Stabdyti kreivus žvilgsnius

Nematoma negalia gali būti pati įvairiausia – kalbos, klausos, regėjimo, psichikos sveikatos sutrikimų, autizmas, netgi įvairios ligos, tokios kaip astma, diabetas ar inkstų nepakankamumas. „Nematomos negalios saulėgrąžos“ ženklas ne tik siunčia žinutę aplinkiniams, kad šiam žmogui gali prireikti pagalbos, bet ir skatina įtrauktį, pagarbą, lygias galimybes visiems asmenims nepaisant jų paslėptų negalių.

„Viena iš priežasčių, kodėl reikia informuoti apie nematomas negalias, yra ugdyti empatiją ir supratimą. Keliaujant, lankantis viešose vietose, susiduriame su įvairiausiais žmonėmis. Gali būti, kad kai kurie jų turi nematomą negalią, nors niekuo neišsiskiria išvaizda, tačiau gali pasižymėti neįprastu elgesiu, gestikuliavimu, keista reakcija ar pan.

Tokiais atvejais nematomos negalios simbolis leidžia aplinkiniams suprasti situaciją, nekritikuoti, nekomentuoti, o esant reikalui ir pasiūlyti pagalbą“, – pranešime žiniasklaidai sako Kristina Košel-Patil, Lietuvos autizmo asociacijos „Lietaus vaikai“ valdybos pirmininkė.

Pasak K. Košel-Patil, skleisdami informaciją apie nematomas negalias, žengiame žingsnį link visuomenės, kuri vertina įvairovę ir pripažįsta kiekvieno asmens vertę bei indėlį, kūrimą. Tai jau ne tik fizinis priėmimas, tai emocinė parama, supratimas ir vienodas požiūris į visus. Pripažindami nematomų negalių egzistavimą ir poveikį, galime sukurti labiau užjaučiančią ir supratingesnę visuomenę.

Kelionių patirtys

Kelionės gali sukelti įvairių fizinių ir psichinių iššūkių asmenims su paslėpta negalia. „Lietaus vaikai“ bendruomenės nariams, kurie keliavo su autistiškais vaikais ir naudojo „Nematomos negalios saulėgrąžos“ juosteles, teko susidurti su įvairia patirtimi. Pavyzdžiui, Turkijos oro uoste šios juostelės neatpažino, tačiau pagalba buvo suteikta iš anksto pranešus kelionių agentūrų darbuotojams. O Lenkijos oro uoste juostelės neturėjo.

Lietuvos oro uostuose jau keletą metų dedamos pastangos, kad asmenims su nematoma negalia būtų užtikrintos kuo sklandesnės kelionės patirtys ir juostelę atpažintų tiek darbuotojai, tiek kiti keleiviai. Bendruomenės patirtis yra teigiama: darbuotojai leido eiti per patikrą be eilės, įlaipinimo metu pasiūlė pirmiems eiti į lėktuvą – tokie veiksmai tikrai padeda šeimoms kelionės metu patirti mažiau streso ir nerimo.

Pasak Rasos Petraitienės, Lietuvos oro uostų Keleivių patirties valdymo skyriaus vadovės, Lietuvos oro uostai buvo pirmieji Baltijos šalyse, kurie išreiškė norą prisijungti prie tarptautinės „Nematomos negalios saulėgrąžos“ iniciatyvos. Šiuo metu Lietuvos oro uostose periodiškai vyksta mokymai, skirti įmonės ar partnerių darbuotojams apie specialiųjų poreikių turinčių keleivių aptarnavimą. Pastebima, kad „saulėgrąžos“ juostelės yra paklausios ir naudojamos.

Kad ši iniciatyva pasiteisina ir padeda tiek keleiviams, tiek kelionių palydovams bendradarbiauti bei keliauti taip, kaip reikia kiekvienam keleiviui, pritaria ir „LTG Link“ vadovas Linas Baužys.

Saugumo užtikrinimas

Tais atvejais, kai nutinka ekstremalios situacijos ar netikėti įvykiai, „Nematomos negalios saulėgrąžos“ ženklas tampa ypač vertingas. Greitosios pagalbos personalas ir pirmieji gelbėtojai, išmokyti atpažinti simbolį, gali greitai atpažinti asmenis, kuriems gali prireikti papildomos ar specialios pagalbos. Šios žinios leidžia veiksmingiau ir efektyviau reaguoti užtikrinant žmonių, turinčių paslėptą negalią, saugumą bei gerovę sudėtingomis aplinkybėmis.

Skirtingos nematomos negalios kelia skirtingus iššūkius. Pavyzdžiui, klausos negalia yra nematoma negalia, kuri gali turėti įtakos vaikų bendravimui ir kalbos suvokimui. Pasak, Rimos Sitavičienės, Lietuvos šeimų, auginančių kurčius ir neprigirdinčius vaikus, bendrijos PAGAVA pirmininkės, kurti ir neprigirdintys vaikai gali patirti sunkumų suprasti bei išreikšti save kalbiniu būdu, o to gali labai reikėti keliaujant.

Šie vaikai taip pat gali jaustis nesaugūs arba neramūs naujoje aplinkoje, todėl yra svarbu, kad aplinkiniai žmonės padėtų jiems, kai reikia. Tam, jog žmonės galėtų padėti, labai gelbsti „Nematomos negalios saulėgrąžos“ ženkliuko turėjimas, bei žinojimas, ką jis reiškia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją