Slidinėjimas ar čiuožimas snieglente, kaip ir dauguma sporto šakų, yra priskiriami padidintos rizikos grupei. Šiuo metu spaudoje, internete galima rasti nemažai informacijos apie tai, kaip pigiau paslidinėti garsiausiuose slidinėjimo kurortuose, kokį viešbutį išsinuomoti, kokią įrangą pasirinkti ir panašiai.

Tačiau kaip tai padaryti, kad linksma diena netaptų tragedija. Norėčiau pasidalinti patarimais, kuriuos įsidėmėjus, slidinėjimo atostogos taptų saugesnės ir ramesnės.

Rizikos grupės

Tyrimais įrodyta, jog didžiausią riziką susižeisti turi jauni, lengvesni bei mažiau patyrę slidininkai. Pradedantiesiems susižeisti yra net 33 proc. didesnė rizika susižeisti nei pažengusiems. Moterims dažniau pasitaiko kelio sąnario, o vyrams – galvos, peties sąnario traumos.

Traumų ypatumai

Dažniausiai traumos patiriamos per pirmąsias ar pačias paskutines dienas, kuomet jau būname pavargę. Net 45 proc. sudaro kelio sąnario, šiek tiek retesnės stuburo ar galvos traumos.

Patarimai prieš išvykstant slidinėti

1. Pasirūpinkite kelionės draudimu. Išvykstantiesiems į Europos Sąjungos, Europos Ekonominės Erdvės šalis nares bei Šveicarijos Konfederaciją nieko nekainuojantis būdas – tai Valstybinėje ligonių kasoje išduodama Europos sveikatos draudimo kortelė, jei esate apdrausti valstybiniu sveikatos draudimu. Tuomet turite teisę gauti būtinosios medicinos pagalbos paslaugas, o šių paslaugų išlaidas kompensuos valstybinis sveikatos draudimas.

Tikslesnė informacija, kaip gauti būtinosios medicinines paslaugas įvairiose šalyse, galima rasti Valstybinės ligonių kasos internetiniame puslapyje. Tačiau būtina pasitikslinti informaciją, kadangi, pvz.: Austrijoje medicinos transporto (dažniausiai tai yra sraigtasparnis) pagalba kalnuose yra mokama ir šios išlaidos nekompensuojamos. Kai kurios gydymo įstaigos gali būti nesudariusios sutarčių su teritorine ligonių kasa, tad gali tekti vykti į kitą valstybinę gydymo įstaigą ar susimokėti už medicinos išlaidas pačiam.

Tad geriausia pasirūpinti kelionės draudimu, kuris padengs ne tik Jūsų medicinos, transporto išlaidas, tačiau tai būtų kartu draudimas ir nuo nelaimingų atsitikimų bei sporto veiklos ir inventoriaus. Nemokamu kelionių draudimu apdraudžiami daugelio kredito kortelių turėtojai. Nuo to, kokią kredito kortelę turite, priklauso kelionių draudimo sąlygos. Tad prieš išvykdami pasiskaitykite pagrindines draudimo sąlygas.

Kelionių draudimu apdraudžiamas ne tik kortelės turėtojas, bet ir kartu keliaujantys jo šeimos nariai, t. y. sutuoktinis ir vaikai iki 18 metų. Turėkite draudimo kompanijos kontaktinius duomenis tam, kad įvykus draudiminiam įvykiui apie tai būtų galima informuoti.

2. Susikraukite kelionės vaistinėlę. Kadangi slidinėjimas yra fiziškai sunkus sportas, prieš vykdami į kelionę apsilankykite pas savo šeimos gydytoją, pasirūpinkite individualiai vartojamais, ypač receptiniais, vaistais. Dažniausiai slidinėti vykstame į Europos šalis, šaltuoju metu laikotarpiu maistas mums yra gana įprasta, tad daug mažesnė virškinamojo trakto sutrikimų galimybė.

Vykstant slidinėti rekomenduojama pasiimti skausmą slopinančių (ne tik tablečių, bet ir vietiškai vartojamų tepalų), temperatūrą mažinančių (pvz.: paracetamolis), nuo peršalimo vaistų, pastilių nuo gerklės skausmo, žaizdas dezinfekuojantį tepaliuką, elastinio binto, pleistro ar tvarstukų. Taip pat nepamirškite, jog prireiks lūpų balzamo, apsauginio odos bei rankų kremo. Kalnuose taip pat pasitaiko ir nudegimų nuo saulės. Tad su savimi turėkite apsauginį nuo saulės odos kremą.

Patarimai nuvykus slidinėti

1. Slidinėjimo pamokos. Tyrimais įrodyta, jog tai gali sumažinti traumų tikimybę net 50 proc. Tad pirmą kartą vykstant slidinėti tikrai verta užsisakyti slidinėjimo instruktoriaus pamokas. Pažengusiems slidinėtojams pirmąją dieną taip pat būtų gerai pasinaudoti privataus instruktoriaus pamokomis, kurios padėtų atsikratyti blogų slidinėjimų įgūdžių.

2. Individualiai sureguliuota slidinėjimo įranga bei apranga. Pradedantiesiems geriausia kreiptis į nuomos punktus, kur tai atliktų profesionalūs darbuotojai, atsižvelgę į Jūsų kūno svorį, ūgį ir pan. Atkreipkite dėmesį į batus - koja juose turi būti ne per laisva, kad krintant būtų galima panaudoti visą jėgą, reikalingą koją ištraukti iš apkaustų. Slidinėjimo kostiumą stenkitės rinktis ne pagal diktuojamą madą ar grožį, tačiau kuo mažiau slidžios medžiagos tam, kad nukritus kalno viršuje, sustoti netektų papėdėje.

