Anot kelionių organizatorius Rimvydo Širvinsko-Makaliaus, vis dar yra manančių, jog kruizai – tik vyresnių žmonių pamėgtas poilsio būdas, bet iš tikrųjų jį vis aktyviau renkasi ne tik poros ir šeimos, bet ir draugų kompanijos ar net solo keliautojai.

„Mitas, jog į kruizus leidžiasi tik vyresnio amžiaus asmenys, vis dar gajus, bet galiu jį paneigti. Kruiziniais laivais plaukioja ir jaunimas, ir šeimos su mažais vaikais, ir vyresnio amžiaus keliautojai, tačiau visi jie randa, ką įdomaus laive nuveikti. Čia nenuobodžiauja nei aktyvių atostogų mėgėjai, nei ramaus, pasyvaus poilsio pasiilgę. Laive gausu pačių įvairiausių pramogų – baseinai, pirtys, sporto klubai, vandens kalneliai, įvairūs pasirodymai, vaikų žaidimų kambariai, klubai, barai, restoranai ir dar daugybė kitų, o kiekvieno sustojimo metu yra galimybę susipažinti su vis kita šalimi“, – paaiškina Makalius ir priduria, jog turbūt nėra malonesnio būdo keliauti iš taško A į tašką B.

„Paprastai iš vienos šalies į kitą keliaujame automobiliu, autobusu ar lėktuvu, o kruize tu ne tik plauki iš vienos vietos į kitą, bet visą laiką mėgaujiesi procesu. Kitaip tariant, tai turbūt pats maloniausias būdas keliauti ir pažinti svečias šalis.“

Cruise ship MSC Opera

Taip pat daugeliui vis dar atrodo, kad kruizas – tai brangi kelionė. Bet Rimvydas Širvinskas-Makalius patikina, kad tikrai taip nėra: „Tokia kelionė gali kainuoti panašiai kaip ir atostogos Turkijoje, Graikijoje ar Ispanijoje.“

Pasak keliautojo, yra dvi galimybės renkantis kruizą: įsigyti tik plaukimą kruizu, patiems susidėliojant programą ant kranto, arba pirkti pilną kelionės paketą. Ekskursijas galima įsigyti ne tik kelionių agentūrose, bet ir pačiame laive ar sustojimo uostuose, kur, tik išlipus iš laivo, pasitinka įvairių paslaugų, pramogų organizatorių atstovai.

„Savarankiškų paketų kainos asmeniui prasideda maždaug nuo 400 eurų, pilnų paketų kainos – nuo 600 eurų. Keliaujant dviem suaugusiesiems ir vienam arba dviem vaikams iki 12 m., kai visi asmenys apgyvendinami vienoje kajutėje, vaikams kelionės kaina siekia tik apie 140 eurų (uosto mokesčiai)“, – paaiškina jis.

Kruizai

Kruizų kainos, pasak pašnekovo, apima ne tik numatytą nakvynių skaičių pasirinktoje kajutėje, bet ir gerokai daugiau: pradedant nuo pilno maitinimo iki laivo teatre vykstančių pasirodymų. Visgi reikėtų žinoti, kad nors vanduo, kava ir arbata bufeto restoranuose yra nemokama, kiti gėrimai kruizo metu yra apmokestinami. Vanduo buteliuose kainuos apie 2-3 eurus, alkoholinis kokteilis – apie 6 eurus. „Jeigu norite tikrų „viskas įskaičiuota“ atostogų, už specialią kainą galima įsigyti gėrimų paketus, į kuriuos įskaičiuoti tiek alkoholiniai, tiek nealkoholiniai gėrimai“, – pataria jis.

Keliautojas pataria susiplanuoti išlaidas atvykimui iki numatytos išvykimo vietos ir tai nėra tik skrydis: „Patarčiau atvykti į išvykimo uostą diena anksčiau nei numatyta. Kartais tai yra vienintelis būdas užtikrinti, kad nepraleisite savo laivo, kas nutinka dažniau, nei manote. Be to, yra ir kitas privalumas – kitą dieną šviežiomis galvomis ir pailsėję po kelionės leisitės į naujus nuotykius“.

