DELFI TV studijoje pristatėme tavo sukurtą filmuką apie Lietuvą. Kaip jį sutiko lietuviai? Kokių atsiliepimų girdėjai iš užsieniečių?

– Tiek Lietuvoje, tiek užsienyje gyvenantys tautiečiai sakė, kad išvydę vaizdo klipą pradėjo labiau mylėti savo šalį. Filmukas jiems priminė, kad pas kaimynus žolė nėra šimtą kartų gražesnė. Man smagiausia, kad sulaukiau daug žinučių iš užsieniečių, kuriuos šis filmukas paskatino atvykti į Lietuvą pakeliauti, studijuoti ar net kurį laiką čia pagyventi. Prieš porą savaičių, filmuojant Vilniaus gatves, prie manęs priėjo žmogus iš Panamos. Jis norėjo pasisveikinti ir pasakyti, kad išvydęs filmuką apie Lietuvą atvyko čia studijuoti.

Dalia Vaitkutė-Šiaulienė, Jokūbas Laukaitis

– Minėjai, kad filmuką apie Lietuvą kūrei dėl to, jog sulaukdavai daugybės klausimų apie savo gimtąją šalį. Papasakok, kaip kilo mintis sukurti filmuką apie Vilnių.

– Idėja sukurti vaizdo klipą apie gimtąjį miestą kilo keliaujant Tailando džiunglėse. Filmu, kurį sukurti užtruko apie 4 mėnesius, norėjau pranešti pasauliui, kad Vilnius yra nuostabus. Anksčiau negalvojau, kad tai smagus miestas. Maniau, kad yra geresnių. Bet dabar, kai nuolat keliauju ir galiu Vilnių palyginti su daugybe kitų miestų, galiu pasakyti, kad Vilnius yra absoliučiai nerealus.

Be to, apie Vilnių žino palyginus nedaug žmonių, kaip, pavyzdžiui, apie Paryžių ar Barseloną, todėl peržiūrėjęs 10 minučių filmuką užsienietis sužinos apie Vilniaus istoriją, maistą ir lankytinas vietas. Ir tikiuosi susigundys čia atvykti.

– Vilniuje yra tikrai daug lankytinų vietų, apie kurias net ne visi vilniečiai žino. Ką pats naujo atradai, sužinojai apie savo gimtąjį miestą?

– Tikslesnis žodis būtų „atradau“. Visas filmuke rodytas vietas žinojau, bet kai kurias atradau iš naujo. Pavyzdžiui, TV bokšte paskutinį kartą lankiausi būdamas šešerių, tad pakilus ten filmavimo metu vėl patyriau daug puikių emocijų.

Jokūbas Laukaitis pristato Vilnių

– Filmuke atskirą dėmesį skyrei ir sostinėje gyvenantiems žmonėms. Ar galėtum įvardinti kuo vilniečiai išsiskiria nuo kitų šalies gyventojų?

– Vilnius yra pats tolerantiškiausias ir visapusiškiausias šalies miestas. Kasdien miesto gatvėse matau daug užsieniečių, kurie čia ne tik keliauja, bet ir gyvena, studijuoja ar dirba. Kai augau, Vilniuje viso to nepastebėdavau, todėl matau, kaip sparčiai miestas modernėja ir tampa atviresnis kitoms kultūroms. Nors per savo keliones visame pasaulyje sutikau šimtus nuostabių žmonių, širdis nuolat mane grąžina pas gimtojo miesto žmones.

– Šį tavo filmuką padėjo kurti Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“. Kuo jie prisidėjo?

– Filmą apie Lietuvą sukūriau savo lėšomis, be jokio finansavimo, tačiau jam išpopuliarėjus žmonės ėmė piktintis, kad prie kūrinio neprisidėjo vyriausybinės organizacijos, kad viską turėjau daryti savo lėšomis. Norėjau paskleisti pozityvią žinutę, bet iššaukiau kritikos laviną įvairioms organizacijoms, ko tikrai nesiekiau.

Šį kartą šovus idėjai sukurti filmą apie sostinę pats nusprendžiau parašyti vyriausybinėms agentūroms ir išvengti žmonių kritikos. Prisipažinsiu, nesitikėjau sulaukti teigiamų atsakymų, juk numaniau kiek ten daug biurokratijos. Vis dėlto, parašęs agentūrai „Go Vilnius“, iš karto sulaukiau jų palaikymo ir noro dirbti drauge bei finansuoti filmuko kūrimą.

Jokūbas Laukaitis

– Filmo pabaigoje ragini dalintis šiuo filmuku su grotažyme – ExploreVilnius. Kvieti ne tik tyrinėti Vilnių, bet ir skleisti šią kuo plačiau, tiesa?

– Taip, sugalvojau raginti žmonės, kurie dalinasi filmuku apie Vilnių šalia užrašyti #ExploreVilnius. Aišku, svarsčiau ir šmaikštesnius variantus, pavyzdžiui, #kebabas. Juokauju! Taigi, jei keliaudami užsienyje susidursite su klausimu „Kas tas Vilnius“, parodykite jiems šį filmuką. Ir, žinoma, dalinkitės šiuo filmuku su grotažyme ExploreVilnius bei skleiskite žinią apie nuostabią mūsų sostinę.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI TV konferencijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)