3. Apsaugos priemonės. Patariama dėvėti ne tik šalmą, kuris net 80 proc. apsaugo nuo galvos traumų, tačiau, ypatingai snieglenčių mėgėjams, pasirinkti kitas apsaugos priemones – stuburo, alkūnių, kelių ir kitas. Nepamirškite ir slidinėjimo akinių. Būkite atsargūs, jei jau turėjote kelio traumą, nes jos lengvai atsinaujina. Tad prieš vykstant slidinėti ortopedijos technikos parduotuvėse galite įsigyti specialių apsaugos priemonių, kurios gali būti naudojamos profilaktiškai.

4. Mityba. Siekiant išvengti nuovargio, būtini sotūs pusryčiai, taip pat rekomenduojama įsidėti energijos suteikiančių užkandžių. Tačiau būtina įsiklausyti į savo organizmą ir suprasti, kada jūs jau pavargote.

5. Trasos pasirinkimas. Nusileidimo trasos pagal sudėtingumą žymimos atitinkamomis spalvomis. Žalia spalva žymi lengvas, paprastas trasas, mėlyna - šiek tiek sudėtingesnes, statesnes trasas. Kartais mėlynoji trasa viename slidžių kalne gali būti sudėtingesnė negu raudonoji trasa kitame kalne. Raudonosios trasos paprastai būna sudėtingesnės, gana stačios ir ilgos. Jos pritaikytos daugiau patyrusiems slidininkams. Pačios stačiausios ir sudėtingiausios trasos - juodosios. Jose dažniausiai leidžiasi tik labai patyrę arba įvaldę techniką slidininkai. Tad rinkitės trasą pagal savo pasirengimo lygį.

6. Apšilimas. Specialistai rekomenduoja trumpą bėgimą ristele, kas padėtų paruošti jūsų raumenis, sausgysles bei raiščius „darbui“, ypač tai svarbu šaltu oru. Tad nepatingėkite apšilti.

7. Įspėjamieji ženklai. Slidininkas/snieglentininkas privalo atsižvelgti į visas informacines iškabas ir ženklinimus, esančius prie nusileidimo trasų. Niekada nečiuožkite žemyn, jei trasa uždaryta.

8. Saugus maršrutas. Atsižvelkite į vietovės aplinkos bei oro sąlygas, reljefo ypatumus. Su savimi turėkite žemėlapį, kuriame būtų nurodytos ne tik trasos, tačiau medicinos punktai, aptarnaujančio personalo punktai.

9. Dairykitės. Prieš pradėdami ar baigdami slidinėti, taip pat norėdami trumpam sustoti visuomet apsidairykite, ar tai yra pakankamai saugu padaryti.

10. Sustojimas. Niekada nesustokite ten, kur yra siaura trasos vieta ar blogas matomumas.

11. Lenkimas. Lenkiant kitą žmogų visuomet palikite pakankamai vietos, jei jis atliktų kokį jums netikėtą manevrą. Per viršų ar apačią, iš kairės ar dešinės - nėra jokių griežtų taisyklių, kaip lenkti kitus slidininkus. Yra vienintelė sąlyga - lenkiant privalote išlaikyti saugų atstumą ir nesukurti pavojingų situacijų.

12. Pėsčiomis. Jei leidžiatės ar kylate į kalną pėsčiomis, darykite tai trasos pakraščiu. Venkite vaikščioti pėsčiomis, kai yra prastas matomumas.

13. Pagarba. Elkitės taip, kad nekeltumėte pavojaus ne tik sau, bet ir kitiems slidinėtojams.

14. Slidinėjimo nuovargis. Kadangi slidinėjimas yra daug fizinės ištvermės reikalaujantis sportas, planuojant slidinėjimo atostogas tikrai verta tam fiziškai pasiruošti. Kai kurie sporto klubai gali net pasiūlyti specialias programas. Prieš leidžiantis ir renkantis trasas visuomet įvertinkite savo fizinę būklę ir gebėjimą įveikti pasirinktą trasą, atsižvelgiant į ilgį, sudėtingumą.

15. Pagalba. Jei kažkam nutiko nelaimingas atsitikimas, visuomet sustokite padėti. Užtikrinkite nukentėjusio slidininko saugumą pastatydami virš jo porą sukryžiuotų slidžių, kad būtų atkreiptas kitų dėmesys ir pažymėta nelaimingo atsitikimo vieta. Tada iškvieskite gelbėjimo tarnybą. Vienas žmogus turi pasilikti prie nukentėjusio.

16. Veiksmai draudiminio įvykio metu. Už ambulatorines sveikatos priežiūros paslaugas dažniausiai tenka susimokėti pačiam, tad būtina iš gydymo įstaigos gauti pažymą, kurioje būtų nurodyta sveikatos sutrikimo diagnozė, atlikti tyrimai ir gydymas. Dokumentus reikia pateikti draudimo kompanijai grįžus iš kelionės.

Jei medicinos pagalba suteikiama stacionarinėje gydymo įstaigoje, apie tai per 24 val. būtina informuoti draudimo kompaniją. Jei dėl traumos negalite toliau slidinėti, turėkite apie tai gydytojo pažymą, tai leis ne tik atgauti draudimą, tačiau susigrąžinti pinigėlius už likusių dienų sporto inventoriaus nuomą.

Goda U.