Tiesa, anot R. Širvinsko, kruizų populiarumas dar nėra grįžęs į priešpandeminį lygį, tarp laivų yra didelė konkurencija, dėl ko visuomet laimi keliautojai.

Kruizas į Braziliją

Įdomu ir tai, jog net 4 iš 5 keliautojų kartoja kelionę kruizu, o anot R. Širvinsko,toks keliavimo būdas sparčiai populiarėja ir tarp lietuvių. Vis dėlto, pirmą kartą plaukiantiems kyla daug klausimų, todėl keliautojas pateikė atsakymus į pačius populiariausius.

Ar kruizai labiau tinka ekskursijų ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjams ar norintiems tingaus poilsio?

Visuose kruizuose kelionės tvarka labai panaši: ryte laivas atplaukia į uostą ir išleidžia keleivius, o vakare, visiems sugrįžus, laivas išplaukia. Taip pat į daugumą kruizų įeina ir „jūros dienos“ (sea days, – angl.), kurių metu laivas vien plaukia. Miestuose, kuriuose stoja laivas išlipti tikrai nebūtina – jei norite galite visą dieną mėgautis laivo siūlomomis pramogomis ir degintis prie denyje esančių baseinų.

Laivuose sudaroma galimybė laiką leisti kaip tik nori, o ir veiklos ras kiekvienas: nuo alpinizmo sienelių, bėgimo takų aplink laivą, baseinų, laisvo kritimo kapsulių, kino teatrų po atviru dangumi, SPA centrų iki ledo čiuožyklų, meno galerijų ir, žinoma, aukščiausio lygio pasirodymų kas vakarą. Pasirodymus rengia aukščiausio lygio Brodvėjaus žvaigždės, visame pasaulyje žinomi atlikėjai, o viena iš kampanijų neseniai visą sezoną naujame savo laive rengė „Cirque du Soleil“ pasirodymus.

Ar galima keliauti su vaikais?

Tikrai taip. Tiek vaikams, tiek suaugusiesiems kruiziniuose laivuose pramogų yra tikrai pakankamai. Vaikams čia būna įrengti žaidimų kambariai, vandens kalneliai, vyksta diskotekos ir kiti užsiėmimai. Didesniuose kruiziniuose laivuose vaikų pramogoms būna skirtas net visas aukštas, kuriame pramogos suskirstytos pagal amžių ar temas. Vaikiškos programos vyksta visą dieną, o ypatingai yra pakankamai intensyvios vakarais. Atskira laivų dalis skirta įvairaus amžiaus vaikams – VR pramogoms, 5D filmams, įvairiausiems žaidimams. Taip sudaromos puikios sąlygos ne tik vaikams, bet ir tėvams, kurie atvyko atostogų. Laivuose kūdikius ir mažylius prižiūri auklės vaikų kambariuose, beje, dažniausiai be jokio papildomo mokesčio.

Kruizas į Braziliją

Kaip rasti visą informaciją apie tai, kokios pramogos vyks laive kruizo metu?

Kiekvieną dieną į svečių kajutes pristatomas specialus laikraštis su svarbiausia kelionės informacija (išplaukimo ir atvykimo laikas, tos dienos kelionės tikslas, nuplaukiamas atstumas ir kitos įdomybės), to vakaro renginiais, šou pasirodymų laikais ir aprašymu, to vakaro rekomenduojamu aprangos kodu, visų laive esančių barų, restoranų, baseinų, parduotuvių darbo laikais. Veiksmo laive tikrai labai daug, todėl toks laikraštis, gaunamas kasdien, padeda susidėlioti tos dienos planus.

Ką rekomenduojama pasiimti į kelionę kruiziniu laivu?

Viską, ką pasiimtumėte į poilsinę kelionę viešbutyje. Čia viskas panašiai, tik viešbutis – ant vandens! Tačiau vienąkart, kruizo metu, laive vyksta „gala“ vakarienė, kurioje, pagal taikomą aprangos kodą, reikia vilkėti vakarinius rūbus. Taip pat yra rengiama ir baltoji vakarienė, kurioje aprangos kodas – balta spalva.

Kruizas į Braziliją

Kokios paslaugos jau yra įskaičiuotos į kruizo kainą?

