Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!

Pusryčiams nevalgysite auksu dengtų keksiukų, ir gyvensite ne įspūdingo dydžio apartamentuose, o standartiniame viešbučio kambaryje, tačiau tai jokiu būdu nesutrukdys pažintį šį emyratą, išvysti moderniuosius jo stebuklus ir pajusti tikrąjį miesto skonį.

Prabangos oazė

Vis dėlto, jeigu tik galite sau leisti, stačia galva nerkite į Dubajaus prabangą. Čia visur būsite palepinti ypatingu dėmesiu ir paslaugų kokybe, o mainais į išleistus pinigus gausite karališką poilsį.

Dubajuje stovi pačiu prabangiausiu pasaulyje laikomas, net septyniomis žvaigždutėmis pažymėtas, imperatoriaus rūmų vardo vertas Burj Al Arab viešbutis. Jus pasitiks ne tik prabangūs apartamentai, bet ir asmeniškai Jums visuomet pasitarnauti pasiryžę liokajai, o ir atvykti į burės formos viešbutį galite Rolls Royce automobiliu su vairuotoju ar net malūnsparniu.
Prekybos centras Dubajuje
Parduotuvių mėgėjų laukia eilė žymiausių pasaulio dizainerių parduotuvių, įsikūriusių Shopping Mall of Emirates prekybos centre. Matuokitės naujausias Gucci, Emporio Armani ar Paul Smith kolekcijas, apsipirkinėjimo nemėgstančius bendrakeleivius palikę tame pačiame prekybos centre įsikūrusioje uždaroje sniego arenoje. Išalkusių gomurius palepinti pasiruošę garsiausių ir geriausių pasaulio šefų restoranai - Gordono Ramzio restorano virtuvės šefas įtiks net įmantriausiam skoniui, patiekdamas dangiško skonio vakarienę.
Šiuolaikinė mečetė Jungtiniuose Arabų Emyratuose

Nuotykių troškuliui apmalšinti Aukso miestas siūlo kelionę džipais po šalia esančią dykumą. Kupranugarių ferma, atokūs kaimeliai, pilvo šokėjos ir gardūs tradiciniai Beduinų kepsniai, stebuklingas dykumos saulėlydis – įspūdžių užteks ilgam.

Po tokios dienos verta atsipalaiduoti. Kleopatros Spa centre tuo bus pasirūpinta – visos procedūros, pradedant ajurvediniais masažais ir baigiant kvapniomis aukso dulkių voniomis, skirtos tik Jums ir Jūsų poilsiui.

Plonos piniginės atostogos

Tačiau Aukso mieste galima išsiversti ir be auksinių monetų – pastaraisiais metais Dubajus vis krenta brangiausių pasaulio metropolių sąraše ir tampa prieinamas net keliaujantiems tik su kuprine ant pečių. Ne centrinėje miesto dalyje galima atrasti jaunimo nakvynės namų, kur naktis ir pusryčiai tekainuos 100 dirhamų (apie 70 Lt).

Pigiai apsipirkti galima ne tik išmaniai derantis turguje, bet ir Dubajaus išparduotuvėje (Dubai Outlet Mall), kur Versace ir Dior drabužiai kur kas pigesni, nei firminėse parduotuvėse (tiesa, ne naujausių kolekcijų) ar kartą per mėnesį vykstančiame blusturgyje, kur įmanoma atrasti tikrą lobį vos už keletą litų.

Papietauti taip pat įmanoma neišleidžiant milžiniškų sumų – populiarioji Šoarma (Shawarma) gatvės kioskelyje tekainuoja 5 Lt, o mažuose Indijos ar Pakistano virtuvių restoranėliuose vakarienei dviem išleisite ne daugiau 50 Lt. Prabangų spa Dubajuje gali atstoti nemokami viešieji paplūdimiai (pavyzdžiui Jumeraih Open Beach): jūros druskų ir smėlio mišinys – puikiausias viso kūno šveitiklis.
Dubajus

Kultūros gerbėjus nudžiugins Bastakijos kvartalas, kuriame įsikūrusi visa galybė meno galerijų, pilnų tiek tradicinių, tiek modernių meno kūrinių. Čia atrasite ir senąjį Dubajų – aukštomis sienomis įrėmintose gatvėse, prieskonių bei tekstilės turguose ar pakrantėje, iš kurios dar prieš iškylant architektūriniams šedevrams žvejai plaukdavo gaudyti vakarienės savo šeimai.

Daugiau nei 30 tūkstančių tokių „vakarienių“ (tiesa, dar gyvų) visiškai nemokamai galima stebėti milžiniškame Dubai Mall įkurtame akvariume, o sumokėjus kiek daugiau nei 30 Lt vaikščioti stiklo tuneliu ir akis į akį susidurti su rykliais, rajomis, o pakilus į Povandeninį Zoologijos sodą – pasisveikinti su pingvinais, piranijomis, didžiuliais krabais ir kitais jūros gyventojais.

