Pajusti ryšį

Gyvenimas – pilnavertė būtis pasaulyje, kuriame viskas tarpusavyje susiję. Ši mintis puikiai pažįstama ir europiečiams, tačiau Rytuose ji įgauna visai kitą prasmę ir svarbą.

„Jeigu žmogus save suvokia kaip dalį nedalomo vienio, jis rūpinasi viso, kas gyva, gėriu. Juk budizmas moko, jog blogis, nukreiptas kad ir prieš nekaltą karvę ar šunį, atsigręžia prieš mus pačius. Todėl gatvėmis laisvai vaikšto gyvūnai, niekas jų neskriaudžia, o žmonės, kad ir nepažįstami, visada pasirengę vienas kitam padėti“, - paaiškina psichologas Jevgenijus Osinas žurnale „Psychologies“.

Kompromisų paieškos

Socialinės psichologijos specialistas Richardas Nisbettas pažymi: jeigu Vakarų kultūrai priklausančio žmogaus dėmesys sutelktas į konkretų objektą, Azijoje gyvenantis žmogus susitelkęs į aplinką, visumą. Be to, pavyzdžiui, amerikietis bet kokia kaina stengsis pasirinkti vieną iš galimų problemos sprendimo būdų ir siaubingai nervinsis, negalėdamas to padaryti, o Rytų kultūros žmonės stengiasi priimti ir suderinti abu variantus, jie ieško kompromisų.

„Tokia tendencija aiškiai pastebima ir jų santykyje su supančia aplinka. Sakykime taip: pastatai ir tiltai statomi taip, kad neišsiskirtų peizaže, jie turi susilieti su natūraliu kraštovaizdžiu, o ne atrodyti kaip prašalaičiai – tai pats akivaizdžiausias gebėjimo rasti geriausią kompromisą pavyzdys“, -teigia psichologas J. Osinas.

Sukurkite save iš naujo

Rytai mumyse pažadina „vandenyno jausmą“ – imame jaustis kaip kruopelytė druskos, ištirpusi didžiuliame galingame vandenyne. Tai visų vidinių užtvarų griūties momentas, tad nieko keisto, jog kartais atvykėliai iš Vakarų tokiomis akimirkomis pajunta stiprų nerimą, nesaugumo jausmą. Tad nereikėtų į tokią patirtį nerti stačia galva – prie vidinės laisvės pratinkitės po truputį.

Dviejų pasaulių susitikimas

Azijos regionas pasižymi nuolatiniu dvasiniu augimu ir tobulėjimu. „Ten, tarsi didžiuliame puode, susimaišo tradicinė kultūra ir vakarietiškos naujovės, komforto siekis ir nenoras prisirišti prie materialinių vertybių, kolektyvizmas ir asmeninės iniciatyvos. Rytai ieško naujų kelių, tačiau net negalvoja atsisakyti savo identiteto“, - pažymi J. Osinas.

„Ypač keri nedidelės šalys, pavyzdžiui, Singapūras arba Honkongas. Ant civilizacijos pamatų joms pavyko sukurti kai ką unikalaus, nepasiekiamo ir nepakartojamo nei Europai, nei Amerikai – bendruomenę, kuri kliaujasi savo suformuotomis taisyklės ir viską kuria savo, o ne svetimomis rankomis. Tai pati nuoširdžiausia ir labiausiai įkvepianti žinia visam pasauliui“, - teigia rašytojas ir žurnalistas, dirbęs tose šalyse, Jurijus Sigovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)