Kruizo kaina apima ne tik numatytą skaičių nakvynių pasirinktoje kajutėje (joje rasi viską, ką randi įprastame viešbutyje: TV, vonios kambarys su dušo kabina, vonios ir paplūdimio rankšluosčius, dušo reikmenis ir kt.), bet ir gerokai daugiau:
• Pilnas maitinimas (bufeto tipo restoranas veikia nuo ankstaus ryto iki maždaug 1 valandos nakties). Vakarienės keliausi į „a la carte“ restoraną, kur visuomet turėsi savo staliuką, patiekalus rinksiesi iš meniu, o Tavo patogumu ir gera patirtimi restorane pasirūpins padavėjai;
• Baseinas, gultai, dienos animacija (įvairiausi žaidimai ir konkursai);
• Gyvos muzikos vakarai daugybėje laivo barų;
• Beveik kas vakarą pagrindiniame laivo teatre vykstantys šou pasirodymai (dažniausiai net kelis kartus per vakarą, todėl galėsi nuspręsti – nori šou prieš ar po vakarienės);
• Sporto klubas.

Kokios galimos papildomos išlaidos laive?

Nors vanduo, kava ir arbata bufeto restorane yra nemokami, kiti gėrimai kruizo metu yra apmokestinami. Vanduo buteliuose kainuos apie 2-3 Eur, alkoholinis kokteilis – apie 6 Eur. O jeigu norite tikrų „viskas įskaičiuota“ atostogų ir dėl suvartotų gėrimų kiekio sukti galvos nesinori, už specialią kainą gali įsigyti gėrimų paketus, į kuriuos įskaičiuoti tiek alkoholiniai, tiek nealkoholiniai gėrimai. Turint tokį paketą, pasirinktų gėrimų kiekis neribojamas. Paketą būtina užsakyti visai kruizo trukmei.

Laive yra ir papildomai apmokestinamų pramogų (kiekviename laive pasiūla skiriasi), tokių kaip boulingas, 4D kinas, SPA ir masažai, išskirtiniai „a la carte“ restoranai, DUTY FREE ir kitos parduotuvės, grožio salonas, kazino.

Kruizai

Kaip atsiskaitoma už paslaugas laive?

Prieš patenkant į kruizinį laivą, kiekvienam keliautojui yra suteikiama kruizo kortelė, kurioje yra įvesti asmens duomenys bei pateikta keliautojo nuotrauka. Tik su šia kortele bus galima atsiskaityti už papildomas paslaugas laive. Kruizo kortelę galima papildyti grynaisiais pinigais laivo registratūroje arba susieti su savo bankine kortele ir norimą sumą patogiai pervesti tam skirtuose, laive esančiuose, automatuose. Jei, baigiantis kruizui, kruizo kortelėje yra likusių pinigų, jie bus grąžinami keliautojui į sąskaitą arba grynaisiais. Kruizo kortelė taip pat yra įlipimo/išlipimo iš laivo dokumentas, raktas į kajutę bei visas pramogas.

Ar laive jaučiamas supimas?

Tokie laivai yra milžiniški, tai – miestas ant vandens, todėl jeigu turite nemalonių prisiminimų iš pasiplaukiojimo mažais laiveliais, galite net neabejoti, kad kruiziniame laive, tokio paties bangavimo metu, galite ir visai nepajusti, jog esate judančiame objekte. Tačiau, esant audringam vandenynui, laivas gali nestipriai pasiūbuoti. Tokiais atvejais laivo registratūroje galima nemokamai gauti tablečių nuo jūros ligos. Išbandyta – jos itin veiksmingos! Be to, kiekviename laive yra budintys gydytojai, kurie yra pasiruošę suteikti visą reikiamą pagalbą.

Kruizai

Kokie kruizai populiariausi tarp lietuvių?

Daugiausia lietuvių plaukia Viduržemio jūros kruizais. Tačiau atsiradus labai patrauklioms kruizų, išplaukiančių iš Kubos, aplankant Jamaiką, Meksiką ir Bahamas, kainoms labai išaugo jų paklausa, taip pat žiemą labai populiarūs kruizai po Jungtinius Arabų Emyratus ir Karibus.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)