Kornelija Kupšytė, violončelininkė


Keliones dažniausiai planuoju metų eigoje. Šiaip kelionės visada yra mintyse, nes norisi išvažiuoti, pailsėti, bet kadangi visada yra daug darbų, suplanuotų koncertų daug, tai sunku į priekį numatyti. Kiek teko keliauti, bilietus perku porą mėnesių prieš kelionę.

Dažniau keliauju užsienyje. Turbūt didžiausią įspūdį paliko Kanada. Ten esu buvusi du kartus, tačiau stengiamės keliauti ten, kur dar nesame buvę, pamatyti tai, ko dar nesame matę. Žinoma, labai traukia šilti kraštai, kur daug saulės, nes Lietuvoje tikrai šilumos kartais trūksta.

Šiuo metu labiausiai turbūt norėčiau nuvykti į Madeirą, taip pat ir į žemyninę Portugalijos dalį. Labai daug gerų atsiliepimų girdėjau apie tuos kraštus. Kas buvo iš pažįstamų ir draugų, visi rekomenduoja nuvykti bei pamatyti.

Kelionių biudžetą planuoju iš anksto, dažniausiai kiekvieną mėnesį atsidedu būtent kelionėms, kad susidėtų ta suma, tačiau tai taip pat būna kaip ir paskatinimas išvykti. Pats kelionių planavimo procesas būna įvairus, visgi dažniausiai kreipiamės į kelionių agentūras, nes taip patogiau – jie suplanuoja visas smulkmenas ir detales.

Karolis Rupkus, muzikantas


Per paskutinius penkerius metus nesu buvęs užsienyje. Dabar keliauju Lietuvoje, dažniausi maršrutai yra Vilnius, Druskininkai. Vaikai buvo maži, pasikeitė buitis, tačiau taip pat nebuvo ir didelio noro, buvo veiklos Lietuvoje, tad į užsienį vykti nebuvo didelio poreikio.

Nėra tokio vieno taško, kuris labiausiai patinka – stengiamės pamatyti kuo daugiau ir įvairesnių vietų. Pavyzdžiui, šiemet teko pamatyti Biržų kraštą, aplankėme ten keletą įdomių vietų. Žinoma, Nida labai patinka, bet gyvenant Klaipėdoje negali sakyti, kad tai kelionė. Pajūrio kraštas visada yra labiausiai savas. Juokaujame, jog kai turi viską aplinkui, kažkaip nelabai norisi kažkur važiuoti.

Dabar kažkaip labai nesidėlioja tie kelionių planai, bėgi per darbus ir tiesiog nėra laiko, kada galėtum apie tai mąstyti. Seniau su draugais esame važiavę automobiliu nuo Lietuvos iki Italijos, buvo labai smagu. Tai turbūt ta šalis, kur norisi nuvykti antrą ir dar daugiau kartų, pamatyti tai, ko nespėjai pamatyti, nes atrodo, kad ten gali žiūrėti, mėgautis ir, regis, tam galo nebus.

Dažniausiai, kaip ir visi turbūt, keliones stengiamės planuoti vasaros laikotarpiu.

Gerda Antanaitytė, architektė


Keliones planuojame labai įvairiai. Jeigu tai didesnė kelionė, planuojame gerokai iš anksto, jei tai trumpi pabėgimai ar savaitgalio kelionė, dažniausiai būna planuojama mėnuo ar kelios savaitės prieš.

Kadangi gyvename Klaipėdoje, nuolat jaučiamės kaip kurorte. Mėgstame nuvykti ir į užsienį, pavyzdžiui, mums labai patinka Italija, tačiau taip pat keliaujame ir Lietuvoje, pavyzdžiui, nuvykstame prie ežerų į kitą Lietuvos kraštą, taip pat su dviračiais į Kuršių neriją. Kai pasiilgsti keliavimo jausmo, tada yra nesvarbu, toli ar arti važiuoti.

Pati įspūdingiausia vieta, kurioje teko lankytis, yra Antarktida. Įspūdis buvo beprotiškai stiprus. Ten tikrai norėtųsi sugrįžti, sakyčiau, tai galbūt buvo net viso gyvenimo kelionė.