Visko po truputį

Kaip ten bebūtų, Aukso mieste geriausia rinktis aukso vidurį – negniaužiant kumštyje kiekvieno dirhamo, bet ir pernelyg neišlaidaujant, kad grįžus po atostogų netektų alkti. Juolab, kad kainos Dubajuje, lyginant su Vilniumi, nėra itin daug aukštesnės.

Tiesioginis skrydis į Dubajų pirmyn atgal kainuoja nuo 1099 Lt, o viešbutį dviems 11 dienų poilsiui galite užsisakyti nuo 1899 Lt. Žinoma, už tokios pačios trukmės poilsį penkių žvaigždučių viešbutyje gali tekti pakloti ir triskart daugiau.

Pusryčiai dažniausiai įtraukiami į viešbučio kainą, tačiau pietus ir vakarienę teks susirasti patiems. Brangiausiai už juos sumokėsite viešbučio restoranuose – vakarienės dviem kaina čia prasideda nuo 100 Lt.

Pasilepinti gardžiais puikių šefų patiekalais jaukioje aplinkoje tikrai verta bent keletą vakarų per savaitę, o visų kitų metu išbandykite vietos restoranėlių siūlomas gėrybes. Taip ne tik sutaupysite (patiekalų kainos čia kone dvigubai mažesnės ir labai artimos Vilniaus kainoms), bet ir paragausite daugybės skirtingų virtuvių – Pakistano, Indų ar Libano – patiekalų, sumišusių su vietinėmis ar net Europos maisto gaminimo tradicijomis.

Pietums galite rinktis jau minėtus Šoarmos kioskelius, ar mažas itališkas picerijas, kur ketvirtis gardžios picos kainuos apie 9 Lt. Karštomis vasaros dienomis mėgstantys gaivius užkandžius, gali rinktis iš galybės vaisių,parduodamų vietiniame prekybos centre: kaina svyruoja nuo penkių iki penkiolikos litų už kilogramą obuolių, abrikosų ar ličių. Čia galite pasirūpinti ir vandeniu – už tokį patį kiekį paplūdimyje mokėsite trigubai daugiau (apie 5,5 Lt už 1,5 l vandens).

Norintiems sutaupyti, atostogas Dubajuje geriausia dalinti į dvi dalis – apsistoti mieste, 3 žvaigždučių viešbutyje tik su pusryčiais ir laiką leisti apžvalginėse ekskursijoje, pramogaujant, ragaujant, pamatant. O po keletos dienų traukti į tikrą poilsį - SPA ir viešbutį ant jūros kranto. Toks atostogų modelis ekonomiškiausias norintiems visokeriopai patirti Dubajaus siūlomus malonumus.

Be to, Dubajus „serga“ įvairių nuolaidų kuponų liga, o didžioji dauguma restoranų ir barų (net aukščiausio pasaulyje pastato Burj Khalifa 122-ajame aukšte esantis baras „At.mosphere“) turi „laimingąsias valandas“ (Happy hour), tad kodėl gi tuo nepasinaudoti? Tiesa, alkoholis šiame musulmoniškame krašte brangus (buteliukas alaus bare kainuoja virš 20 Lt) ir parduodamas tik viešbučių baruose bei specialiose alkoholio parduotuvėse.
Prekybos centras Dubajuje

Nuolaidų maistui, drabužiams ir pramogoms galite rasti vienoje iš daugelio nuolaidų kuponų svetainių (pavyzdžiui, cobone.com, yallabanana.com ar dubaideals.ae). Taip daugiau pinigų liks tiems potyriams, be kurių atostogos Dubajuje neįsivaizduojamos: pasikėlimas į Burj Khalifa apžvalgos aikštelę suaugusiems kainuoja apie 70 Lt, o pora valandų didžiausioje uždaroje sniego arenoje – apie 120 Lt. Būtinai paplaukiokite nauju blizgančiu keltu išvykstančiu iš pakrantės šalia Dubai Marina Mall: bilieto kaina vienam žmogui siekia apie 30 Lt, tačiau atsiverianti miesto panorama su debesis remiančiais dangoraižiais juos akimirksniu atperka.

Taigi atostogos Dubajuje gali kainuoti tiek, kiek leidžia Jūsų biudžetas – retkarčiais pataupant maisto ar pramogų, tačiau jokiu būdu ne įspūdžių sąskaita. Pasivaikščiojimas smėlėta pakrante skaisčiai šviečiant saulei atsiminimuose gali išlikti taip pat ilgai, kiek safaris dykumoje, o jūros gyviai bei augalai didžiajame akvariume lygiai tokie patys, kaip tie, kuriuos galite pamatyti nardydami. Kokį Dubajų bepasirinktumėte, Jūsų atostogos bus nuostabios – Aukso miestas nepalieka abejingų.