Mintis mesti darbus ir leistis į ilgą kelionę Justinai ir Audriui kilo dar gerokai prieš pandemiją. Iki tol pora mėgino suderinti keliones ir darbą, bet vis dažniau pasvajodavo keliavimą paversti gyvenimo būdu.

„Viskas įvyko labai spontaniškai – vieną dieną gavau Audriaus žinutę, kurioje jis pasidalijo filmuku, kaip įrenginėjami automobiliniai namai. Per kelias minutes nusprendėme, kad būtent taip ir keliausime, nors anksčiau nesame kemperiavę. Tai buvo visiškai nauja patirtis, nežinojome, ko tikėtis, todėl beveik metus rinkome informaciją internete – tiek apie įrengimo procesą, tiek ir apie patį vanlife gyvenimo būdą“, – Delfi pasakojo Justina.

– Stebina ne tik jūsų kelionės užmojai, bet ir tai, kad savo rankomis įsirengėte automobilinį namelį. Ar pirkote naują automobilį, ar perdarėte turimą? Ką reikėjo pakeisti automobilyje, jog jis virstų komfortišku namu?

– Pirmiausia įsigijome automobilį. Pusmetį po visą Europą ieškojome tinkamo varianto, galiausiai tokį radę nuskridome į Vokietiją ir parvažiavome jau su būsimu automobiliniu namu.

Žinoma, kad naujas pirkinys virstų namais, reikėjo įdėti daug darbo ir pakeisti praktiškai viską. Įsirengėme šilumos, garso ir vibroizoliaciją, elektros sistemą, santechniką ir net dušą su vandens filtravimo sistema. Tuomet prasidėjo vidaus apdaila. Kadangi IKEA baldų autobusiukams neparduoda, teko patiems nuo nulio pasigaminti visus baldus.

– Jūsų naujieji namai tikrai atrodo įspūdingai! Kiek kainavo ši transformacija?

– Pats autobusiukas kainavo 8 tūkstančius eurų, o automobilio paruošimas kelionei ir įrengimas – dar tiek pat. Ir, žinoma, septynis mėnesius juodo darbo.

Keliaujate jau daugiau nei mėnesį. Ar savo naujajame būste pastebite kokių nors trūkumų, kurių neapgalvojote projektuodami automobilinį namą? O gal atvirkščiai – kažkurioms detalėms skyrėte daugiau dėmesio, nei reikėjo?

– Konkrečių trūkumų kol kas nepastebėjome, tačiau, kaip ir kiekvienuose namuose, yra dalykų, kuriuos su laiku norėtųsi patobulinti. Taip pat yra kelios smulkmenos, kurių nespėjome pasidaryti būdami Lietuvoje, tad planuojame įsirengti kelyje. Pavyzdžiui, viduje vis dar neturime stalo, prie kurio galėtume dirbti ir valgyti, tad, jei oras lietingas ir negalime valgyti lauke, dažniausiai tai daryti tenka lovoje.

– Kurias šalis jau spėjote aplankyti?

– Dėl pandemijos teko šiek tiek pakoreguoti ir nukelti savo kelionės planus. Planavome iškeliauti vasaros pradžioje, bet teko palaukti iki vasaros vidurio, taigi keliaujame jau truputį daugiau nei mėnesį.

Per šį laikotarpį aplankėme Lenkiją, Slovakiją, Austriją, Vokietiją bei Šiaurės Italiją, o dabar esame Šveicarijoje. Sėdime paplūdimyje ir atsakinėjame į jūsų klausimus.

– Koks jūsų kelionės planas? Esate susidarę maršrutą, kurias šalis norėtumėte aplankyti, ar keliaujate pagal nuotaiką, orą?

– Esant dabartinei situacijai, stengiamės per daug neplanuoti ir keliaujam gana spontaniškai. Dažniausiai esame numatę dvi kryptis, kur galėtume keliauti toliau, ir bandome išsirinkti iš jų.

Prieš savaitę niekaip negalėjome apsispręsti, ar keliauti į Šveicariją, ar į Pietų Italiją, tad paskelbėme balsavimą savo instagrame ir atsidūrėme Šveicarijoje. Gyvenimas kelyje kasdien pateikia įvairiausių iššūkių ir dažniausiai ne viskas klostosi pagal planą, tad spontaniškumas ir keliavimas be griežto plano leidžia labiau džiaugtis pačiu kelionės procesu.

– Pandemijos metu šalių ribojimai nuolat kinta – kaip tai koreguoja jūsų kelionės planus? Ar jaučiatės saugiai keliaudami užsienyje?

