Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Saugokite savo grąžą – visur pilna kišenvagių

Visame pasaulyje aktuali kišenvagių problema Italijoje žydėte žydi. Šie sukčiai merginas turistes mato kaip lengviausią grobį, tad keliaudamos Italijoje moterys turėtų ne tik prižiūrėti savo rankines, bet ir būti atsargios atsiskaitinėdamos grynaisiais pinigais.

Kišenvagiai Italijoje paprastai savo „verslu“ užsiima ne po vieną ir tai daro, pavyzdžiui, prie viešojo transporto bilietų automato. Lietuvoje būtų sunku įsivaizduoti tokią situaciją vidury dienos, tačiau Italijoje tai visai normalu ir įprasta – kišenvagiai nesistengia jūsų apvogti atsargiai ir tyliai. Vos pamatę, kad bilietų automatas jums išmeta grąžą, jie nesibaimindami stengiasi ją pagriebti. Be to, kišenvagiai nebijo imtis ir psichologinio smurto, jei bandote priešintis.

Sakysite – šauksiuosi apsauginius ir policininkus? Deja, tai ne visada padės, nes vos pasigrobę jūsų grąžą kišenvagiai deda į kojas. Ši problema Italijoje yra žinoma ne vienerius metus, tačiau priemonių jai spręsti nesiimama, tad geriau būti atsargesnėms ir dėl neapdairumo nesusigadinti geros kelionės nuotaikos.

Poliglotai, komplimentus žarstantys suvenyrų pardavėjai – dar viena grėsmė

Keliones Italijoje gadinti gali ir kitas, šiam kraštui itin būdingas dalykas – tai labai malonūs, tačiau įkyrūs suvenyrų pardavėjai. Jų pilna visur – senamiesčių gatvelėse, aikštėse, prie visų lankytinų objektų, parduotuvių, kartais – net ir gyvenamuosiuose rajonuose. Atrodo, menka čia problema, tačiau italai labiau nei kas kitas moka mandagiai prieiti ir labai nemandagiai nenueiti, kai to norėtųsi. Merginos ir šioje situacijoje yra ta suvenyrų pardavėjų auditorija, į kurią taikomasi labiausiai, mat paprastai šiuo verslu Italijoje užsiima vyrai.

Suvenyrų pardavėjai Italijoje mėgsta žavėti – sakyti komplimentus, prabilti ne viena ir ne dviem užsienio kalbomis, pasakoti, kokie puikūs ir reikalingi yra jų parduodami daiktai. Kaip elgtis, kad pavyktų išvengti suvenyrų pardavėjų atakų? Svarbiausia, stengtis neužmegzti akių kontakto, neužsižiūrėti į jų siūlomas prekes, vengti bendravimo, jei vis dėlto pokalbis užsimezga – labai aiškiai ir griežtai sakyti, kad jūsų nedomina jų siūlomos prekės, akivaizdžiai pasitraukti ir nueiti.

Svarbu žinoti ir kitokį galimą scenarijų – suvenyrų pardavėjai Italijoje ne visada paklausia, ar norite įsigyti jų prekę. Pasitaiko atvejų, kai, pavyzdžiui, parduodamą apyrankę nepažįstamas vyras tiesiog uždeda jums ant rankos, žeria komplimentus, kad būtent jums šis papuošalas tinka labiausiai, o tada ištiesia ranką ir prašo susimokėti. Tad reikia būti itin atsargioms ir esant galimybėms šiuos prekeivius apeiti kelių metrų spinduliu.

Galite likti už durų dėl netinkamos aprangos

Paprastai keliaudamos šiltuoju sezonu merginos mėgsta trumpus sijonėlius, šortukus, pečius apnuoginančius viršutinius apdarus, o čia juk dar ir Italija – svarbu atrodyti gražiai! Deja, tokia apranga gali tapti dideliu priešu keliaujant po šį architektūrinio paveldo pilną kraštą. Prie įėjimo į kiekvieną bažnyčią, katedrą, o kartais ir muziejų ar galeriją paprastai kaba ne vienas draudžiamasis ženklas.

Tarp mums įprastų draudimų fotografuoti čia negalima lankytis dėvint trumpus šortus, segint kelių nesiekiantį sijoną ar suknelę bei apnuoginus pečius. Jei jūsų apranga neatitinka reikalavimų, galite būti išprašyta apsauginių. Žinoma, prie įėjimo į lankytinus objektus ne visada stovi apsauginis, kuris dar jums įeinant paprašys apsisukti ir išeiti, tačiau už saugumą ir tvarką atsakingi darbuotojai paprastai sukiojasi viduje ir gali prieiti ir jus įspėti apie taisyklių pažeidimą. O juk tokia situacija būtų itin nemaloni, tad geriau rankinėje visada turėkite didesnę skarą ar šalį, kuriuo eidama į tokias vietas galite prisidengti pečius ar net apsisiautusios liemenį imituoti ilgą sijoną ir pridengti kojas.

Didžiausias priešas Italijoje - aukštakulniai

Nepaisant to, kad pati Italija yra aukštakulnio batelio formos ir tituluojama batų tėvyne, čia moterims reikėtų vengti plonų aukštų elegantiškų kulniukų. Net ir visada stilingi italai šioje šalyje kasdienai neavi įspūdingų, akį traukiančių batų, mat tokiu atveju kelionė į darbą ar namus taptų dvigubai ar net trigubai ilgesnė.

Visa Italija – tai nelygios senamiesčio gatvelės, siauri takai, nesibaigiantys laiptai ir laipteliai, tad įsivaizduokite savo pasivaikščiojimą romantiškais senamiesčiais, kai nuolat tenka kamuotis dėl senamiesčio grindinyje įstrigusių kulniukų ar kentėti milžinišką kojų skausmą kopiant senoviniais laiptais. Be to, aukštakulnių avėjimas Italijoje gali būti ne tik nepatogus ar skausmingas, bet ir nesaugus – dauguma laiptų šioje šalyje yra akmeniniai, tad dažniausiai slidūs ir pavojingi lipant aukštakulniais. Tad merginoms tikrai nereikėtų planuoti pasivaikščiojimų Italijoje aukštakulniais.