Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Buvo 1964 metai. Ieties metimo pasaulio čempionas Regas Spearsas iš Australijos neturėjo pastovaus darbo ar kito nuolatinio pajamų šaltinio. Jis buvo įstrigęs Jungtinėje Karalystėje, desperatiškai siekė dukters gimimo dienai grįžti į gimtinę, tačiau niekaip nesugalvojo, kaip jam neturint pinigų bilietui parkeliauti. R. Spearsas visą naktį gėrė su savo kolega ieties metiku Johnu McSorley ir abiem vyrams kilo mintis, kad australas galėtų parkeliauti oro paštu, o didelių matmenų medinę dėžę – pasigaminti pats.

Kaip dauguma „girtų“ idėjų, šioji buvo siaubinga, nors ir viskas pavyko. R. Spearsas buvo dirbęs oro uosto krovinių skyriuje, tad žinojo daug pašaliniams nežinomos informacijos. Draugai pagamino maksimalaus leistino dydžio oro pašto dėžę, joje pritvirtino diržus, už kurių jis galėtų laikytis.

Dėžė buvo sukonstruota taip, kad iš abiejų pusių R. Spearsas galėtų įeiti ir išeiti tuomet, kai jau bus lėktuve. Į kelionę vyras pasiėmė pasą, drabužių, spagečių skardinėse, vandens buteliuose ir saldainių. Su visomis „atsargomis“ dėžėje įsitaisiusį draugą J. McSorely nuvežė į Hitrou oro uostą.

Žinoma, jus domina dar vienas neatsakytas klausimas. Prireikus į tualetą, australas naudojo tuščius butelius.

Kelionė beveik nuo pat pradžių buvo tikras siaubas. Dėl stipraus rūko Londone skrydis buvo atidėtas net 24 valandoms. Kai lėktuvas pagaliau pakilo, ieties metikas iš Londono buvo nuskraidintas į Paryžių, paskui į Bombėjų, kur žemyn galva kelias valandas teko praleisti ant asfalto kaitrioje saulėje.

Kai pagaliau vėl pakilo į orą, teko neplanuotai leistis papildyti kuro atsargas Singapūre. Iš Londono Hitrou oro uosto iki Perto jis keliavo 63 valandas ir įveikė apie 21 tūkstantį kilometrų. Dėžė su R. Spearsu atsidūrė krovinių skyriuje, čia jis radęs įrankių išpjovė skylę ir išlipo. Persivilkęs švariais drabužiais išsitraukė pasą ir išėjo iš oro uosto.

Iš Perto savo namus Adelaidėje gudruolis pasiekė autostopu. Neverta net sakyti, kad šeima buvo labai nustebinta. Vienintelė šioje odisėjoje australo padaryta klaida – jis pamiršo pranešti J. McSorley, kad sėkmingai pasiekė Australiją. Pastarasis, nesulaukęs žinių, paskambino žurnalistu dirbančiam draugui ir kilo tuo metu neregėto masto spaudos ažiotažas.

Pats R. Spearsas tvirtina, kad sunkiausiu dalyku visoje šioje istorijoje tapo ne patirti nepatogumai, o siekis įtikinti savo žmoną, kad jis sako tiesą. „Ji manimi netikėjo. Vis dėlto, paskui viską apmąstė ir pagalvojo, „Jis turėjo tai padaryti, priešingu atveju, kaip kitaip būtų parvykęs?“ Galiausiai ji su tuo susitaikė“, – prisimena australas.

Dabar R. Spearsui 73 metai ir jis vis dar gyvena Australijoje, kur kelis dešimtmečius užsiėmė narkotikų kontrabanda ir už tai porą kartų kalėjo. Sakykite ką norite, bet tai neeilinių sugebėjimų žmogus.