Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Kirkilų ežerėlius sudaro apie 30 įgriuvų. Įgriuvus pertvaroms tarp atskirų ežerėlių, susidaro vientisi karstiniai ežerai. Ežerėliai puikiai tinka maudynėms. Chemine sudėtimi vanduo primena Islandijos geizerių vandenį.

Dar įdomesnis yra Karajimiškio kraštovaizdžio draustinio reljefas. Tokiu jį daro aibė ryškių smegduobių.

Kirkilų ežerėlių vanduo tamsus, bet skaidrus. Dėl ypatingų hidrologinių ir hidrocheminių sąlygų šių ežerų fauna ir flora labai negausi, bet savita. Pavyzdžiui, juose galima plika akimi pamatyti žaliųjų ir purpurinių sieros bakterijų kolonijas, Lietuvoje kitur dar neaptiktas zooplanktono rūšis. Detalūs tyrimai dar tęsiami.

Įdomu yra tai, kad Kirkilų ežerėlyje (didžiausias tokio tipo ežeras Lietuvoje) aptinkamos upių ir didelių ežerų žuvys – meknės. Manoma, kad jos atplaukia iš požeminiais kanalais susijungusių upių.

Vieta jaukiai sutvarkyta, tinkama rekreacijai. Kirkilų kaimo bendruomenė organizuoja priėmimą prie ežerėlių su žuviene ir rupių miltų blynais, valgomais nuo vynuogių lapų. Kirkilų kaime yra etnografinis muziejus.

Kirkilų kaimo gyventojams smegduobės – įprastas reiškinys. Čia nėra nė vienos sodybos, kurios kieme nebūtų mažesnių ar didesnių įgriuvų.

Dalintis
Nuomonės