Patiko ir rudenį plaukti kruizu po Viduržemio jūrą. Tai labai patogus keliavimo būdas, ypač su mažu vaiku. Tai lyg viešbutis ant vandens, niekur nereikia išeiti, o miestai keičiasi.

Labai mėgstame keliauti dviračiais. Visada stengiamės keliauti ekonomiškai, neapriboti savęs galvodami, kad mums reikia labai gero viešbučio arba kažkokių itin prabangių paslaugų, dėl to ir biudžetas dažniausiai nebūna labai didelis. Viską susidėliojame taip, kad galėtume pamatyti, ką norime, apsistojame kur nors paprastai.

Keliones visada planuojame patys, mėgstame susidėlioti netradicinius maršrutus, pavyzdžiui, pamatyti architektūros objektus, nes abu su vyru esame architektai.

Evelina Novickaja, parduotuvės įkūrėja


Dažniausiai keliones planuoju spontaniškai metų eigoje. Susigalvoju, kad noriu aplankyti kurią nors šalį, ir kai pavyksta suderinti viską su darbais bei kitais dalykais, tada susiorganizuoju ir išvykstu. Taip pat būna, jog pamatau, kad bilietų kainos palankios.

Dažniau keliauju užsienyje. Labai patinka Graikija, dažnai ten grįžtu. O dabar vyksiu keliauti po Ispaniją bei Portugaliją, esu ten jau buvusi, labai patiko ir norisi tiesiog sugrįžti. Turbūt įsimintiniausia kelionė buvo Balyje. Keliavau mėnesį laiko. Buvo labai įdomu susipažinti su visiškai nauja, nepažinta kultūra.

Atskiro biudžeto kelionėms neturiu, taip pat ir neplanuoju visko iš anksto. Neturiu atskiro fondo ir specialiai kelionėms netaupau. Dažniausiai keliaujame automobiliu.

Nors keliones dažniausiai planuoju pati, jei tai pasisiūlo padaryti draugai, tikrai mielai perleidžiu šitą rūpestį jiems ir pasitikiu jų sprendimais. Man ir pačiai labai patinka viską dėlioti, susiplanuoti, kur ką pamatyti. Dar prieš išvykdama prisiliečiu prie kultūros, pažintinių dalykų, istorijos. Kelionėse patinka aplankyti kuo daugiau miestų. Visada sakau, kad augame bei tobulėjame per keliones, nes visada kažko išmokstame ir kažką naujo sužinome.

Marius Matiukas, teisininkas


Kelionių spontaniškai neplanuoju, tačiau tikrai nėra ir taip, kad planuoju jas metų pradžioje, viskas vyksta eigoje. Keliauju tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, manau, kad maršrutai po lygiai pasiskirstę.

Pasaulis labai didelis, tai net jeigu kažkur norisi grįžti, aš to nedarau, nes noriu pamatyti naujas vietas. Apskritai visos vietos labai skirtingos. Net jei kuri nors vieta pirmą kartą nepatiko, nuvykus po kurio laiko viskas gali atrodyti kitaip. Man labiausiai patinka įvairovė, tad negalėčiau išskirti, kad kažkuri vieta patiko labai, o kažkuri – ne. Patinka viskas, kas nauja.

Šiuo metu kokių nors konkrečių planų neturiu. Mano planavimas dažniausiai būna toks, kad turiu kažkokias norimas kryptis. Pavyzdžiui, dabar noriu nuvykti į Aziją, galbūt į Pietų Korėją. Stebiu kelionės bilietų pasiūlymus, juos nusiperku ir keliauju.

Konkrečiai kelionėms neatsidedu, tačiau kažkiek planuoju.

Keliones mėgstu planuoti pats, man tai netgi yra kelionių malonumo dalis, tarsi dar viena pramoga. Labai smagu susidėlioti viską: skrydžius, viešbučius, vietas, kur reikėtų nuvažiuoti. Viskas įdomu. Pavyzdžiui, Barselonoje turbūt reikia labiau atkreipti dėmesį į architektūrą, Vietname labai įdomi gamta, jeigu vyksti į miestus, tai, žinoma, įdomu muziejus aplankyti.