Vienas Lietuvos rinkoje dirbantis kelionių organizatorius jau patyrė poveikį dėl pritaikytų sankcijų, tačiau rinkos atstovai įsitikinę, kad poilsio galimybių mūsų šalies piliečiams tai neapribos, nes pasirinkimas išlieka didelis.

„Natūralu, kad keliautojams kyla daug klausimų. Atsakyti į juos ir objektyviai papasakoti, kas vyksta, yra svarbus papildomas kelionių konsultantų darbas. Kol kas viskas vyksta sklandžiai. Atsisakymų vykti į planuotas keliones nėra. O ir priežasčių atsisakyti kelionės, išskyrus tuos regionus, kur oro erdvė uždaryta, šiuo metu taip pat nėra. Tiesa, naujų užsakymų apimtis yra mažesnė nei įprastai tokiu metu. Bet tai natūrali reakcija. Keliautojai stebi, kas vyksta pasaulyje ir laukia, kas bus toliau“, – teigia Nacionalinės turizmo verslo asociacijos vadovė Žydrė Gavelienė.

Anot jos, lietuviai iš anksto suplanuotų skrydžių neatsisako. Masinio turizmo šalyse (tose, į kurias organizuojami užsakomieji skrydžiai) esminių pokyčių, dėl kurių vertėtų nerimauti keliautojams, pavyzdžiui, susijusių su skrydžiais ar viešbučiais, nėra. Tačiau dėl karo Ukrainoje ir civilinių skrydžių virš jos bei dalies Rusijos nevykdymo kai kurios kelionės gali būti apie 15-20 min. ilgesnės.

Taip pat asociacijos vadovė įspėja, kad šiemet gali keistis kelionių kainos. Pigimo pašnekovė siūlo nesitikėti. Atvirkščiai, kurortuose, kuriuose ir anksčiau buvo nemaža paklausa, kainos šiemet, palyginti su praėjusiais metais, gali didėti dėl nesaugios situacijos energijos išteklių ir valiutų rinkose bei kitų priežasčių.

Skyrybos su rusišku kapitalu keliautojams nepakenks

„Kaip tikriausiai jau žinote, sankcijos paveikė bendrovę „TUI Baltics“, nes jos akcininkai siejami su Rusija. Svarbu paminėti, kad šis kelionių organizatorius vykdo įsipareigojimus parskraidinti jau išvykusius turistus į Lietuvą bei atsiskaityti su tais, kurie įsigijo keliones vėlesniam laikui. Norintys keliauti turi galimybę rinktis iš plataus kitų organizatorių kelionių sąrašo. Juolab kad „TUI Baltics“ Lietuvoje užima gana nedidelę rinkos dalį“, – tikina Ž. Gavelienė.

Lietuvos turizmo asociacijos vykdomoji direktorė Milda Plepytė-Rainienė priduria, kad įmonės kapitalo kilmę patiems keliautojams nustatyti gali būti sunku, todėl ji siūlo keliones pirkti iš organizatorių, įkurtų Lietuvoje.

„Vietos kelionių organizatorius prižiūri Lietuvos valstybinės institucijos. Todėl šios bendrovės atitinka visas turizmo įstatymo nuostatas. Jei kelionių organizatorius įkurtas kitoje valstybėje, keliautojų interesų atstovavimas krizinėje situacijoje gali būti gerokai sudėtingesnis ir užtrukti ilgiau”, – sako M. Plepytė-Rainienė.

Lietuviai kelionių neatšaukia

Dalis lietuvių į karą Ukrainoje žvelgia su nerimu ir kelionių planavimą atidėjo. Didelė dalis visuomenės susitelkė savanorystei, pagalbai ukrainiečiams. Visgi, jau įsigytų kelionių žmonės neatšaukia.

„Bendras nerimas juntamas – naujų užsakymų sumažėjo. Žmonės racionaliai vertina situaciją, tačiau panikos nėra. Tie, kas keliones įsigijo anksčiau, jų neatšaukia“, – sako „Novaturo“ grupės generalinis direktorius Vitalij Rakovski.

Pasak įmonės vadovo, reaguodami į Rusijos pradėtą karą žmonės ėmė aktyviau domėtis, kokiame viešbutyje gyvens. Bendra tendencija – vengti rusiško ir baltarusiško kapitalo įmonių, iš Rusijos atvykstančių turistų pamėgtų viešbučių.

„Bendras patarimas – atkreipti dėmesį, ar kelionių organizatorius neturi ne tik tiesioginių bet ir netiesioginių sąsajų su Rusija, Baltarusija, ar nevykdo ten veiklos. Šie verslai gali susidurti su reikšmingomis veiklos tęstinumo rizikomis“, – aiškina V. Rakovski.

Bendrovė informuoja, kad „Novaturo“ steigėjai, kurie iki šiol yra ir mažumos akcininkai, yra Lietuvos piliečiai. Grupė nevykdo veiklos Rusijos ir Baltarusijos valstybėse. Bendrovės klientų lėšos, gautos už suplanuotas keliones, yra saugios ir apdraustos Europos Sąjungos finansinių institucijų draudimo sutartimis bei garantijomis.

Nukentės Azijos šalys, Turkija ir Egiptas

Kalbėdama apie pasaulinę rinką, Lietuvos turizmo asociacijos vykdomoji direktorė mini neišvengiamą keliautojų srautų persiskirstymą. Ji atkreipia dėmesį į tai, kad Rusija ir Ukraina – dvi labai didelės išvykstamojo turizmo šalys. Deja, šiuo metu jų situacija kardinaliai pasikeitė. Ukrainoje vykstantis karas ir Rusijos lėktuvams uždaryta Europos oro erdvė bei stabdomi tarptautiniai skrydžiai neišvengiamai neigiamai paveiks ne tik abi kariaujančias valstybes, bet ir tas šalis, į kurias paprastai atostogauti vykdavo ukrainiečiai ir rusai. Šių šalių turizmo sektoriui teks skubiai ieškoti, kuo pakeisti tūkstančius turėjusių atvykti žmonių.

Tokios pačios nuomonės ir Nacionalinės turizmo verslo asociacijos vadovė. „Kalbame apie tokį skaičių turistų, kuris gali virsti milžiniškais finansiniais praradimais, nes pritraukti turistų iš naujų rinkų ir įprastomis sąlygomis nėra lengva. O dabar tai ypač sunku“, – sako Ž. Gavelienė.

M. Plepytė-Rainienė užsimena, kad fiksuojamas itin staigus ir reikšmingas lėktuvų bilietų kainų šuolis tam tikromis kryptimis. Pavyzdžiui, iš Rusijos į Turkiją bei Jungtinius Arabų Emyratus.

Paklausta, kokia padėtis su kelionėmis į Rusiją ir Baltarusiją, ji neslepia, kad iš Lietuvos buvo siūlomos kelionės abiem kryptimis. Tačiau jos nebuvo labai populiarios. O šiuo metu lietuviai, kaip ir daugelis kitų europiečių, į minėtas šalis nebevyksta.

Svarbu pažymėti, kad Lietuvos turizmo sektorius taip pat ieško būdų kaip padėti nuo karo nukentėjusiems asmenims: šiuo metu aktyviai bendradarbiauja su užsienio partneriais ir ambasadomis – organizuojamos užstrigusių ukrainiečių kelionės į Baltijos šalis. Vien į Lietuvą iš Madeiros, Egipto, jau atvyko ir dar atvyksta šimtai užsienyje buvusių ukrainiečių, kurie neturėjo galimybės tiesiogiai sugrįžti į tėvynę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)