arba:

Kaip pasirinkti šalį

Italija, manau, tinkama šalis visiems. Ypatingai šeimoms su vaikais. Italai labai daug dėmesio skiria vaikams, čia pilna mokyklėlių pradedantiems. Vaikai čia pradedami mokyti slidinėti nuo 2 metų.

Be to, mėlynos trasos yra beveik visada tikrai nuožulnios, plačios, visada gerai paruoštos. Geriausias variantas norintiems išmokti slidinėti.

Be abejonės, ir pažengę slidinėtojai Italijoje tikrai suras ką veikti, kiekvienas slidinėjimo kurortas siūlo apie 50 proc. raudonų trasų. Ir turi bent po vieną sniego parką bei keletą juodų trasų ekstremalių pojūčių mėgėjams.

Austrija – Šveicarija, yra kiek brangesnės šalys. Be to, čia trasos yra kiek statesnės nei Italijoje. Dažnai mėlynas trasas galima prilyginti Italijos raudonoms trasoms, todėl Austrijos – Šveicarijos slidinėjimo kurortus siūlyčiau daugiau patyrusiems slidinėtojams.

Kai jau pasirinksite šalį, nesvarbu, kokia tai bus šalis, siūlau visos informacijos ieškoti internete. Slidinėjimo kurortą siūlau rinktis tokį, kuriame yra ne mažiau kaip 50 km trasų. Tokiu atveju trasos bus įvairesnio lygio ir nereiks šlifuoti tų pačių trasų, galėsite šiek tiek „pakeliauti“ po kalnus.

Kiekvienas slidinėjimo kurortas turi savo internetines svetaines. Ten rasite ir to regiono apgyvendinimo vietas, slidinėjimo pasų kainas bei kitą reikiamą informaciją. Dėl apgyvendinimo ir kainų siūlau kiekvieno nuomotojo užklausinėti elektroniniu paštu. Trumpai tariant, kelionę organizuokitės patys, taip jums kainuos bene dvigubai pigiau nei perkant kelionę per kelionių agentūrą.

Slidinėti siūlau važiuoti pigesnio sezono metu (low season), tuomet ir apgyvendinimo ir slidinėjimo paso kainos yra mažesnės.

Kaip pasiruošti kelionei (6 slidinėjimo dienoms)

Drabužiai: slidinėjimo kostiumas, 3-4 poros apatinių kelnių ir sportinių marškinių (geriausia būtų išgarinančių prakaitą), bent 3-4 poros ilgų slidinėjimo kojinių, kepurė, šalikas, neperšlampamos slidinėjimo pirštinės. Visų šių drabužių reikės slidinėjimui. Kitus drabužius, skirtus kelionei, buvimui namie ar ėjimui pasivaikščioti, pasirinkite savo nuožiūra. Labai siūlau turėti kitą striukę (ne slidinėjimo) ar paltą kelionei bei laisvam laikui po slidinėjimo.

Slidinėjimo akiniai. Akinius siūlau pirkti gelsvu stiklu, dvigubu lęšiu. Geriau matosi ir nerasoja. Taip pat siūlau turėti ir sportinius ar kitokius patogius akinius nuo saulės. Ypatingai slidinėjant pavasarį su tokiais akiniais yra daug patogiau.

Slidinėjimo įranga

Slidinėjimo inventoriaus nuomos kainos vidutiniškai svyruoja nuo 50 iki 100 eurų savaitei. Dažnai yra taip: jei slidinėjimo paso kaina yra didesnė, tai inventoriaus nuomos kaina būna žemesnė ir atvirkščiai. Slidžių pradedantiesiems nuomos kaina būna mažesnė, nei pažengusių. Todėl pradedantiems slidinėti siūlau slidinėjimo inventorių nuomotis, o ne pirkti.

Kita

Turėti tepalo nuo sumušimų, patempimų, vaistų nuo skausmo, peršalimo ir pan. Taip pat kremo nuo saulės.

Ledo ar sniego grandines 2 ratams. Dažnai kalnų keliuose būna ženklų, kad neturint grandinių važiuoti draudžiama. Jei patikrins ir neturėsite, būsite priversti jų ieškoti ir, kiek žinau, jos kainuoja ne mažiau kaip 100 eurų. Tai geriau siūlau pasirūpinti iš anksto ir iš ko nors grandines pasiskolinti ;)

Pati kelionė. Pateikiu asmeninį pavyzdį.

Važiavome slidinėti į Italiją pigesnio sezono metu, sausio pabaigoje. Kelionė iki Italijos trunka apie 22 val. Važiavom 4-se pasikeisdami. Gyvenome 4 vietų apartamentuose su mini virtuvėle, kurioje buvo visi reikalingi indai.

1 žmogui visa kelionė kainavo apie 1500 Lt (kuras, kelių mokesčiai, slidinėjimo pasas, inventoriaus nuoma, nakvynė, maistas ir gėrimai).

Indre K.