– Stengiamės sekti šalių, į kurias keliaujame, ribojimus. Kol kas jokių pokyčių dėl keliavimo šalyse, kuriose lankėmės, neįvyko. Mus visuomet labiau žavėjo gamta nei miestai. Dėl dabartinės situacijos ir pandemijos dar daugiau laiko praleidžiame gamtoje, tačiau stengiamės aplankyti miestus, kuriuose dar nesame buvę.

Keliaudami visuomet bandydavome aplenkti turistines vietas, bet šiuo laikotarpiu keliautojų srautai labai sumažėję, todėl turime puikią galimybę aplankyti labiausiai lankomas vietas, kurias anksčiau dėl didelio turistų srauto tikriausiai būtume lankę tik ne sezono metu.

Nepraleidžiame progos pabendrauti ir su vietiniais, žinoma, laikydamiesi saugaus atstumo. Kiekvienoje šalyje galioja skirtingos taisyklės, tad jei iškyla kokių nors klausimų arba reikia rekomendacijos, visuomet bandome gauti atsakymus iš vietinių.

– Kur sustojate nakvynei? Ar tai darote specializuotose vietose, ar kur tik norite?

– Keliaudami stengiamės surasti vietą, kur galėtume sustoti nakčiai nemokamai. Kadangi mūsų automobilis iš išorės atrodo kaip paprastas keleivinis autobusiukas, galime sustoti ne tik specializuotose kemperių aikštelėse. Be to, visus patogumus, tokius kaip dušas, elektra, turime įsirengę, tad galime keliauti laisviau ir praleisti naktį tiesiog laukinėje gamtoje. Per daugiau nei mėnesį kempinge miegoti teko tik vieną kartą, kai lankėmės Venecijoje.

– Gyvendami automobiliniame name tikrai sutaupote, nes nereikia išlaidauti viešbučiams, tačiau kuras, kelių mokesčiai, kempingai taip pat kainuoja nemažai. Ar tikrai taip keliauti pigiau?

– Taip, tikrai pigiau. Aplankėme penkias šalis, nuvažiavome 3880 kilometrų ir mums abiem pavyko neviršyti 1307,67 eurų sumos. Visą mėnesį fiksavome savo išlaidas: maistui išleidome 410,86 Eur, kurui – 352,83 Eur, kavinėse – 116,5 Eur, stovėjimo aikštelėse – 57 Eur, vinjetėms – 62,58 Eur, kelių mokesčiams – 29,30 Eur, kempingui – 24,40 Eur, keltuvams, autobuso bilietams – 51 Eur, internetui – 75 Eur, asmeninės išlaidos – 128,20 Eur. Kadangi jokių įsipareigojimų, tokių kaip buto nuoma, Lietuvoje neturime, tai – mūsų visos mėnesio išlaidos.

– Metėte darbus, tačiau maistas vis tiek kainuoja. Keliaujate iš santaupų?

– Turime santaupų kelionei, taip pat truputį dirbame kelyje. Audrius yra fotografas, tad bendradarbiaujame su vienu dideliu prekės ženklu Lietuvoje ir kuriame jiems socialinių tinklų turinį.

– Ar šioje kelionėje jau teko susidurti su iššūkiais?

– Kol kas viskas klostosi gana sklandžiai ir rimtesnių nesklandumų neteko patirti. Tačiau turėjome vieną gana juokingą situaciją Tirolyje, Austrijoje, kai teko pirmą kartą susipažinti su miško policija.

Iki tol sėkmingai miegodavę ne specializuotose vietose, iš pareigūno sužinojome, jog skirtinguose šalies regionuose galioja skirtinga tvarka, ir šiame regione miegoti ne kempinguose draudžiama. Džiaugiamės, jog gavome ne baudą, o tik pasiūlymą keliauti į artimiausią kempingą. Tąkart atsisveikinome nakčiai su Austrija ir nuvažiavome iki netoliese esančios Vokietijos, kur ramiausiai praleidome naktį.

– Kiek laiko planuojate keliauti? Ar turite numatę kelionės tikslą?

– Iškeliavome neribotam laikui, galbūt tai bus metai, gal penkeri, kol kas nežinome. Turime tikslą vieną dieną savo van’ą nuplukdyti į Pietų Ameriką ir pakeliauti ten. O tolimesni planai tikriausiai susidėlios kelionės metu.

Justinos ir Audriaus kelionę galite sekti instagrame.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (315)